Ako vybrať postrekovač k kvapkovej závlahe? | landart.sk

Ako vybrať postrekovač k kvapkovej závlahe?

Odborne nainštalovaný automatický závlahový systém je nesporne súčasťou každého krásneho trávnika. Výber vhodných a kvalitných komponentov ovplyvňuje jeho správnu funkčnosť a bezporuchovosť. Postrekovače zohrávajú v závlahovom systéme dôležitú úlohu. Poradíme vám, ako si ich vyberiete.


ako vybrať postrekovač v kvapkovej závlahe

Najčastejšou formou zálievky trávnika je povrchové kropenie výsuvnými zavlažovačmi rôznych typov a veľkostí. Na trhu ich je veľké množstvo, preto odporúčame vyberať postrekovače overených značiek, ako sú Rain Bird, Toro, Hunter, K-Rain alebo Gardena.

Druhy postrekovačov

Najzákladnejšími druhmi postrekovačov sú rotačné a statické.

Rotačný postrekovač

Rotačný postrekovač zalieva rotujúcou hlavicou, ktorá podľa nastaveného uhla a osadenej trysky pokryje postupne celú plochu svojho dostreku. Využitie nájde v stredne veľkých a veľkých záhradách s potrebou dostreku 5 až 15 m na veľkých plochách do 30 m.

Statický postrekovač

Statické postrekovače sa neotáčajú, ale pokrývajú naraz celú plochu svojho dostreku.

Osadené bývajú sprejovou alebo rotačnou tryskou. Sprejová alebo tiež rozprašovacia tryska má od rotačnej vyššiu zrážkovú výšku. Obe sa zväčša používajú v menších záhradách od 1 do 7 m dostreku.

Pozor na veľkosť trávnika

Jedným z podstatných faktorov vplývajúcich na výber vhodného zavlažovača je veľkosť trávnika a potrebný dostrek jednotlivých postrekovačov. Ak je dostrek:

  • v rozsahu od 5 do 15 m, používajú sa rotačné postrekovače,
  • od 1 do 7 m využijete statické.

Na výber však vplývajú aj iné faktory.

rotačný postrekovač

Svahovitý terén vyžaduje zavlažovače so spätnou klapkou, pretože po ukončení zavlažovania by mohla zo spodnejších vytekať voda a podmáčať terén.

Vo svahoch zvážte aj použitie sprejových trysiek, keďže ich vyššia zrážková výška by mohla spôsobiť stekanie a eróziu.

Rotačná tryska a rotačný postrekovač dávkujú vodu v menších množstvách, pomalšie, preto sú pre tento účel vhodnejšie.

Tvar trávnika ako dôležitý faktor

Väčšinou trávnik nie je v tvare krásneho, ideálneho štvorca či obdĺžnika a skladá sa z viacerých plôch alebo jednej väčšej plochy s menšími výbežkami.

Návrh rozmiestnenia postrekovačov je preto potrebné vhodne navrhnúť, prepočítať a rozdeliť zavlažovače do sekcií, aby každá časť trávnika dostávala rovnaké množstvo vody. V neposlednom rade treba brať ohľad aj na tienisté miesta, na ktorých trávnik presychá oveľa menej.

Odborný návrh závlahy so správnym rozmiestnením zavlažovačov a rozdelením do sekcií vám zaistí rovnomernosť a spoľahlivosť celého systému.

Zdroje vody pre automatickú závlahu

Možností, ako napájať automatický zavlažovací systém je niekoľko: studňa, obecný vodovod, zachytávaná dažďová voda, aleboj voda z potokov či prírodných nádrží.

Kvapková závlaha zo studne

Kvapková závlaha zo studne, či už vŕtanej, narážanej alebo kopanej, je azda najčastejším z nich. Nie je limitovaná iba výkonom použitého čerpadla, ale najmä výdatnosťou a prítokom vody do studne. Je potrebné na to prihliadať pri návrhu závlahy a výpočte spotreby vody za určitý čas.

studňa na kvapkovú závlahu

Obecný vodovod

Obecný vodovod má tiež svoje negatíva a pozitíva. Je jedným z najspoľahlivejších, ale často nie príliš výdatných zdrojov. Keďže táto voda nie je zadarmo, je výhodným najmä pri použití v menších záhradách a kvetináčoch.

Voda je pomerne čistá, takže postačuje iba minimálna filtrácia.

Výdatnosť závisí od miesta napojenia závlahy na vodovodný rad. Ideálnym riešením je napojenie vo vodomernej šachte, pretože čím ďalej sa potrubie rozvetvuje, tým menší je tlak aj prietok. Je potrebné ho rozdeliť na viac sekcií. Z ekonomického hľadiska sa môže javiť voda z vodovodu ako najdrahšia, nemusí to však byť vždy pravda.

Príklad z praxe:

Trávnik potrebuje cca 25 litrov vody na m2 za 1 týždeň. Veľmi všeobecne sa dá povedať, že počas 6-mesačnej sezóny zavlažovania potrebujete na trávnik s plochou 100 m2 zhruba 60 m3 vody. Ak platíte vodné a stočné v cene 3 €/1 m3, bude vás stáť zalievanie 180 € za rok. Koľko by vás však vyšla studňová voda? 15 metrový vrt cca 900 €, čerpacia technika s filtráciou, plastovou šachtou a montážou cca 1200 €. Ak zarátate aj spotrebu elektrickej energie, je pri malej záhrade návratnosť investície do studne veľmi nízka.

Kvapková závlaha zo suda s dažďovou vodou

Dažďová voda je jednoznačne živou vodou pre každú rastlinu. Je teplejšia než voda z vrtu či vodovodu, najväčším plusom je však jej tvrdosť, resp. mäkkosť.

Najväčšou nevýhodou je nedostatok zrážok, keďže najviac polievať potrebujeme v období najväčšieho sucha. Na jej zber je najlepšie použiť čo najväčšiu zbernú nádrž a do samotnej závlahy ju tlačiť čerpadlom.

Veľkosť nádrže závisí od veľkosti záhrady. Na záhradu s plochou 100 m2 potrebujeme 2,5 m3 vody týždenne. Ak by sme chceli zásobu na 3 týždne sucha, potrebujeme 8-10 kubíkovú nádrž.

kvapková závlaha zo suda

Potoky a prírodné nádrže

Potoky a prírodné nádrže sú ďalším, čisto prírodným, zdrojom. Obsahujú však veľa nečistôt, preto sú veľmi náročné na filtráciu. Investícia do vhodnej filtrácie môže tvoriť podstatnú časť investície do samotnej závlahy.

Kombinácia viacerých zdrojov môže eliminovať nedostatky ich samotných. Ideálnym riešením môže byť zberná nádrž na dažďovú vodu, ktorá je v prípade nedostatku zrážok automaticky doplnená zo studne či obecného vodovodu. Dopúšťanie však musí byť minimálne, aby sa zachovalo čo najviac objemu pre vodu z primárneho zdroja – dažďa.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk