Pripravujeme záhradu na zimu #2: Ako na zazimovanie závlahy? | landart.sk

Pripravujeme záhradu na zimu #2: Ako na zazimovanie závlahy?

Ako na zazimovanie závlahy

Keď už sú všetky farebné listy popadané na zemi, teploty klesajú každým dňom a na trávniku sa ráno začína objavovať námraza, je dobré zbystriť pozornosť. Je vaša záhrada už nachystaná na prečkanie zimy? Nezabudnite na žiadny z dôležitých úkonov vrátane zazimovania zavlažovacieho systému. Práve správna jesenná starostlivosť dokáže totiž zabezpečiť, že bude závlaha na jar fungovať spoľahlivo, účinne a bez poškodení ako doteraz.

Po zazimovaní trávnika sme sa v ďalšej časti nášho blogu s názvom Pripravujeme záhradu na zimu pozreli na správne zazimovanie zavlažovacieho systému. Dozviete sa, prečo je správna starostlivosť pred zimou taká dôležitá aj ako postupovať krok za krokom, nezabudli sme ani na niekoľko extra tipov.

Prečo je zazimovanie závlahy také dôležité?

Venovať dostatočnú pozornosť zazimovaniu zavlažovacieho systému je rovnako kľúčové ako správne zazimovanie záhradného náradia či okrasnej časti vašej záhrady. Tu je hneď niekoľko dôvodov, prečo sa tento úkon neoplatí podceniť.

  • Prevencia pred poškodením zavlažovacieho systému. Správne zazimovanie závlahy môže ochrániť systém pred trvalým poškodením. Ak by totiž voda v hadiciach, tryskách či ventiloch zamrzla, mohla by spôsobiť trhliny, praskliny aj iné poškodenia, ktoré si vyžadujú nákladnejšie opravy.
  • Prevencia pred poškodením vodovodných potrubí. Ak by ste nechali zavlažovací systém počas zimy pripojený k vášmu vodovodnému potrubiu, riskujete jeho zamrznutie či dokonca prasknutie.
  • Predĺženie životnosti závlahy. Dostatočná ochrana zavlažovacieho systému pred mrazom a ďalšími nepriaznivými poveternostnými podmienkami pomáha významne predĺžiť jeho životnosť.
  • Príprava na ďalšiu sezónu bez nepríjemných prekvapení. Vďaka zazimovaniu bude váš zavlažovací systém dokonale pripravený na nasledujúcu sezónu a je oveľa menšia pravdepodobnosť, že budete musieť na jar riešiť zaseknuté trysky, nefunkčné ventily či iné poruchy.

Nech už máte v záhrade akýkoľvek typ zavlažovacieho zariadenia, mráz môže veľmi ľahko poškodiť ktorúkoľvek jeho časť. Aj nepatrná prasklina na menšom komponente dokáže znefunkčniť celý zavlažovací systém a zobrať vám množstvo času pri hľadaní poruchy a jej opravení.

Majte na pamäti: Ideálnym časom na zazimovanie zavlažovacieho systému je začiatok novembra. Načasovať tieto úkony sa odporúča ešte pred prvými mrazmi, keď už v záhrade nie je potrebná pravidelná zálievka.

S používaním závlahy na jeseň opatrne

Akonáhle teplota na jeseň klesne pod bod mrazu, v hlave by vám mala zablikať pomyslená kontrolka, že na používanie zavlažovačov je príliš chladno. Aj v prípade, že je časť potrubí umiestnená pod zemou a teda izolovaná, používaním zavlažovacích systémov by ste len zbytočne riskovali ich poškodenie. V ideálnom prípade by sa nemali používať pri teplote nižšej ako 4 °C.

Správne zazimovanie závlahy

Šesť krokov k správnemu zazimovaniu závlahy

Či už máte doma štandardný povrchový zavlažovací systém, praktický rozprašovač na väčšie plochy, podzemný model závlahy alebo niektorý z profesionálnych zavlažovacích systémov Rain Bird, pred zimou je dôležité venovať čas správnemu zazimovaniu. Ako na to?

1. Začnite vypnutím prívodu vody

Na začiatok je potrebné vypnúť prívod vody do zavlažovacieho systému; pri jednoduchších závlahách to býva zvyčajne záhradný kohútik, komplexnejšie systémy mávajú svoj vyhradený uzatvárateľný ventil. V prípade, že vaša záhradná závlaha funguje na princípe vodnej nádrže s pumpou, pumpu je potrebné vybrať, umyť, vysušiť a uskladniť na suché miesto. Vodu z nádrže môžete následne vypustiť a odpojiť všetky prívody.

2. Odmontujte časovač a uskladnite ho v interiéri

Väčšina zavlažovacích systémov je vybavená špeciálnym časovačom, ktorý umožňuje riadenie časových intervalov zavlažovania a automatizáciu systému. Najčastejšie býva umiestnený v blízkosti hlavného vodného ventilu alebo kontrolnej jednotky zavlažovacieho systému, výnimočne ho nájdete aj priamo na zavlažovacích hadiciach.

Časovač je pred zimou ideálne odmontovať, vybrať z neho baterky, vysušiť ho a umiestniť na teplé suché miesto v garáži, kôlni či domácnosti. Na tento krok upozorňuje množstvo výrobcov aj priamo v príbalových informáciách k produktom, keďže niektoré časovače sú na nižšie teploty mimoriadne citlivé a na poškodenie časovača mrazom sa zvyčajne nevzťahuje možnosť vrátenia a reklamácie.

3. Nezabudnite na vypnutie hlavného ovládača

Množstvo zavlažovacích systémov má hlavný ovládač, ktorý umožňuje ručné vypnutie celého systému. Býva umiestnený na ovládacom paneli alebo v blízkosti zavlažovacieho ventilu. Počas procesu zazimovania závlahy je potrebné tento ovládač vypnúť, aby počas zimy neposielal signály na spustenie postrekovania.

Pri automatických zavlažovačoch sa môžete stretnúť aj so samostatnými automatickými ovládačmi, ktoré je pred zimou potrebné odpojiť od štandardného kábla. V prípade vonkajších ovládačov môžete nechať napájanie zapnuté a vypnúť manuálne len ovládač. Kryt si tak počas zimy udrží vďaka transformátoru určitú teplotu, ktorá zabráni kondenzácii.

4. Zbavte sa prebytočnej vody

Keď voda v hadičkách zamrzne, zväčší svoj objem a môže tak roztrhnúť hadice aj ďalšie komponenty zavlažovacieho systému. Po odmontovaní časovača a vypnutí ovládačov preto odporúčame zložiť koncovky hadíc a vyliať prebytočnú vodu. Nie je potrebné odstrániť každú kvapku vody, platí však, že čím menej vody zostane v zavlažovacom systéme počas zimy, tým lepšie.

Niektoré zavlažovacie systémy sú vybavené praktickými vypúšťacími ventilmi, pri ktorých je odstránenie nadbytočnej vody o niečo jednoduchšie. Po uzavretí prívodu vody stačí len otvoriť vypúšťacie ventily pre každú zónu automatickej závlahy. Otvorené ich môžete nechať pokojne aj niekoľko dní, aby ste sa uistili, že všetka prebytočná voda odtiekla.

TIP: V prípade podzemných zavlažovacích systémov vám pomôže zbaviť sa prebytočnej vody v rozvodoch drenážny ventil. Ak sa na montáž ešte len chystáte, nezabudnite zapojiť aj túto dôležitú súčiastku.

Ak súčasťou vášho zavlažovacieho systému nie sú vypúšťacie ventily a máte obavy, že v hadiciach ešte vždy zostala voda, môžete ich skúsiť opatrne prefúknuť vzduchovým kompresorom. Stlačený vzduch dokáže efektívne pomôcť pri vytlačení vody z hadice aj postrekovacích hlavíc. Buďte však opatrní a ak si nie ste istí, poraďte sa s odborníkmi; pri nesprávnom použití totiž existuje vysoké riziko poškodenia systému.

5.Demontovanie trysiek, ventilov a ovládačov

Dnes si už drvivá väčšina zavlažovacích systémov pred zimou nevyžaduje špeciálnu demontáž či uskladnenie komponentov. Existujú však stále aj modely závlah, pri ktorých je dobré na jeseň odmontovať niektoré trysky, ventily či ovládače a uskladniť ich na teplom a suchom mieste.

Keďže v tomto prípade neexistuje univerzálny návod, odporúčame siahnuť po odporúčaniach výrobcu a pri demontáži a skladovaní zavlažovacieho systému postupovať podľa nich. Zohľadniť by ste vždy mali aj špecifické vlastnosti vášho zariadenia a klimatické podmienky miesta, kde je závlaha do záhrady nainštalovaná.

6. Ochráňte závlahu pre divou zverou

Líšky, kuny, potkany či myši môžu predstavovať počas chladnejších období riziko aj pre váš zavlažovací systém. Často sa stáva, že sa tieto zvieratá snažia rozhrýzť časti systému, kde sa uvoľňuje voda, ako sú napríklad mikrotryskové hlavice či komponenty zabezpečujúce rozprašovanie. Tieto časti zavlažovačov sa preto oplatí preventívne prelepiť.

Ak zistíte, že sa divá zver vo vašom okolí vyskytuje často alebo ste už v minulosti riešili poškodenia systému spôsobené líškami či kunami, mali by ste zvážiť pred zimou celkovú demontáž.

TIP: Konce hadíc a trysiek je dobré na zimu zalepiť či inak zabezpečiť aj kvôli hmyzu. Po vniknutí do potrubia sa v ňom môžu rozličné druhy usadiť a rozmnožiť a na začiatku novej sezóny spôsobiť upchatie zavlažovacieho systému.

Podobný postup platí aj pri kvapkovej závlahe

Máte doma kvapkový závlahový systém? V poslednej dobe je medzi zákazníkmi čoraz obľúbenejší pre svoje šetrné nakladanie s vodou aj presné dávkovanie závlahy. Pre jednoduchšiu zazimovávaciu rutinu sa už pri kúpe kvapkovej závlahy a postrekovačov k nej (ale samozrejme aj neskôr) oplatí nainštalovať automatický vypúšťací ventil. Najlepšie je umiestniť ho na najnižší možný bod v rámci systému.

Ak vypúšťací ventil nemáte alebo si ho nechcete nainštalovať, môžete aplikovať ručný vypúšťací ventil alebo len odstrániť zarážky a nechať vodu vytiecť. Po vypustení prebytočnej vody nezabudnite zatvoriť vypúšťacie ventily a znovu nainštalovať zarážky, aby ste zabránili preniknutiu hmyzu do systému. Myslite aj na už spomínané odmontovanie časovača a prípadne ďalšieho príslušenstva z kohútika na vodu.

Polievanie záhrady pred zimou

Na jeseň pomôžu aj kvalitné mrazové senzory

Pri viacerých typoch zavlažovacích systémov sa oplatí zvážiť kúpu špeciálnych mrazových senzorov, ktoré sú najmä na jeseň mimoriadne nápomocné. Tieto komponenty totiž dokážu sledovať aktuálnu teplotu a pri jej poklese pod určitú hodnotu automaticky aktivujú opatrenia, ktoré zabránia zamrznutiu vody v systéme. Ich montáž je zvyčajne jednoduchá a sú vhodné ako doplnok k podzemným aj povrchovým zavlažovacím systémom.

Spoľahlivé mrazové senzory dokážu ušetriť váš čas, nervy aj peniaze ochranou zavlažovacieho systému pred nečakaným poklesom teplôt, ale aj rastlín v záhrade, ktoré by mohla zálievka v chladných podmienkach trvalo poškodiť.

Aj po zazimovaní závlahy môžete so zalievaním pokračovať

Po zazimovaní zavlažovacieho systému je ideálne záhradu ešte nejaký čas pre zimou zalievať ručne s pomocou krhly či hadice. Správna zálievka bezprostredne pred mrazom totiž pomôže rastlinám načerpať dostatok živín aj udržať ich v teple. Buďte však opatrní, príliš veľa vody môže spôsobiť zamrznutie listov či koreňov, príliš málo zas vysychanie rastlín.

TIP: Polievať záhradu je počas zimy ideálne ráno, aby voda mala čas vsiaknuť do pôdy skôr, ako dôjde k výraznému poklesu teploty.

Ak sa vám celý proces zdá zdĺhavý a únavný, verte, že zavlažovací systém sa vám zaň v nasledujúcej sezóne odmení. Dúfame, že vám naše odporúčania pomohli, v prípade akýchkoľvek nejasností a otázok neváhajte siahnuť po odporúčaniach od výrobcov k vášmu zavlažovaciemu systému.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk