Osem tipov, ako si upraviť a skrášliť okrasnú záhradu pred sezónou | landart.sk

Osem tipov, ako si upraviť a skrášliť okrasnú záhradu pred sezónou

Marec a apríl sú ideálnymi mesiacmi na úpravu okrasnej záhrady. S príchodom teplejších dní sa môžete spolu s ostatnými záhradkármi pustiť do plánovania, kombinovania rastlín, nakupovania priesad a semien, sadenia, strihania, hnojenia aj zalievania.

Hľadáte na začiatok inšpiráciu, ktorá vám pomôže odpovedať na otázku, ako si po zime originálne upraviť okrasnú záhradu? Ako ju skrášliť a oživiť v porovnaní s minulou sezónou? Prinášame vám hneď niekoľko tipov, ktoré v okrasnej záhrade určite oceníte. Okrem jedinečných nápadov sa pozrieme aj na správnu starostlivosť o okrasnú záhradu na jar.

Začať sa oplatí zhodnotením aktuálnej situácie

Ktorým častiam okrasnej záhrady sa v minulom roku najviac darilo? V ktorých by ste chceli spraviť najvýraznejšie zmeny? A ktoré si budú vyžadovať špeciálnu starostlivosť? Akékoľvek úpravy a skrášľovanie záhrady je dobré začať prechádzkou po vašej záhrade a zhodnotením aktuálnej situácie.

Záhradné zmeny sa vám budú robiť lepšie, keď budete mať konkrétny plán. Nájdite si preto na jar trochu času na plánovanie záhrady – uvarte si čaj, vyložte si nohy a spíšte si všetky dobré nápady na zmeny, ktoré ste počas roka zhromaždili. Nezabudnite si nechať voľné miesto aj na tie, ktoré načerpáte v tomto článku. Poďme teda na to.

Osem tipov na úpravu a skrášlenie okrasnej záhrady

1. Vytvorte si pestrú jarnú okrasnú záhradku

Ak aj vás baví sledovať, ako začínajú na jar postupne kvitnúť jednotlivé druhy rastlín, môžete si vytvoriť originálnu jarnú záhradu. Rozhodnite sa pre pletené košíky alebo kvetináče s pestrými vzormi (môžete si ich prípadne sami pomaľovať), ktoré umiestnite na drevené stojany alebo do závesných konštrukcií.

Následne stačí už len zvoliť pestrú zmes kvetín, ktoré budú dizajn záhradky meniť každý týždeň. Na začiatku jari vás potešia napríklad hyacinty, narcisy či krokusy, ktoré vystriedajú tulipány a neskôr ruže. Jarná kvetinová záhradka tak môže dodať originálny nádych časti vašej okrasnej záhrady, ale aj altánku so záhradným sedením či oddychovej zóne na zelenej streche.

uprava-okrasnej-zahrady.jpg

2. Experimentujte s usporiadaním záhrady

Či už vám aktuálne rozdelenie záhrady minulý rok vyhovovalo alebo nie, občas sa oplatí zariskovať a dať šancu zmene. S príchodom novej sezóny je ideálny čas na zmeny v usporiadaní záhrady.

Odborníci na návrhy záhrad odporúčajú rozdeliť priestor na zóny – okrem okrasnej záhrady môžete vyhradiť časť aj úžitkovým rastlinám a trávniku. Obľúbené sú aj rôzne oddychové časti s miestami na sedenie a hojdačkami, využiť môžete aj špeciálne podpery na vytvorenie živých stien z rastlín. Za zamyslenie stojí tiež inštalácia vyvýšených záhonov, stien s prírodným obkladom a záhradných chodníkov.

3. Vytvárajte záhony so škvrnami konkrétnych farieb

V rámci skaliek, veľkých kvetináčov či záhonov môžete vyskúšať experimentovať s farbami a vytvárať veľké škvrny kvetov s rovnakou farbou. Na rozdiel od zoskupených radov budú nepravidelné škvrny pôsobiť prirodzenejším a uvoľnenejším dojmom.

Vytváranie farebných kombinácií necháme na vašu predstavivosť, ako príklad však môžeme uviesť romantickú kombináciu levandule a ruže alebo modernú kombináciu šalvie a kavyľu, či echinacei s marulkou.


4. Jar v znamení strihania a hnojenia

Jednou z odpovedí na otázku, ako upraviť a skrášliť aktuálnu okrasnú záhradu, je svedomitá starostlivosť. Na jar by ste mali všetkým rastlinám, ktoré sú súčasťou okrasnej záhrady, venovať dostatočnú pozornosť. S pomocou záhradného náradia z nich ostráňte odumreté stonky a listy, ak ste okolo trvaliek aplikovali na zimu ochrannú vrstvu mulča, nezabudnite ju v marci odstrániť.

TIP: Na začiatku jari je vhodné odrezať z okrasných rastlín všetky suché, poškodené a slabé časti, prípadne aj preriediť množstvo výhonkov. Prestrihanie rastlín po zime podporí kvitnutie aj zdravý rast počas celej sezóny.


V apríli a v máji je vhodné aplikovať na rastliny v okrasnej záhrade aj vyvážené jarné hnojivo s vyšším podielom dusíka, ktorý podporuje rast a tvorbu nových výhonkov. Môžete zvážiť aj použitie organických hnojív, ktoré zlepšujú štruktúru pôdy a poskytujú kvetom dlhodobú výživu.

5. Oživte záhradu praktickou nádobou na dažďovú vodu

Estetickým a zároveň praktickým doplnkom okrasnej záhrady môže byť aj nádoba na zbieranie dažďovej vody. Okrem toho, že záhon z trvalkami či vždyzelenú časť záhrady dokonale oživí, umožní vám aj opätovné použitie dažďovej vody na zalievanie rastlín či umývanie záhradného náradia. Nielenže tak ušetríte na účtoch za vodu, prispejete aj k udržateľnosti životného prostredia.

Nádrže na dažďovú vodu sú dostupné v rôznych prevedeniach, od menších váz až po veľké, z hľadiska materiálov a dizajnu rôznorodé sudy. Títo pomocníci sa dajú umiestniť pod okno, na roh prístrešku pod odkvapovú rúru alebo vedľa terasy, z vodnej nádrže sa pri troche kreativity môže stať aj originálna súčasť okrasnej záhrady.

vodný prvok_vodopád_landart.jpg


6. Zvážte pridanie niektorého z vodných prvkov

Pri vode ešte na chvíľu zostaneme. Od dažďových nádob sa však presunieme k záhradným prvkom, ktoré vám umožnia mať vodu v záhrade stále. Hovoríme o malých jazierkach, vodopádoch, fontánach či bazénoch.

Vodné plochy dokážu dodať záhrade nezameniteľnú atmosféru takmer po celý rok, keďže pridajú do celkovej estetiky na mieru zrealizovanej záhrady unikátny živý prvok. Okrem estetických výhod sú tu aj ďalšie, špecifické pre konkrétne vodné plochy – v jazierku môžete napríklad chovať rôzne druhy rýb, bazén zas poslúži na ochladenie a relax počas horúcich dní.


7. Mulčovanie záhonov

K udržateľnosti záhrady môžu prispieť aj rôzne mulčovacie materiály ako kôra, štiepka a štrk. Mulč pôsobí vo všeobecnosti ako dokonalá izolačná vrstva; pomáha udržiavať v pôde vlhkosť, chrániť korene rastlín pred vonkajšími vplyvmi aj zabraňovať rastu buriny. Čím hustejší spon rastlín zvolíme, tým menej často budeme musieť investovať do mulču. Rastliny plochu zaplnia a budú sa chrániť tak pred náletmi burín a výparom vody.

vcely-v-zahrade.jpg

8. Pozvite do záhrady včely a vtáky

Aj v rámci okrasných záhrad sa dá myslieť aj na planétu. Pre udržanie ekologickej rovnováhy, ale aj záhrady plnej kvetov a plodov bez škodcov je kľúčové zvýšiť výskyt včiel a vtákov.

Otvorenou pozvánkou je napríklad sadenie rozmanitých druhov rastlín s rôznymi typmi kvetov, ktoré prilákajú včely aj ďalších opeľovačov. Zvoliť môžete napríklad ľalie, levanduľu, astry či perovskie. Vo väčších záhradách je vhodné zvieracím návštevníkom prichystať aj prostredie pre hniezdenie vo forme drevených búdok či hmyzích hotelov.

Inšpirovali sme vás? Neváhajte a začnite s plánovaním zmien vo vašej okrasnej záhrade ešte dnes.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk