Vyberte si vhodný typ závlahy pre vašu záhradu | landart.sk

Vyberte si vhodný typ závlahy pre vašu záhradu

Automatická závlaha trávnika

Potrebu a výhody automatickej závlahy si často ľudia uvedomia až vtedy, keď sú na trávniku doslova vypálené plochy. Vedeli ste, že závlaha hospodári s nákladmi na vodu? Zabezpečuje pravidelnú a najmä primeranú zálievku vášmu trávniku a výsadbe v záhrade. Nebudete tak vďaka nej musieť kontrolovať pôdu a jej vlhkosť. Doprajte si dovolenkové dni bez toho, aby ste mysleli na polievanie záhrady. Kde je najlepšie uplatniť automatickú závlahu postrekom a ktoré rastliny sa odvďačia za kvapkovú závlahu?


Vedeli ste, že...

Rastlina spotrebuje približne 70% vody len na samotný transport živín. Pravidelnosť a primeranosť zálievky je nevyhnutná pre ich prosperujúci rast. Zlepšuje vyfarbenie a celkový vzhľad rastliny.

Inštalácia automatického závlahového systému Rain Bird od Landartu

Automatické zavlažovanie trávnika

Automatický zavlažovací systém po správnom naprogramovaní dokáže fungovať úplne samostatne a bez údržby.

Závlaha trávnika postrekom

  • U väčšiny automatických závlah sa celá inštalácia nachádza pod zemou, a tak je v záhrade neviditeľná.
  • Typ automatickej závlahy postrekom je ideálny pre trávnik, keďže sa trysky po zavlažovaní stiahnu pod úroveň zeme a vy môžete kosiť trávnik bez prekážok.
  • Rozptýlením vody do ovzdušia, čistí a ochladzuje vzduch v záhrade.


Automatická závlaha trávnika

Pozor

Nie každá rastlina zvláda celkové zamokrenie od koreňa až po listy. Vysoká vlhkosť medzi listami spôsobuje hubové ochorenia. Závlaha postrekom tak nemusí byť zakaždým najlepšia voľba. Ihličnaté rastliny závlahu postrekom ešte zvládnu, no napríklad pre ruže je to neprípustné.

Kvapková závlaha

  • Prináša vodu priamo ku koreňom, a tak chráni nadzemné časti rastliny od pravidelného premokrenia, ktoré by ich mohlo poškodiť.
  • Ak uvažujete nad políčkom pre pestovanie zeleniny, rozhodne uprednostnite kvapkovú závlahu pred závlahu postrekom. Zabezpečíte jej pravidelnú zálievku v primeranom množstve. Je to nevyhnutné pre dobrú úrodu hlúbovín, akými sú napríklad mrkva, reďkovka alebo uhorky. Takisto vám poďakujú paradajky, ktoré neznášajú zamokrenie nadzemnej časti.
  • Vhodná do skleníka.
  • Je ideálna pri výsadbe väčšiny rastlín, obzvlášť pre stromy, listnaté a kvitnúce rastliny.

Kvapková závlaha

Vedeli ste, že…

Moderné automatické závlahy obsahujú senzory, ktoré sa v prípade zrážok nezávisle vypnú?

Montáž automatického zavlažovania trávnika od Landartu

Kvalita a životnosť automatického závlahového systému záleží od správnej inštalácie. Tím Landart pre vás navrhuje a realizuje závlahové systémy Rain Bird s dlhoročnou praxou a úspešnosťou.

Výhody automatickej závlahy

  • Úspora vody

Inteligentná automatická závlaha sa programuje vzhľadom na faktory ako je napríklad nasiakavosť pôdy a potreby vlahy pre dané rastliny, čím sa zabezpečí primeraná závlaha pre danú výsadbu. Tým dokáže znížiť spotrebu vody až o 50% oproti klasickému manuálnemu zavlažovaniu. Zavlažovanie sa vykonáva v nočných hodinách, kedy rastliny neutrpia taký teplotný šok a zároveň nedochádza k veľkému odparovaniu vody ako cez deň.

  • Nezávislosť

So správnou automatickou závlahou už nebudete musieť pozerať počasie, aby ste vedeli, či máte záhradu poliať. Nehovoriac o tom, že samotné manuálne polievanie vám môže zabrať aj niekoľko hodín.

  • Pravidelná a primeraná zálievka

Inteligentný zavlažovací systém riadi ovládacia jednotka, takže nepotrebujete byť pri obsluhe prítomný/á. Vďaka dažďovým senzorom a čidlám kontroly vlhkosti pôdy závlahový systém rozpozná, kedy zálievka nie je potrebná. Závlaha je rozdelená do viacerých zón a umožňuje zavlažovať podľa potreby slnečnejšie alebo menej slnečné miesta. Dokážete ju prispôsobiť potrebám rastlín. Okrasné záhony vyžadujú iné množstvo vlahy ako stromy.

Montáž automatickej závlahy Rain Bird ryhami pomocou drážkovača do zeminy

Závlahový systém RAIN BIRD

  • Zavlažovanie s tradíciou na trhu v oblasti zavlažovacích systémov pôsobí už niekoľko desaťročí.
  • Spoločnosť Rain Bird sa radí k popredným svetovým výrobcom komponentov pre automatické závlahové systémy.
  • Produkty Rainbird sa vyznačujú vysokou kvalitou a dlhou životnosťou. Na dodaný systém je poskytovaná 2-ročná záruka.
  • Ponúka systém automatickej závlahy od statických postrekovačov, cez rotačné postrekovače do veľkých záhrad, až po kvapkovú závlahu.

 Pozrite si, ako môžete ušetriť svoj čas a peniaze s automatickou závlahou. Životnosť zavlažovacieho systému závisí od správneho návrhu, osadenia, až po správne zazimovanie. Investícia do zavlažovacieho systému sa vám v porovnaní so spotrebou vody z mestského vodovodu vráti už približne o rok. Investujte rozumne s Landartom!
landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk