Kedy vertikutovať trávnik? Náš kompletný sprievodca pre krásnu záhradu | landart.sk

Kedy vertikutovať trávnik? Náš kompletný sprievodca pre krásnu záhradu

Kedy-vertikutovat-travnik

Túžite po hustejšom, zelenšom a odolnejšom trávniku? Nezabudnite medzi vaše pravidelné záhradkárske úlohy zaradiť vertikutáciu trávnika. Tento čistiaci proces pomáha s odstraňovaním nadbytočných látok, ako je stará tráva, mach či konáriky, čím zlepšuje priedušnosť pôdy a zvyšuje odolnosť aj estetický vzhľad trávnika.

Prečítajte si náš článok a dozviete sa, ako vertikutácia funguje, prečo je dôležité ju nepodceniť, aj kedy je ideálne vertikutovať trávnik na jar a na jeseň. V druhej časti textu sa pozrieme na vertikutáciu krok za krokom, nechýbajú ani praktické rady a triky, ktoré pri čistení trávnatej plochy určite oceníte.

Vertikutácia alebo aj dôkladné vyčistenie trávnika

Možno ste o tomto záhradníckom postupe už počuli, viete však, čo presne sa za slovným spojením vertikutácia trávnika skrýva? Ide o proces, ktorý sa vykonáva s cieľom odstrániť z trávnatej plochy nečistoty, ako je napríklad stará tráva, konáriky, mach, plesne či ďalšie usadeniny. Na tento účel sa používa rôzne náradie alebo špeciálny stroj – vertikutátor s ostrými hákmi, ktoré trávnik prečistia.

Prečo je dôležité pravidelne vertikutovať trávnik?

Vertikutovanie trávnika by nemalo chýbať ani medzi vašimi pravidelnými záhradkárskymi úkonmi. Dôležité je hneď z niekoľkých dôvodov.

  1. Zlepšenie priedušnosti pôdy. Vertikutácia pomáha uvoľniť aj väčšie hrudky pôdy a zabezpečiť tak lepšiu cirkuláciu vzduchu medzi jednotlivými čiastočkami zeminy, čo je kľúčové pre správny rast koreňov aj optimálnu absorpciu živín.
  2. Prevencia plesní a chorôb. Odstránením machov, konárikov, listov aj starej odumretej trávy minimalizujete pravdepodobnosť vývinu plesní, šírenia chorôb aj množenia škodcov na trávnatej ploche. Trávnik má tak vďaka pravidelnej vertikutácii vyššiu odolnosť voči škodlivým organizmom.
  3. Podpora rastu nových stebiel. Dôkladné prečistenie trávnika prispieva k rýchlejšiemu rastu nových výhonkov, výsledkom vertikutácie je často hustejšia a zelenšia trávnatá plocha.
  4. Zvýšenie estetiky trávnika. Či už túžite po veľkej trávnatej ploche pred chatou, menšom trávniku v predzáhradke či zdravom nízkom trávniku v modernej záhrade domu, pravidelná vertikutácia spoľahlivo prispeje k požadovanej estetike.

V prípade zanedbania starostlivosti o trávnik môže z machu, plsti, konárikov, či listov vzniknúť v spodnej časti trávnika bariéra, ktorá zabráni prenikaniu vody a živín do pôdy.

krasny-zeleny-travnik-v-zahrade

Kedy je najlepšie vertikutovať trávnik

Vertikutácia trávnika by sa mala vykonávať aspoň raz ročne, aby sa z trávnika odstránili všetky nazbierané prebytočné organické látky, ideálne na jeseň alebo na jar. Vyčistiť trávnik však môžete aj dvakrát za rok, rozhodnutie závisí najmä od aktuálneho stavu trávnika a požadovaného výsledku. Napríklad v oblastiach, kde je problémom nadmerné vrstvenie plsti alebo rast machu, môže pomôcť častejšie čistenie trávnika.

Majte na pamäti: Na vertikutáciu je potrebné zvoliť veľmi špecifické poveternostné podmienky – nemalo by byť príliš teplo, príliš chladno ani sucho. Po dôkladnom ošetrení bude pôda niekoľko dní zraniteľnejšia ako zvyčajne, odporúčame preto sledovať predpoveď počasia a vertikutáciu starostlivo naplánovať.

Či už zvolíte vertikutáciu na jeseň alebo na jar, nezabúdajte, že tento proces zanechá na steblách trávy drobné rany, ktoré podporujú dehydratáciu. Práve z tohto dôvodu je ideálne vyhnúť sa čisteniu trávnika počas priameho slnečného žiarenia.

Kedy na jar vertikutovať trávnik?

Jar je ideálnym obdobím na vertikutáciu trávnika, keďže v tomto čase je rýchlosť rastu aj schopnosť obnovy stebiel trávy najvyššia. Vo všeobecnosti sa za ideálny mesiac na vertikutáciu považuje apríl, keď sa začína otepľovať, voľba toho správneho času však vždy závisí od klimatických podmienok v konkrétnom regióne. Vertikutovať trávnik na jar tak môžete už od konca marca do mája.

Pôda by mala byť pred prečistením trávnika dostatočne ohriata, ideálne na teplotu okolo 10 °C, aby podporila aktívny rast trávy. Pred začatím čistenia sa tak zamerajte predovšetkým na teplotu pôdy, nie na vonkajšiu teplotu.

TIP: Ak je trávník po dlhej zime ešte mokrý alebo býva ráno dokonca primrznutý, s čistením trávnika radšej počkajte. Suchá trávnatá plocha umožňuje ľahšiu manipuláciu s potrebným náradím, čo minimalizuje riziko poškodenia koreňov a stebiel trávy.

Kedy na jeseň vertikutovať trávnik?

Ideálnou príležitosťou na vertikutáciu trávnika môžu byť aj posledné augustové, prípadne prvé septembrové týždne, keď sa už teploty pomaly začínajú znižovať, no ešte príliš neklesajú. Jesenná vertikutácia a následné starostlivé zazimovanie trávnika môže zlepšiť odolnosť trávnatej plochy počas zimného obdobia, prispeje aj k lepšiemu vstrebávaniu jesennýchgranulovaných alebo vodorozpustných hnojív.

Manualna-vertikutacia-travnika-na-jar-jesen

Manuálna vertikutácia verzus vertikutátor

S vyčistením trávnika vám môže pomôcť niekoľko druhov záhradného náradia, na začiatok je však dôležité zvážiť, či podniknete mechanickú vertikutáciu alebo použijete vertikutátor.

Rozhodujúca je najmä veľkosť trávnatej plochy

Akú veľkú trávnatú plochu sa chystáte vertikutovať? Práve tento faktor môže byť rozhodujúci, či vám bude stačiť ručné záhradnícke náradie alebo bude lepšou voľbou profesionálny stroj.

Manuálna vertikutácia predstavuje dostupnejšiu variantu, ktorá vám umožní priamo kontrolovať tlak a hĺbku a predchádzať tak neželanému poškodeniu trávnika. Medzi obľúbených pomocníkov v takomto prípade patria rozličné ručné vertikutátory s háčikmi a hrabličkami. Odborníci však varujú, že pri pri väčších trávnatých plochách môže byť manuálne vertikutovanie problematické a časovo náročné.

V prípade strojovej vertikutácie sa môžete rozhodnúť medzi elektrickými a benzínovýmivertikutátormi, ktoré vám celý proces čistenia trávnika významne urýchlia a uľahčia. Modernejšie stroje dnes už navyše umožňujú presné nastavenie hĺbky, vďaka čomu je možné prispôsobiť vertikutáciu konkrétnym potrebám trávnika. Ako nevýhodu strojovej vertikutácie možno vnímať vyššie počiatočné náklady, alternatívou je však aj prenájom vertikutátora zo záhradníckych centier či obchodov pre domácich majstrov.

Vertikutácia trávnika v piatich krokoch

Vypočítali ste, kedy bude najideálnejšie obdobie na vertikutáciu trávnika? Zvážili ste plusy aj mínusy manuálneho a strojového čistenia? Poďme sa teda teraz spolu pozrieť na jednotlivé kroky, ktoré vás čakajú.

  1. Príprava trávnika na vertikutáciu

Kamene, veľké konáre, kvetináče aj detské hračky. Pred začatím vertikutácie je potrebné odstrániť z trávnatej plochy všetky predmety, ktoré by vám mohli zavadzať. Uľahčiť prácu vám môže aj pokosenie trávnika s pomocou robotickej kosačky, v ideálnom prípade približne týždeň pred samotným čistením. Steblá by mali mať výšku od troch do šiestich centimetrov.

Čo sa týka polievania trávnika, buďte pred vertikutáciou opatrní. Trávnik môžete výdatne poliať štyri až päť dní pred čistením, čo zabezpečí dostatočnú závlahu a počas vertikutácie už tráva nebude nadmerne mokrá.

Naše odporúčanie: Týždeň pred vertikutáciou trávnika sa oplatí aplikovať na plochu niektorý z herbicídov - prípravkov na ničenie buriny, čo zabráni napádaniu aj po vyčistení trávnika.

  1. Nastavenie hĺbky vertikutácie

Pre úspešnosť celého procesu je dôležité zvoliť správnu hĺbku vertikutácie. Na ručných aj strojových vertikutátoroch sa hĺbka zvyčajne dá jednoducho nastaviť, zvoliť by ste ju mali podľa množstva organických látok v trávniku. Nastavenie hĺbky sa odporúča vyskúšať najprv na malom úseku na nenápadnom mieste, čo vám umožní posúdiť, či ste hĺbku zvolili správne a prispôsobiť ju podľa potreby.

TIP: Medzi najčastejšie chyby pri vertikutácii patrí nastavenie príliš veľkej hĺbky. Náradie (či už manuálne, alebo stroj) by nemalo ísť hlbšie ako 5 milimetrov do zeme, čo umožní okrem odstránenia machu a plsti aj uvoľňovanie rastových hormónov.
  1. Starostlivé vyčistenie trávnika

Po zvolení správnej hĺbky môžete začať so samotnou vertikutáciou. Mala by byť vykonaná presne a svedomito dvakrát po sebe; najprv v jednom smere a následne kolmo v druhom (pri druhej vertikutácii môžete prípadne zvoliť aj 45 stupňový uhol). Práve tento krížový postup je zárukou rovnomerného výsledku. V prípade mimoriadne znečistených a zanedbaných trávnikov sa oplatí zvážiť aj tretie kolo vertikutácie.

Pri používaní elektrických a benzínových vertikutátorov nezabudnite držať rovnomernú rýchlosť počas celého procesu, aby ste dosiahli požadovaný konzistentný výsledok.

starostlivost-o-travnik-po-vertikutacii

  1. Odstránenie odpadu a organických látok

Podarilo sa vám dostať z trávnika všetok mach a plsť? Po vertikutácii netreba zabudnúť na odstránenie odpadu z trávnatej plochy s pomocou hrablí. Tento krok je kľúčový najmä v prípade, že sa rozhodnete pre mechanickú vertikutáciu, keďže väčšina strojov je vybavená zabudovaným zberným kontajnerom alebo vakom, ktorý zbiera odpad postupne. Myslite však na to, že kapacita zabudovanej nádoby môže byť obmedzená a bude potrebné ju pravidelne vyprázdňovať.

  1. Starostlivosť o trávnik po vertikutácii

Vertikutácia je bezprostredne po vykonaní procesu pre trávnik zaťažujúca a oslabujúca, je preto dôležité nepodceniť dostatočnú zálievku hneď po prečistení. Možnosťou je aj zasiatie ďalších semien trávy, ktoré pomôže s vyššou hustotou trávnika a zabráni rastu buriny.

TIP: Po vertikutácii odporúčame na trávnik aplikovať aj hnojivo, ideálne však až dva týždne po vyčistení. Skvelou voľbou sú najmä hnojivá bohaté na dusík, ktoré pomáhajú steblám trávy so zotavením a podporujú rast.

Nesmieme zabudnúť spomenúť ani kosenie po vertikutácii trávnika. Trávnatej ploche treba nechať určitý čas na zotavenie, s kosením sa teda podľa odborníkov oplatí počkať, kým porast nedostiahne 5,5 až 6 centrimetrov. Pri opätovnom začiatku kosenia udržiavajte nože kosačky dostatočne vysoko a úplne sa vyhnite koseniu v mrazivom a vlhkom počasí či bezprostredne po daždi.


Nezabúdajte na to, že s vertikutáciou trávnika sa spája predovšetkým trpezlivosť. Je úplne prirodzené, že po dokončení vertikutácie sa vám bude zdať, že trávnik vyzerá horšie ako predtým. Nemusíte mať však žiadne pochybnosti, ak ste dodržali všetky potrebné kroky, výsledok bude určite stáť za to.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk