Záhradníci radia: Kedy je vhodné sadiť trvalky? | landart.sk

Záhradníci radia: Kedy je vhodné sadiť trvalky?

kedy-sadit-trvalky.jpg

Echinacea, hortenzia, alchemilka aj astilba. Trvalky patria medzi neoddeliteľné prvky takmer každej záhrady, či už sa staráte o malú predzáhradku, rozsiahlu okrasnú záhradu pri rodinnom dome alebo zelenú strechu. Plánujete ich vysádzať v najbližšom období aj Vy? Prečítajte si náš blog a pustite sa do sadenia pripravený, s novými praktickými trikmi.

Trvalky sú obľúbené rastliny, ktoré svojimi kvetmi alebo listami robia ľuďom radosť po celú sezónu, kým sa neuložia na zimný spánok – aby nás na jar mohli opäť prekvapiť. Pokračujte v čítaní a dozviete sa, podľa čoho zvoliť trvalky do záhrady, kedy je vhodný čas na ich sadenie aj ako na to.

Čo by ste o trvalkách mali vedieť

Asi sa zhodneme, že trvalky sú nenahraditeľnou súčasťou každej záhrady. Vďaka ich schopnosti prežiť zimu a na jar znovu rozkvitnúť patria medzi favoritov mnohých záhradkárov. Vedeli ste však o tom, že jednotlivé druhy trvaliek sa od seba líšia napríklad aj toleranciou nízkych teplôt? Rastliny je preto dobré vyberať podľa hodnotenia odolnosti voči teplotám, najmä v oblastiach, kde sa na teplomere v zimných mesiacoch ukazujú pravidelne mínusové hodnoty.

Rozličné druhy trvaliek si tiež môžu vyžadovať rôzne druhy pôdy. Zatiaľ čo niektoré rastlinky prežijú v akomkoľvek substráte, iné potrebujú vlhkejšie stanovište či naopak výrazne odvodnenú pôdu, poprípade rašelinu. Oplatí sa preto zistiť, aké podmienky ponúka miesto, kam chcete rastliny sadiť a zvoliť vhodné trvalky do malej záhrady či skalky podľa nich.

Základné druhy trvaliek – ktoré budú pre vás najlepšou voľbou?

Trvalky môžeme rozdeliť do viacerých kategórii podľa ich životného cyklu, ideálneho umiestnenia aj vlastností. Poďme sa teda v krátkosti pozrieť na základné druhy trvaliek, ktoré vám môžu pomôcť ujasniť si, aký typ by nemal chýbať vo vašej okrasnej záhrade či skalke.

  • Trvalky na priame slnko. Rastliny z tejto kategórie obľubujú slnečné stanovištia a sú ako stvorené pre na mieru navrhnuté záhrady s dostatkom svetla. Patrí sem napríklad levanduľa, gaura, šalvia, obľúbené sú i vysoké trvalky na slnko ako echinacea či rebríček.
  • Trvalky do polotieňa. Pre miesta s čiastočným alebo premenlivým slnečným svetlom sú ideálne trvalky, ktoré si dokážu poradiť s polotieňom,napríklad veternica, kuklík, orlíček i horčiak.
  • Trvalky do tieňa. Do záhrad s obmedzeným slnečným žiarením odporúčame zvoliť rastliny, ktoré obľubujú tieň. Medzi najobľúbenejšie patria rôzne druhy papradí, funkie, astilby. Z nižších druhov môžeme zvoliť zimozeleň, pachysandra a zbehovec.
  • Kvitnúce trvalky. Ako napovedá už názov, tieto rastliny sú počas vegetačnej sezóny plné menších či väčších farebných kvietkov, ktoré rozžiaria vašu záhradu. Kvitnúť môžu nepretržite niekoľko mesiacov, ale aj sezónne viackrát do roka. Medzi kvitnúce trvalky patria napríklad rozchodníky, marulka, kocúrnik, ale i ruže.
  • Trvalky okrasné listom. Nenechajte sa pomýliť, tieto dekoratívne listnaté rastliny nie sú o nič menej obľúbené ako kvitnúce trvalky. Vynikajú výraznými listami rôznych tvarov, textúr a farieb, ponúkajú preto desiatky možností pri plánovaní záhrady a kombinovaní rôznych druhov rastlín. Z obľúbených druhov môžeme spomenúť rôzne druhy papradí, čistec, rákosovky, brunnery, funkie i heuchery.

navrh-zahrady-na-mieru-pre-sadenie-trvaliek.jpg

Pri výbere trvaliek neprehliadnite ani informácie o tom, ako sa správajú v zime – či s výnimkou koreňov celkom odumrú a počas chladných mesiacov o nich ani nebudete vedieť, alebo si udržia listy po celý rok. Rozhodujúci môže byť aj typ vzrastu; kým niektoré trvalky vynikajú vysokými, vzpriamenými stonkami, iné tvoria nízke celistvé záhradné koberce.

Kedy je najideálnejší čas na sadenie trvaliek

Pýtate sa, kedy je vlastne najvhodnejšie sadiť trvalky? Profesionáli odporúčajú vysádzať tieto rastliny na jar (od začiatku marca do začiatku mája) alebo na jeseň (od konca septembra do konca októbra). V týchto obdobiach má totiž pôda ideálnu vlhkosť a dokáže trvalkám poskytnúť dokonalé podmienky na zakorenenie a rast.Avšak pri dostatočnej zálievke je možné sadiť trvalky počas celého vegetačného obdobia.


Rozhodujúci môže byť aj druh trvalky

Vhodný čas na sadenie trvaliek závisí aj od konkrétneho typu rastliny, keďže rozličné druhy trvaliek majú rôzne preferencie ohľadom teploty, vlhkosti či svetelných podmienok.

nizke-kvitnuce-trvalky-sadenie-do-zahrady-skalky.jpg

Výsadba trvaliek v troch krokoch

Vybrali ste, aké druhy budú do vašej záhrady najlepšie, rozhodli ste sa pre konkrétne rastliny? Pripravili ste si premyslený návrh záhrady s nákresom, podľa ktorého budete na konkrétne slnečnejšie a tienistejšie miesta umiestňovať jednotlivé trvalky? Skvelé, môžeme sa teda pustiť do sadenia. Ak ste si však neni svojim výberom istí alebo by ste potrebovali poradiť s návrhom záhrady, rady sa s vami o tom porozprávame a vyhotovíme návrh šitý na Vašu záhradu.

1. Prevzdušňovanie a hnojenie pôdy

Prvým krokom pred samotným sadením, ktorý netreba podceniť, je starostlivá príprava pôdy. Začať môžete tým, že z povrchu odstránite kamene a popadané konáriky a vytrháte burinu.

Pred sadením by ste sa mali tiež uistiť, že je pôda dostatočne priepustná a bohatá na živiny. Prevzdušniť pôdu môžete jednoducho s pomocou štandardného záhradného náradia (hrabličiek či kultivátorov), špeciálnych prevzdušňovačov. Dôležité je porozbíjať hrudky zhutnenej pôdy, vďaka čomu budú mať korene trvaliek lepší prístup k vode a vzduchu. Živiny môžete do pôdy doplniť pridaním organických hnojív alebo kompostu, ktoré poskytnú rastlinám potrebné látky pre zdravý rast a vývoj.

2. Vykopanie jamiek na korene

Keď bude pôda pripravená, môžeme začať s vykopávaním jamiek s pomocou lopatiek alebo sádzacích kolíkov. Diery by mali byť dostatočne veľké, aby sa do nich zmestil celý koreňový systém rastliny, ich ideálnu veľkosť preto odporúčame zvážiť podľa vybraných trvaliek.

Nezabúdajte na to, že vykopané jamy nesmú byť príliš malé, keďže nedostatočný priestor by mohol obmedziť rast koreňov. Priveľká diera zas môže viesť k rýchlejšiemu vysychaniu pôdy aj nekvalitnému zakoreneniu.

TIP: Pri sadení trvaliek myslite na odporúčané rozostupy - spony medzi jednotlivými rastlinami. Príliš tesná výsadba môže viesť k preplneniu na mieru zrealizovanej záhrady a súťaženiu koreňov o živiny a svetlo, zatiaľ čo priveľké medzery vytvárajú neestetické prázdne miesta a umožňujú tak priestor pre rast burín či rôznych náletových rastlín.


3. Umiestnenie priesad do pôdy

Po príprave jamiek môžete začať trvalky vkladať do pôdy. Pri práci s priesadami postupujte opatrne, aby ste minimalizovali riziko poškodenia koreňového systému. Rastlinu jemne vyberte z plastového kvetináča alebo obalu, pričom sa pokúste zachovať čo najväčší objem pôdy okolo koreňov, aby ste neporušili ani tie najtenšie a najjemnejšie. Následne skúste koreňový systém jemne očistiť od nadbytočnej hliny, čo umožní lepšie zakorenenie rastliny.

Trvalky umiestňujeme do jamiek tak, aby sa prirodzená úroveň pôdy nachádzala v časti, kde sa koreňový systém stretáva so stonkou. Myslite na to, že správna hĺbka výsadby sa môže líšiť od rastliny k rastline, riaďte sa preto vždy odporúčaniami pre konkrétne trvalky.

Dôležité je aj dôkladné zasypanie koreňov substrátom a následné utlačenie pôdy, vďaka čomu sa minimalizuje priestor pre neželaný vzduch okolo koreňov a zabezpečí dostatočná podpora pre rastlinu v novom prostredí.

starostlivost-o-trvalky-v-zahrade.jpg

Starostlivosť o (nielen novo vysadené) trvalky

Zasadené? Tešíme sa s vami. Nezabudnite na to, že novo vysadené trvalky budú potrebovať na správne zakorenenie dostatok vody, dbajte teda na to, aby bola pôda stále rovnomerne vlhká, ale nie premočená. Počas prvých týždňov po výsadbe je zvyčajne potrebné polievať trvalky viac ako zvyčajne.

Pri výsadbe môže byť aplikované granulované hnojivo, ktoré podporí správny rast. Za zváženie stojí aj umiestnenie jemnej vrstvy mulča okolo zasadených trvaliek, čo môže pomôcť s udržaním vlhkosti pôdy aj potlačením rastu buriny.

Pravidelné zalievanie trvaliek

Čo sa týka pravidelnej zálievky, v niektorých oblastiach prežijú trvalky aj takmer úplne bez nej. Ak však nemáte šťastie na takúto oblasť, rastlinky polievajte podľa odporúčaní pre konkrétny druh.

Celkovo záhradkári odporúčajú zavlažovať trvalky radšej menej často a výdatne ako naopak. Všetko však závisí aj od počasia a ročného obdobia, počas suchších mesiacov a horúcich dní môže byť potrebné polievať častejšie, v niektorých prípadoch aj denne.

Pravidelné hnojenie trvaliek

Podobne ako pri iných druhoch rastlín, aj v prípade trvaliek platí, že súčasťou správnej starostlivosti je aj hnojenie. Vo všeobecnosti je vhodné hnojiť trvalky raz za sezónu, ideálne na jar počas ich aktívneho rastu. Favoritom sú najmä organické hnojivá s postupným uvoľňovaním živín do pôdy.

TIP: Pozor na hnojenie trvaliek na jeseň. Ak ste zabudli aplikovať hnojivo a teraz váhate, či už nie je neskoro, radšej počkajte do jari. Hnojenie krátko pred zimou by mohlo zbytočne podporiť zrýchlenie rastu krátko pred tým, ako sa trvalky uložia na zimný spánok.


Keď sa už venujeme starostlivosti o trvalky, dôležité je spomenúť aj monitoring ich správania a stavu. Všímajte si, ako sa trvalkám po zasadení darí aj ako reagujú na konkrétne hnojivá a prípravky. Vďaka pozornému sledovaniu týchto rastliniek budete schopný rýchlo identifikovať aj prípadné problémy s rastom, chorobamialebo škodcamia hneď zasiahnuť.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk