Okrasná záhrada si zaslúži vašu pozornosť aj v zime | landart.sk

Okrasná záhrada si zaslúži vašu pozornosť aj v zime

okrasna zahrada v zime

Máte aj vy pri dome, pred panelákom či vedľa chaty príjemný záhradný kútik plný rôznorodých kvetín, rastlín a kríkov? Okrasné záhrady sú miestami, kde sa stretáva jedinečná krása prírody a ľudskej tvorivosti. Pre ich dokonalú estetiku a zdravie rastlín je však kľúčové nezabúdať na správnu starostlivosť ani v zime. Poradíme vám, ako na to.

Rozličné druhy kvetov, kríkov, stromov a ďalších rastlín bývajú v okrasných záhradách skombinované do harmonicky pôsobiaceho priestoru, v ktorom vynikajú rôzne farby, tvary a vône. Obľúbenou súčasťou dekoračných záhrad sú aj v zime kvitnúce rastliny a kríky, ako napríklad vresy, kaliny či čemerice. Zimnou ozdobou sú aj plody na okrasných drevinách. Ako napríklad cezmína, skalník, skimmia, gaulteria či okrasné jablone. Zaujímavý efekt vytvoria aj suché kvety hortenzie.

Ako sa o ne správne starať v zimných mesiacoch, aby sa mi darilo? A je potrebné zvyšok okrasnej, špeciálne pre vás navrhnutej záhrady zazimovať? Pre všetky dôležité informácie neváhajte pokračovať v čítaní.

Prečo nepodceňovať zimnú starostlivosť o okrasnú záhradu?

Niektorí majitelia okrasných záhrad sa zvyknú domnievať, že v zime nie je potrebná žiadna špeciálna starostlivosť a že záhradu stačí jednoducho nechať prezimovať. Tak to však nefunguje.

Aj okrasnú záhradu je potrebné, podobne ako napríklad trávnik či úžitkovú záhradu, dôsledne zazimovať. Ak dodržíte niekoľko krokov jesennej údržby a dáte si pozor na zopár zimných tipov, okrasná záhrada sa vám za ne na jar niekoľkonásobne odvďačí. Podcenením správnej starostlivosti v zime a bezprostredne pred ňou riskujete trvalé poškodenie rastlín mrazom, nedostatkom vody či nečakaným útokom škodcov.

Zdravá okrasná záhrada v zime – na tieto kroky nezabudnite

Nízke teploty, silný vietor, dážď aj sneh – počas zimných mesiacov zvyknú okrasné záhrady potrápiť rozličné poveternostné podmienky, ktoré bez správnej starostlivosti môžu rastlinám neodvratne ublížiť. Aké kroky je teda potrebné podstúpiť na ochranu okrasnej záhrady ideálne už na jeseň? Pozrime sa na šesť tipov.

1. Pred zimou je potrebné zviazať okrasné trávy

Okrasné trávy, rastliny chúlostivé na mráz a tiež niektoré stĺpovité ihličnaté druhy je potrebné zviazať špagátom, aby ich nepoškodila ťažká snehová prikrývka.

2. Pred zimou dôkladne vytrhajte burinu

Buriny a neželané rastliny zvyknú s tými okrasnými súťažiť o živiny z pôdy, ktorých v zime zvyčajne nie je nazvyš. Týchto neželaných záhradných nájomníkov je preto ideálne odstrániť ešte predtým, ako zem zamrzne.

Použiť môžete gumené rukavice či záhradnú motyku, na ťažko odstrániteľné buriny sa odporúča siahnuť aj po bodovom ošetrení herbicídmi určenými na okrasné rastliny a kvety. Trhanie buriny zvykne pomôcť aj s uvoľnením hrudiek zhutnenej pôdy, ktoré by obmedzovali prístup kyslíka ku koreňom rastlín a zhoršovali odtok vody.

3. Nezabudnite na očistenie rastlín od odumretých listov a nečistôt

Vyschnuté hnedé listy, popadané okvetné lístky či odumreté konáriky – v okolí okrasných rastlín môžete na jeseň nájsť rôzne odumreté zvyšky. Niektoré už na zem zhodil silnejší vietor, iné sa ešte stále dajú nájsť na rastlinách, pred zimou je však kľúčové odstrániť zo záhrady všetok odumretý rozkladný materiál. Práve v odumretých zvyškoch sa totiž zvykne dariť rôznym škodcom, ktorí tu môžu nielenže prežiť zimu, ale aj rozmnožiť sa a napadnúť oslabenú rastlinu. Problémom môže byť aj nahromadená vlhkosť pod opadanými listami.

TIP: Zasypávajú vašu okrasnú záhradu stále nové a nové listy? S hrabaním odporúčame pokračovať, až kým sa zem nepokryje prvou námrazou alebo snehom.

polievanie zeme pred zimou

4. Pri mrazoch pravidelne zalievajte rastliny v kvetináčoch

Rastliny a dreviny je potrebné zalievať hadicou či krhlou aj počas mrazov, predovšetkým stálozelené a ihličnaté, obzvlášť keď sú posadené v kvetináči a to pod strechou domu či balkónu a nedostáva sa im dostatok zrážok .Týmto druhom zostávajú na konároch listy a ihlice, ktoré aj počas zimy vyparujú vodu, čo môže spôsobiť vyschnutie dreviny.

Majte na pamäti: Vo všeobecnosti sa odporúča vymeniť v okrasných záhradách raz ročne jednu tretinu pôdy, pričom novú zeminu je potrebné dôkladne zmiešať so starou. Kým niektorí záhradkári aplikujú tento postup na jar, pre iných je neoddeliteľnou súčasťou zazimovávacej rutiny.

5.Ideálne je pred zimou aplikovať aj hnojivá

Prihnojenie okrasnej záhrady pred zimou je dôležitým opatrením, ktoré prispieva k zvýšeniu zdravia rastlín a ich celkovej odolnosti voči mrazu. Voľba toho správneho hnojiva je na vás, odporúča sa však voliť najmä produkty s vyváženým obsahom živín. Rozhodnúť sa môžete aj pre niektoré z hnojív so zvýšeným podielom draslíka, ktorý prispieva k zvyšovaniu odolnosti rastlín voči nízkym teplotám a chorobám.

Ideálny čas na predzimné hnojenie okrasnej záhrady je v polovici novembra ešte pred prvým mrazom. Rastliny tak získajú potrebné živiny skôr, ako vstúpia do obdobia spánku. Pri aplikácii granulovaného hnojiva by ste mali hnojivo rovnomerne rozptýliť po povrchu pôdy, vo vode rozpustné hnojivá sa zas aplikujú postrekom alebo zálievkou podľa odporúčaní výrobcu.

6. Orezávanie rastlín a kríkov pred zimou

Správne orezanie rastlín v okrasnej záhrade môže prispieť k vytvoreniu optimálnych podmienok pre ich zdravý rast a kvitnutie v ďalšej sezóne. Rôzne druhy rastlín si môžu vyžadovať odlišné prístupy k orezaniu, okrem odstránenia už spomínaných odumretých konárov a poškodených častí sa môžete pred zimou zamerať aj na formovacie rezanie.

Nezabúdajte však na to, že orezávanie neskôr počas zimy by malo byť obmedzené len na nevyhnutné zákroky. Niektoré rastliny sú na orezávanie pred zimou mimoriadne citlivé, najmä ak budú vystavené skorým silným mrazom. Ak si nie ste istí, riaďte sa odporúčaniami pre konkrétne druhy rastlín. Napríklad kvety kvitnúce hneď na začiatku jari by sa nemali na jeseň orezávať vôbec, keďže by sa tým mohlo ohroziť ich kvitnutie.zakryvanie rastlin na zimu

7. Starostlivo zakryte stromy, kríky aj okrasné rastliny

Po odstránení buriny, dostatočnej jesennej starostlivosti o pôdu aj prihnojení rastlín môžete pristúpiť k zakrývaniu. Zakrývať je potrebné najmä novo nasadené a citlivejšie rastliny, vynechať sa neoplatí ani kúsky citlivé na mráz, ako sú rôzne exotické a subtropické rastliny či rastliny s mäkkými časťami. Tento typ starostlivosti zvyčajne nepotrebujú rastlinky, ktoré sú prispôsobené miestnym klimatickým podmienkam, mimoriadne odolné druhy ani stále zelené rastliny.

Priamemu kontaktu s chladným vzduchom a mrazom pomáhajú zabrániť rozličné plastové fólie, hrubšie látky aj vrecovina, na trhu nájdete aj špeciálne zakrývacie agrotextílie, plachty a kryty. Nech sa už rozhodnete pre ktorúkoľvek možnosť ochrany rastlín, myslite na to, že zakrývanie treba zrealizovať ešte pred prvými mrazmi.

V prípade nedostatočnej ventilácie môžu byť zakryté rastliny náchylné na hnilobu, nezabudnite sa preto uistiť, že vrstva textílie nepokrýva všetky časti rastliny a že rastlinka môže dýchať. Kryt či fóliu je tiež dôležité upevniť tak, aby vydržala na mieste aj počas silnejšieho vetra.

TIP: Ak zdobia vašu záhradnú obývačku aj črepníkové okrasné rastliny, zvážte namiesto prikrývania ich prenesenie do garáže či kôlne. Zakrývanie niektorých druhov rastlín je totiž neúčinné a vedie k trvalému poškodeniu stoniek a listov.

Na zemi okolo rastlín môžete naniesť aj jemnú vrstvu mulča, ktorý pomôže s udržiavaním rovnomernej teploty a ochráni korene pred mrazom. Zakryté rastliny odporúčame počas zimy pravidelne kontrolovať, aby ste v prípade napadnutia škodcami či nedostatku zálievky mohli hneď zasiahnuť.

starostlivost o okrasnu zahradu v zime

A čo stromy a kríky kvitnúce v zime?

Súčasťou mnohých okrasných záhrad sú aj kríky a stromy, ktoré kvitnú počas zimy. Ako príklad môžeme spomenúť vresy či niektoré druhy trvaliek. Aj v prípade týchto rastlín je dôležité vytrhať pred zimou burinu, odstrániť odumreté zvyšky a aplikovať hnojivo.

V prípade v zime kvitnúcich kríkov, stromov a rastlín je dôležité zabezpečiť predovšetkým dostatočnú závlahu, keďže počas zimných mesiacov môže byť v niektorých oblastiach obmedzená dostupnosť vody. Pôda by však nemala byť ani príliš mokrá, pretože prebytočná vlhkosť často vedie k hnilobe koreňov.

Majte na pamäti: Rôzne druhy rastlín si môžu počas zimy vyžadovať rozličnú starostlivosť a individuálnu pozornosť, pri plánovaní zimných záhradných úkonov sa preto zamerajte aj na konkrétne rastliny vo vašej okrasnej záhrade.
landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk