Nový rok prichádza. Nezabudnite na správnu starostlivosť a nachystajte sa na plánovanie záhrady | landart.sk

Nový rok prichádza. Nezabudnite na správnu starostlivosť a nachystajte sa na plánovanie záhrady

planovanie-zahrady-landart

Január a február prinášajú do záhradníckeho kalendára zvyčajne pokoj a zaslúžený oddych, zďaleka však nejde o obdobie úplnej nečinnosti. Ani počas týchto mesiacov netreba zabúdať na niekoľko základných úkonov, ide tiež o ideálne obdobie na plánovanie záhrady na nadchádzajúcu sezónu.

Zima je kľúčovým obdobím pre posilnenie zdravia a odolnosti rastlín, ale aj pre prípravu pôdy na vaše nové záhradné projekty. V najnovšom blogu sme sa pozreli na úkony, na ktoré by ste počas januára a februára nemali zabúdať, prikladáme aj pár užitočných tipov. Druhá časť článku je zameraná na plánovanie záhrady na ďalšiu sezónu – prezradíme vám, ako na to v štyroch jednoduchých krokoch.

Tipy na zimnú starostlivosť o záhradu – na čo nezabudnúť v januári a februári?

Mohlo by sa zdať, že počas januára a februára vaša na mieru zrealizovaná záhrada spí hlbokým zimným spánkom a nevyžaduje si žiadnu starostlivosť, nie je to však tak. Rastliny a stromy po zazimovaní síce odpočívajú, aj v týchto mesiacoch je však správna starostlivosť o záhradu kľúčová pre zabezpečenie odolnosti a vitálnosti počas najbližšej sezóny. Na ktoré kroky by ste preto na začiatku roka nemali zabúdať?

  • Rezanie pri poškodení mrazom. Ak počas zimy spozorujete poškodenú vetvu na niektorom zo stromov alebo kríkov, ktorú má na svedomí mráz, čo najskôr ju odrežte, aby ste predišli trhaniu kôry a rozsiahlejším poškodeniam.
  • V prípade sucha je vhodné aj zavlažovanie. Polievanie záhrady v januári a februári si vyžaduje opatrný prístup, keďže rastliny odpočívajú a majú výrazne zníženú potrebu prijímania vody. Dôležité je sledovať množstvo zrážok a zabezpečiť, aby sa pôda nadmerne nevysušila. Najmä počas suchších zím je vhodné poskytnúť záhrade miernu zálievku, aby ste predišli dehydratácii koreňov.
  • Opatrné odstraňovanie ťažkého snehu. V prípade väčšieho množstva napadaného snehu je vhodné odstrániť ho z konárov stromov a kríkov. Postupujte však opatrne, vetvami by ste za žiadnych okolností nemali triasť ani udierať do nich metlou, lopatou či iným záhradným náradím, aby sneh opadol.
  • Kontrola zakrytia kríkov aj okrasných rastlín. Ak ste počas zazimovania okrasnej záhrady zakryli niektoré kríky, stromy či okrasné rastliny fóliou alebo vrecovinou, počas ďalších zimných mesiacov je ideálne raz za čas skontrolovať, či kryt pevne drží na mieste. Práve dôkladné zakrytie totiž poskytuje rastlinám ochranu pred nízkymi teplotami a mrazom, čím minimalizuje riziko poškodenia citlivých častí rastlín.
  • Kontrola trvaliek. Počas januára môžete skontrolovať aj vaše trvalky. Treba si všímať, či sa na nich neudržiava námraza a či nedošlo k ich vytlačeniu z pôdy. Ak spozorujete tento jav, skúste rastlinu opatrne zatlačiť späť do zeme a podľa potreby prikryť vrstvou mulču.

TIP: Počas zimných mesiacov sa vyhnite chôdzi aj jazde (či už na aute, bicykli alebo sánkach) po zazimovanom trávniku v záhrade. Predídete tak nezvratnému poškodeniu a riziku, že tráva v najbližšej sezóne vôbec nevyrastie.

Niekoľko ďalších tipov pre správnu starostlivosť o záhradu v zime

  • Nikdy neodstraňujte ľad z povrchu rastlín. Čoskoro sa prirodzene roztopí, jeho odstraňovaním riskujete závažné poškodenie rastliny.
  • Pozor na posyp chodníkov a ciest soľou. Na posypanie klzkých záhradných chodníkov, príjazdovej cesty či parkoviska skúste použiť piesok či piliny. Soľ môže totiž spôsobiť trvalé poškodenie rastlín a pôdy, riziková je aj pre spodnú vodu a kamenné povrchy chodníkov.
  • Raz za mesiac skontrolujte uskladnené cibuľky. Cibuľoviny je počas zimy dôležité kontrolovať, či nevysychajú alebo nehnijú. Ak nájdete rastlinky, ktoré už klíčia, presuňte ich do tmavšej a chladnejšej miestnosti.
  • Berte ohľad na požiadavky konkrétnych druhov rastlín. Kým niektoré rastliny stačí skontrolovať a prípadne poliať, iné si počas zimy môžu vyžadovať extra starostlivosť. navrh-planovanie-zahrady-landart

Po novom roku je ideálny čas aj na plánovanie záhrady

Január a február sú skvelými mesiacmi aj na plánovanie záhrady na ďalšiu sezónu. Práve toto obdobie, keď pôda aj rastliny oddychujú, je ako stvorené na premyslené plánovanie ďalšej sezóny. Základom efektívneho plánovania je najmä zhodnotenie potrieb záhrady, analýza minulej sezóny, prehodnotenie vašich predstáv a záhradkárskych snov a napokon vytvorenie konkrétneho plánu, ktorý vám pomôže dosiahnuť konkrétnekonkétne ciele. Túžite aj vy po esteticky príťažlivej, dobre zorganizovanej a efektívnej záhrade? Poďme sa pozrieť, ako na to.

Prvý krok plánovania – odpovedzte na základné otázky

Pred začatím plánovania vám môžu pomôcť odraziť sa odpovede na niekoľko základných otázok, týkajúcich sa poslednej sezóny, potrieb vašej záhrady aj individuálnych predstáv. Skúste sa nad nimi zamyslieť a spísať si odpovede na papier. Stavíme sa, že vám pomôžu vytvoriť si základnú predstavu o tom, aké zmeny bude potrebné uskutočniť.

Posledná sezóna

  • Ako sa darilo konkrétnym rastlinám vo vašej záhrade? Ktoré spokojne rástli a kvitli a s ktorými ste naopak museli stále bojovať?
  • Ako by ste zhodnotili efektivitu zálievky? Mali niektoré časti záhrady problém s nedostatkom vody?
  • Stretli ste sa počas poslednej sezóny so škodcami či chorobami? Viete, prečo sa objavili?
  • Čo vaša záhrada a hnojenie pôdy? Boli hnojivá, ktoré ste použili, dostatočne efektívne?

TIP: Zamyslieť sa oplatí aj nad tým, ako fungoval váš aktuálny záhradný dizajn. Ak by ste ho označili skôr za pekný ako funkčný, alebo v ňom jednotlivé rastliny nemajú dostatok miesta, budú zrejme potrebné výraznejšie zmeny.

Potreby konkrétnej záhrady

  • Aká je kvalita pôdy vo vašej záhrade? Je pred zasadením nových rastlín potrebné premiešať ju s kompostom či rašelinou?
  • Aké druhy rastlín sa dokážu najlepšie prispôsobiť klimatickým podmienkam v oblasti, kde sa nachádza vaša záhrada?
  • Ako sa v záhrade mení svetlo a tieň v priebehu dňa? Ktoré časti budú najideálnejšie pre rastliny vyžadujúce priame slnko a ktoré pre druhy s potrebou tienistého umiestnenia?
  • Sú plodiny v záhrade správne rozmiestnené? Susedia spolu rastliny, kríky a stromy, ktoré navzájom podporujú zdravý rast a odolnosť voči chorobám?

Sny a osobné preferencie

  • Ako si predstavujete, že by mala vyzerať vaša záhrada najbližšiu sezónu? Ktorá jej časť sa vám najviac páči a ktorú by ste naopak chceli zmeniť?
  • Aké sú vaše hlavné očakávania od záhrady? Chcete z nej vytvoriť relaxačný priestor, alebo skôr miesto na pestovanie domácich potravín?
  • Aký dizajn vám najviac imponuje? Preferujete symetrické návrhy alebo skôr záhrady s prírodným neformálnym vzhľadom?
  • Máte aktuálne v záhrade dostatok rôznych rastlín, ktoré zabezpečujú pestrosť a celoročný záhradný zážitok?
  • Snívate už niekoľko rokov o navrhnutí záhrady na mieru, romantickom záhradnom kútiku s hojdačkou či malej zeleninovej záhradke? Nebude tento rok možné vaše predstavy konečne zrealizovať?

Druhý krok plánovania – finálny plán záhrady a nákres

Už máte na základe odpovedí na otázky konkrétnejšiu predstavu o vašej vysnívanej záhrade? Po úvodnom premýšľaní a zvažovaní rôznych nápadov je potrebné upratať plán do finálnej formy. Zjednotenie odpovedí a rozhodnutie, čo je zrealizovateľné, si vyžaduje uvážený prístup. Odporúčame vám predovšetkým identifikovať hlavné priority na základe vašich osobných preferencií aj praktických aspektov, ako sú klimatické podmienky či typ pôdy v záhrade.

V tomto kroku plánovania si mnohí záhradkári radi svoju predstavu aj nakreslia, či už ceruzkou na papier alebo pomocou niektorej z online aplikácii. Záhradu je praktické hneď na začiatku na nákrese rozdeliť do zón podľa svetových strán, rozdielneho svetla, funkcií či typov rastlín.

Majte na pamäti: Plánovanie záhrady pred novou sezónou je ako stvorené aj pre inovácie a experimentovanie. Nebojte sa zahrnúť do vášho plánu aj nové nápady. Nič vám nebráni, aby ste napríklad vyskúšali vytvoriť malú okrasnú záhradu alebo začali experimentovať s pestovaním exotických rastlín.

Rastliny by ste mali zoskupovať podľa ich potrieb a vzájomných vzťahov, ale aj praktickosti – napríklad bylinkovú záhradu je ideálne umiestniť čo najbližšie ku kuchyni. Okrem rastlín, kríkov a stromov nezabudnite do plánu zahrnúť ani estetické a funkčné prvky, ako sú chodníky, záhradný nábytok či kôlnička na náradie.

Tretí krok plánovania – objednávka semien a priesad

Rozhodli ste sa, čo budete v ktorej časti záhrady pestovať? Priamo z plánu si môžete jednoducho vytvoriť praktický nákupný zoznam. V tomto bode je už tiež dôležité spísať si, kedy je potrebné zasadiť ktoré rastliny. Tieto informácie vám pomôžu určiť, kedy bude správny čas na to začať nakupovať semienka a priesady. Netreba zabudnúť zvážiť ani to, ktoré rastliny chcete vypestovať zo semienok a ktoré kúpiť už ako priesady.

Väčšinu priesad a semien stačí nakupovať začiatkom jari, sú však aj druhy rastlín s dlhším rastovým cyklom, ktoré si môžete objednať aj skôr. Celkovo pri nákupe semien a priesad platí, že je dobré byť pripravený a vybrať si druhy, ktoré budú do vašej záhrady vhodné z hľadiska klimatických podmienok aj požiadaviek na pestovanie.

TIP: Ak máte dostatok priestoru na uskladnenie rastlín a dokážete im zabezpečiť optimálne podmienky až do jari, môžete začať nakupovať už vo februári. Niektoré vzácne druhy je ideálne si u obchodníkov objednať skôr, aby ste mali istotu, že sa vám konkrétna priesada na jar ujde.

Štvrtý krok plánovania – harmonogram jednotlivých úkonov

Po zostavení nákupného zoznamu je kľúčové aj vytvorenie harmonogramu, aby ste mohli efektívne využiť nasledujúce mesiace na konkrétne záhradnícke práce. Spíšte si TO DO list pre konkrétne mesiace a určite, kedy bude najideálnejšie začať obrábať pôdu, kedy bude potrebné aplikovať vodorozpustné hnojivá, v akom čase budete presádzať klíčiace semienka a kedy pôjdu do pôdy priesady. Do harmonogramu môžete zahrnúť aj pravidelné zalievanie, hnojenie, orezávanie a ďalšie ošetrovanie rastlín.

Nepodceňujte správnu starostlivosť o záhradu ani v zime. Tento čas môžete po splnení záhradkárskych povinností využiť aj na plánovanie záhrady na ďalšiu sezónu. Uvidíte, že záhrada sa vám za to odmení svojou krásou aj bohatou úrodou.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk