Všetko, čo potrebujete vedieť o kvapkovej závlahe do záhrady | landart.sk

Všetko, čo potrebujete vedieť o kvapkovej závlahe do záhrady

Nielen trávnik, ale aj iné rastliny v záhrade potrebujú pre svoj rast pravidelnú zálievku.Zalievanie záhradnou hadicou je značne náročné na čas a nehospodárne na vodu, keďže väčšina z nej sa pri manuálnom polievaní nedostane ku koreňom a stečie po povrchu. Poradíme vám, ako tento problém vyrieši kvapková závlaha v záhrade.

kvapková závlaha

Pravidelnej zálievke sa nevyhnú rastliny v klasickom či vyvýšenom záhone, úžitkovej časti, kvetináči, skleníku alebo na vegetačnej streche. Ideálnym riešením je kvapková (kvapôčková) závlaha. Už z názvu vyplýva, že vodu dávkuje po kvapkách priamo ku koreňom rastlín. Spoľahlivo sa postará o pravidelné a rovnomerné zalievanie záhrady.

Ako funguje kvapková závlaha?

Poznáme automatickú a manuálnu závlahu.

Kvapkovacie potrubie

V najjednoduchšej forme ide o potrubie odbočené od hlavného potrubia ventilom, ktorý po otvorení zásobuje kvapkovacie potrubie vodou a zalieva rastliny.

Tento ventil môže byť buď klasický guľový, otváraný manuálne alebo elektroventil, ktorý je súčasťou komplexného celku tvoriaceho automatický závlahový systém.

Potrubie za ventilom môže mať buď vstavané, integrované kvapkovače alebo je bez kvapkovačov a k rastlinám sa voda privádza cez napichovacie kvapkovače rozmiestnené podľa potreby. Dôležité je pri výbere či už kvapkovacieho potrubia alebo kvapkovačov vyberať kvalitné komponenty s UV stabilizáciou a kompenzáciou tlaku.

Kompenzácia tlaku

Kompenzácia tlaku pri kvapkovacom potrubí zabezpečuje rovnomerný tlak po celej dĺžke potrubia. To znamená, že z prvého kvapkovača vytečie rovnaké množstvo vody ako z posledného. Pri potrubí bez kompenzácie by väčšina vody vytiekla cez prvé a k poslednému by sa možno ani nedostala.

Medzi najpoužívanejšie potrubia patrí kvapkovacie potrubie Dripline s kompenzáciou tlaku od spoločnosti Rain Bird.

Automatická kvapková závlaha – záruka rovnomernosti a pravidelnosti

Napojenie kvapkovej závlahy na automatický závlahový systém je azda najefektívnejším spôsobom zavlažovania.

automatická kvapková závlaha

Voda je dávkovaná rovnomerne a vďaka automatike aj pravidelne. Dažďový senzor zabezpečí neprelievanie v prípade prirodzených zrážok, WiFi modul zabezpečuje konektivitu a sezónnu úpravu doby závlahy.

Nie všetky rastliny sú rovnako náročné na zálievku. Rozdelením na sekcie je možné jednotlivé skupiny rozdeliť a zalievať niektoré raz do týždňa, iné trikrát. Sekciu v skleníku či pod strechou dokáže systém zalievať aj v prípade dažďa, pričom ostatné sa prelievať nebudú.

Kde všade sa dá kvapková závlaha použiť?

Kvapková závlaha sa dá použiť všade tam, kde sa dá dostať s potrubím od zdroja vody.

Inštalácia kvapkovacieho potrubia je pomerne jednoduchá, avšak najčastejším problémom je dostať prívodné potrubie do záhonu obohnaného betónom, kvetináča na balkóne, na vegetačnú strechu 5 metrov nad terénom alebo k zelenej stene v interiéri.

Ak už je vyriešený prívod, existuje viacero typov riešení.

Povrchové kvapkovacie potrubie do záhonu

Najčastejšie používaným je povrchové kvapkovacie potrubie natiahnuté v záhone pomedzi rastliny a prekryté mulčovaním, aby bolo nenápadné. Taktiež sa dá použiť na zavlažovanie úžitkovej záhradyaleboskleníka.

Podpovrchové kvapkovacie potrubie na závlahu trávnika

Pre použitie pod zemou, napríklad pre závlahu trávnika, je najvhodnejším podpovrchové kvapkovacie potrubie(Dripline XFS Subsurface). Vďaka technológii Copper Shield neprerastajú korienky rastlín do kvapkovačov, čo by hrozilo pri použití klasického kvapkovacieho potrubia.

automatická závlaha na záhrade

Ďalšími prvkami mikrozávlahy sú napichovacie kvapkovače, zavlažovacie ihly či bublery pre cielené zavlažovanie jednotlivých rastlín v skalkách, vyvýšených záhonoch a kvetináčoch.

Cielená koreňová závlaha stromov

Samostatnú kategóriu tvoríkoreňová závlaha stromov - systém RWS určený na cielené, presné zavlažovanie stromov a krov podporujúce hlboké korenenie a zdravý vývoj.

Inštalácia kvapkovej závlahy

Montáž kvapkovej závlahy nie je len o natiahnutí hadíc. Na začiatku všetkého stojí zdroj vody, ktorých môže byť niekoľko. Najčastejšími sú:

  • studňa (vŕtaná, narážaná, kopaná),
  • obecný vodovod,
  • dažďová voda z nádrže.

Často sa spomína aj beztlaková kvapková závlaha alebo tiež kvapková závlaha samospádom bez čerpadla a elektrickej energie.

Pri návrhu zavlažovaných plôch alebo objektov je potrebné spočítať, aká bude spotreba vody závlahy. Ak spotreba prevyšuje výdatnosť zdroja, je potrebné ju rozdeliť na viac sekcií.

Dôležitosť vhodnej filtrácie

Veľmi dôležitá je aj vhodná filtrácia, pretože kvapková závlaha je na nečistoty citlivejšia než klasické zavlažovače. Vhodne zvolený filter zabraňuje upchávaniu kvapkovačov a predlžuje životnosť komponentov. Odporúčanou je hustota filtrácie 120 mcr, najvhodnejšou 80 mcr, podľa požiadaviek výrobcu.

Pred vstupom vody do samotného kvapkovacieho systému je potrebné zregulovať tlak na potrebnú hodnotu, štandardne 2-4 bary, podľa požiadaviek výrobcu komponentov. Ideálnym riešením je filter s reguláciou tlaku, ktorý vyrieši dve požiadavky naraz.

Montáž kvapkovej závlahy nie je náročná a zvládne ju každý s priemernými zručnosťami a rýchlokurzom z internetu. Je potrebné dodržať vyššie uvedené zásady,nároky a rovnomerne rozmiestniť kvapkovacie potrubie alebo kvapkovače. Je potrebné dbať na nákup kvalitných komponentov a odborná montáž vám zaručí spoľahlivosť a dlhú životnosť celého systému závlahy.

Od výberu postrekovača závisí mnoho. Zistite, ako a podľa čoho si ho vyberiete.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk