Tajné zákutia v záhrade: Oddychový kútik | landart.sk

Tajné zákutia v záhrade: Oddychový kútik

Každý z nás potrebuje mať vo svojom okolí miesto, kde sa dokáže ten rýchlo ubiehajúci čas zastaviť aspoň na malú chvíľku. Tiché, útulné miesto, v ktorom si dokážete po ťažkom dni oddýchnuť a načerpať novú energiu. Miesto, kde si budete môcť prečítať knihu, či vypiť šálku vašej obľúbenej kávy. Aj tí najmenší jednoznačne ocenia malú tajnú skrýšu, kde sa budú môcť nerušene hrať. V článku sa dozviete, ako si takéto tajné miesto v záhrade vytvoriť, a prečo by takéto miesto nemalo v žiadnej záhrade chýbať.

oddychový kútik v záhrade

Veľká alebo malá záhrada, miesto sa vždy nájde. Na to, aby ste si v záhrade vytvorili útulný kútik len pre vás, nepotrebujete veľa miesta. Správnou kombináciou zelene a iných prírodných materiálov vytvoríte prirodzenú bariéru medzi zvyšnými časťami záhrady. Obklopte sa zeleňou, ktorá nielen že miesto izoluje od pohľadov z okolia, ale navodí aj pocit pokoja a oddychu.

Ideálne miesta na tvorbu oddychových kútikov

Zákutia môžu vzniknúť kdekoľvek v záhrade, treba si len vopred záhradu správne navrhnúť. Snažte sa pracovať s mierkou a do vopred pripraveného pôdorysu si načrtne jednoduchý návrh – koncept vašej záhrady.

Zaznačte doň všetky funkčné plochy, ktoré by ste v záhrade chceli mať (spevnené plochy, terasu, bazén, záhradný domček, záhony, kladné aj záporné výhľady). Takýto mini plánik vám ukáže, ktoré miesto v záhrade by sa dalo na takéto zákutie využiť.

TIP: Ak ste sa rozhodli vytvoriť návrh novej záhrady, poradíme vám, ako by malo vyzerať vymedzenie záhonov, trávnika, chodníkov a zelene.

Pod korunami stromov v obklopení kvitnúcich trvaliek

Najčastejšie sa snažíme oddychové plochy situovať napríklad pod koruny väčších stromov, ktoré vytvoria prirodzený tieň.

Hojdacia sieť či drevené taburetky sú výborná voľba. V obklopení kvitnúcich trvaliek či rozvoniavajúcich byliniek si vytvoríte zaujímavé miesto na oddych.

Z trávnika priamo cez trvalkový záhon môže viesť chodník zo šlapákov, cez ktoré sa bude rozrastať pôdopokryvná materina dúška. Takéto miesto zaujme každého člena rodiny.

TIP: Ak nemáte na záhrade dostatočné súkromie, alebo sa vám nepáčia niektoré výhľady do okolia, vysaďte na záhradu vzrastlejšie stromy alebo väčšie viackmenné stromy. Správnym rozložením v záhrade by ste mohli tento problém jednoducho vyriešiť.

miesto v záhrade pri trvalkách

Oddych a úžitok zároveň

Vytvorte si na záhrade malý kúsok anglického vidieka. Vydláždený žulový chodníček vás privedie priamo na terasu ku skleníku. Vyššie aj nižšie vyvýšené drevené záhony, pergola obrastená viničom či stena z ovocných špalierov.

Z takto vytvoreného zákutia budete mať nielen úžitok, ale dokážete v ňom načerpať aj potrebnú energiu. Jednoduché sedenie na terase pod pergolou bude lákať každého návštevníka. Úžitková záhrada vám zaberie veľa voľného času. Len správnou starostlivosťou bude ovocie či zelenina z vašej záhradky zdravá a výživná. Doprajte si teda chvíľku pre seba aj v tejto časti záhrady.

Grilovanie či piknik v záhrade

Miesto na grilovanie nemusíte nájsť hneď na terase pri dome. V súčasnosti sú veľmi obľúbené prenosné oceľové ohniská, ktoré sa dajú umiestniť kdekoľvek. Môžete si v trvalkovom záhone vyčleniť miesto na pár drevených taburetiek a spomínané ohnisko.

Vo väčších záhradách si môžete vytvoriť malý lesík z viackmenných druhov stromov ako brezu himalájsku či okrasnú jabloň, ku ktorým povedie mlatová cestička. Na jej konci sa môže objaviť ohnisko s drevenými lavičkami.

ohnisko v záhrade

Ak máte na záhrade ovocný sad, určite si nájdete príjemné miestečko v tieni. Využite výhľady do okolia. Jednoduchá lavička s krásnym výhľadom vás do tejto časti zaiste naláka. Ovocný sad môžete využiť aj na malý piknik s priateľmi.

Detský kútik

Nemôžeme zabudnúť ani na tých najmenších. V každej záhrade sa nájde miesto, ktoré vaše deti zabaví. Detskú zónu situujte na miesta, kde nebude celý deň svietiť priame slnko.

Najlepšou možnosťou je vysadiť na záhrade vzrastlejší strom, poprípade väčší viackmeň.

Takéto zóny oddeľte živým plotom z drobného ovocia, deti si počas hry budú môcť odtrhnúť vlastnú úrodu.

Snažte sa hracie prvky kombinovať tak, aby vedeli čo najdlhšie deti zaujať.




landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk