Pripravujeme záhradu na zimu #1: Ako na zazimovanie trávnika? | landart.sk

Pripravujeme záhradu na zimu #1: Ako na zazimovanie trávnika?

    zazimovanie

    Teploty každým dňom klesajú, večer sa rýchlo stmieva a ráno si netreba zabudnúť obliecť čoraz viac vrstiev – všetci poznáme to neskoré jesenné obdobie. Ani počas neho však netreba zabúdať na správnu starostlivosť o záhradu. Ak je jej pýchou aj u vás krásny udržiavaný trávnik, zbystrite pozornosť. Viete, ako ho udržať zdravý a ochrániť pred chorobami aj počas zimy?

    Neoddeliteľnou súčasťou jesennej starostlivosti o záhradu je aj zazimovanie trávnika. Na začiatok je potrebné ho pokosiť, pohrabať, prevzdušniť a odstrániť prebytočné odumreté stonky, nasleduje vytrhávanie buriny a prípadné aplikovanie prípravkov, ktoré zabránia jej rastu a rozmnožovaniu škodcov počas zimy. Napokon prichádza na scénu hnojenie a niekoľko preventívnych opatrení na ochranu trávy pred mrazom. Zdá sa vám to zložité? S našim blogom to zvládnete ľavou zadnou.

    Prečo je dôležité správne zazimovať trávnik?

    So slovným spojením zazimovanie trávnika ste sa už asi stretli – zjednodušene ide o súbor niekoľkých úkonov a postupov, ktoré pripravia trávnik na zimné obdobie tak, aby bez problémov prežil nepriaznivé počasie vrátane mrazu. Správne zazimovanie netreba podceniť hneď z niekoľkých dôvodov.

    • Ochráni trávnik pred chorobami. Zazimovanie zabezpečí tráve suchšie prostredie, čím sa zníži riziko chorôb a plesní.
    • Zabezpečí rýchly a rovnomerný rast na jar. Starostlivo zazimovaný trávnik sa zazelená na jar oveľa rýchlejšie, báť sa nemusíte ani riedkych oblastí s odumretými stonkami.
    • Predchádza poškodeniu koreňov. Zazimovanie je dôležité aj kvôli kompexnej ochrane koreňového systému trávnika, ktorý by bol inak vystavený poškodeniu.
    • Ochráni trávnik pred mrazom aj vysušením. V nezazimovanej záhrade môže trávnik ľahko stratiť dostatočnú vlhkosť, rizikom je aj celkové poškodenie v dôsledku nízkych teplôt.

    Sedem krokov k správnemu zazimovaniu trávnika

    Bez ohľadu na to, či bývate v teplejších južných oblastiach alebo na mieste, kde teploty v zime klesajú dlhodobo hlboko pod nulu, s pomocou niekoľkých jednoduchých krokov môžete spoľahlivo zabezpečiť, že váš trávnik odolá aj chladnejšiemu počasiu a na jar bude opäť pripravený skrášliť záhradu. Ako na to?

    Hrabanie lístia

    1. Nepodceňte posledné pokosenie trávnika

    Ak váš trávnik počas teplej a slnečnej jesene ešte stále rastie, je potrebné pokračovať v pravidelnom kosení. Posledné kosenie trávnika pred zimou by malo prebehnúť niekoľko týždňov pred príchodom zimy, na Slovensku ideálne koncom októbra alebo začiatkom novembra. Kosenie vykonávajte za suchého počasia, aby ste zabránili poškodeniu trávnika a zanechali rovnomerný povrch.

    Práve posledným pokosením odstránite nadmernú dĺžku trávy, ktorá by v zime mohla zadržiavať vlhkosť a vytvárať ideálne podmienky pre choroby a plesne. Dôkladné pokosenie trávnika pred zimou sa navyše odrazí aj na rýchlejšom jarnom raste stebiel a vyššej odolnosti voči rozličným poveternostným podmienkam. Medzi pokosenými steblami trávy môže počas zimy vzduch oveľa lepšie cirkulovať. Problémom sú však aj príliš krátke steblá, ktoré trávnik oslabia. Výšku robotickej kosačky je preto dobré nastaviť o niečo vyššie ako pri bežných koseniach počas sezóny.

    TIP: Steblá trávy by mali byť také dlhé, aby si uchovali dostatok chlorofylu na celé zimné obdobie. Odporúčaná výška pri poslednom kosení sa teda pohybuje okolo piatich až siedmich centimetrov.

    Robotické kosačky

    2. Jeseň v znamení polievania a hrabania

    Ešte pred posledným kosením nezabudnite odstrániť z trávnika listy a ďalší organický odpad. Ideálne je zbavovať sa ich priebežne počas celej jesene, čím zabránite rozmnožovaniu hmyzu a škodcov a zabezpečíte trávniku dostatočný prísun vzduchu.

    Pred zimou nezabudnite upraviť váš zavlažovací plán. Trávniku bude stačiť pri chladnejšom počasí menej vody, s poklesom teplôt preto môžete postupne až o polovicu znížiť frekvenciu zavlažovania. Na jeseň sa odporúča tiež venovať viac pozornosti predpovediam počasia a zalievať trávnik len v prípade potreby. Ak sa aj rozhodnete záhradu poliať, najlepšie na to bude neskoré ráno, keď sú už teploty o niečo vyššie. Záhradu určite nezalievajte, ak by v najbližších dňoch mala teplota klesnúť pod bod mrazu.

    TIP: Máte doma okrem krhly aj automatický zavlažovací systém? Na jeseň postrekovače preprogramujte tak, aby sa spúšťali v iných intervaloch. Počas dlhšieho obdobia chladného a vlhkého počasia môžete zalievanie úplne vynechať.

    3. Kľúčové je aj prevzdušnenie a odstránenie odumretých stoniek

    Zhutnenie trávnika, zlepšenie zdravia pôdy aj podpora rastu koreňov – toto je len niekoľko benefitov, ktoré so sebou prináša prevzdušnenie trávnika a odstránenie odumretej trávy. Oba tieto úkony sú v procese neskorej jesennej starostlivosti o trávnik dôležité a mali by ste si na ne vyhradiť čas od konca augusta do začiatku novembra. Správne načasovanie závisí od počasia, trávnik by sa mal v ideálnom prípade stihnúť zotaviť a počas zimy využívať už zlepšenú štruktúru pôdy.

    Pri prevzdušňovaní trávnika je dôležité perforovať pôdu malými otvormi v pravidelných intervaloch, s čím vedia pomôcť špecializované nástroje známe ako prevzdušňovače. Čo sa týka odstránenia odumretých stoniek a koreňov, zísť sa môže rôzne záhradné náradie vrátane hrablí. Po prevzdušnení trávnika môžete zvážiť aj dosev, najmä na miestach so slabými a riedko rastúcimi steblami.

    vytrhavanie buriny

    4. Nezabudnite na vytrhávanie buriny

    Neoddeliteľnou súčasťou zazimovacieho procesu je aj starostlivé vytrhanie buriny. V zime sa jej rastu zrejme dariť nebude, ak však máte negatívnu skúsenosť alebo chcete jej rastu predísť, môžete zvážiť aplikovanie špeciálnych jesenných herbicídov. Vytrhávanie buriny je možné počas miernych zím aplikovať aj v januári či februári, všetko však závisí od teploty a poveternostných podmienok.

    Ak poznáte presný typ buriny, ktorá na jeseň a začiatkom zimy zvykne potrápiť váš trávnik, neváhajte siahnuť po konkrétnych preventívnych opatreniach a zamedziť vytvoreniu priaznivých podmienok pre jej rast. V prípade prízemného brečtanu napríklad stačí len prevzdušniť pôdu a pridať kompost.

    5. Nedovoľte škodcom napadnúť váš trávnik

    Škodcom sa môžete vyhnúť nielen pokosením a pohrabaním trávnika pred zimou, ale aj ďalšími preventívnymi opatreniami. Počas celej zimy si všímajte, či trávnik nevykazuje známky novej aktivity škodcov, kľúčové je aj vyvážené jesenné zavlažovanie a hnojenie. V prípade potreby použite overené insekticídy, vždy však len na miestach, kde je to potrebné a podľa pokynov výrobcu.

    6. Hnojenie pôdy pred zimou

    Ak sa už dlhšie venujete starostlivosti o trávnik, určite viete, že výber hnojív s ohľadom na ročné obdobie je mimoriadne dôležitý. Hnojivá, ktoré zvolíte na zimu, by mali obsahovať na rozdiel od tých jesenných či jarných vyvážený pomer živín (známy aj ako ako N-P-K, teda dusík, fosfor a draslík), ktoré tráva potrebuje pre správny vývoj koreňov aj celkové zdravie. Ideálne sú najmä granulované a vo vode rozpustné hnojivá s pomalým uvoľňovaním, ktoré poskytnú trávniku stabilný prísun živín počas celého zimného obdobia.

    Zimné hnojivá treba aplikovať koncom jesene, v najlepšom prípade ešte pred prvým mrazom, aby mohol trávnik absorbovať živiny a posilniť svoj koreňový systém ešte pred príchodom mínusových teplôt. Hnojivo na trávnik sa aplikuje s pomocou postrekovačov presne podľa pokynov od výrobcu prípravku. Trávu následne odporúčame jemne zavlažiť, aby živiny prenikli do pôdy.

    Majte na pamäti: Pred zimou sa vôbec neodporúča používať hnojivá so zvýšeným obsahom dusíka. Pre zdravie trávnika je síce nadmerne dôležitý, podporuje však rýchly rast trávy, čo môže spôsobiť pred zimou celkové oslabenie.

    Ochrana travnika pred chladom a snehom

    7. Ochrana trávnika pred chladom a snehom

    Kým niektoré rastliny a kríky je potrebné cez zimu zakryť špeciálnymi obalmi a vrecovinami, v prípade trávnika to neplatí. Po dôkladnej jesennej starostlivosti stačí zvyčajne nechať trávnik jednoducho prezimovať bez ďalších úprav.

    Trávnik nie je v prípade ľahkých vrstiev snehu potrebné nijako ošetrovať; optimálna snehová vrstva preň môže fungovať ako prirodzená izolácia a ochrániť ho pred extrémnymi teplotami. Pri nadmernom hromadení snehu však už treba zvýšiť pozornosť, keďže hrubá vrstva môže začať dusiť stonky a úplne zabrániť cirkulácii vzduchu. Hrubších vrstiev snehu sa preto pravidelne zbavujte s použitím snehovej frézy alebo lopaty, dajte však pozor, aby ste nepoškodili trávnik.

    TIP: Nezabudnite na to, že správnu predzimnú starostlivosť a zazimovanie si zaslúžia aj vaše rastliny, vonkajšie záhony, záhradnícke náradie a záhradná kosačka. Na jar sa vám za starostlivú údržbu pred zimou určite odmenia.

    Hotovo? Zazimovaný trávnik nechajte odpočívať

    Ak ste starostlivo splnili všetky kroky k zazimovaniu trávnika, je čas vyložiť si nohy a oddýchnuť si. Rovnaký postup doprajte aj vášmu trávniku – nechajte ho oddýchnuť si a uložiť sa na zimný spánok.

    Pozor na cestársku soľ a stratu vlhkosti

    Vedeli ste, že počas zimy by ste sa v ideálnom prípade mali úplne vyhnúť chôdzi po trávniku? Čo sa týka celkovej starostlivosti počas tohto ročného obdobia, po zazimovaní sa odporúča pravidelne monitorovať vlhkosť pôdy. Pozor treba dať aj na soľ; ak posýpajú cesty vo vašom okolí a trávnik nie je od vozovky či chodníka nijako oddelený, je dobré ho na čas zakryť.

    Jesenná aj zimná starostlivosť o trávnik závisí vždy od miestnych podmienok aj osobných preferencií. Inšpirujte sa našimi trikmi a vytvorte si vlastnú jesennú rutinu zazimovania, ktorá bude najfunkčnejšia práve pre vašu modernú záhradu.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk