​ Moderná predzáhradka – ako vytvoriť okrasný vstup | landart.sk

Moderná predzáhradka – ako vytvoriť okrasný vstup do domu?

Využite priestor pred domom, v ktorom môžete okrem parkovania auta vytvoriť zelenú oázu, divú záhradu alebo jednoduchý minimalistický záhon. Predzáhradka pred domom zároveň slúži aj ako oddeľovací prvok od rušnej ulice alebo pohľadov okoloidúcich. Inšpirujte sa našimi návrhmi, vďaka ktorým získate moderný okrasný vstup do domu.

Predzáhradka

Miesto pre parkovanie

Štrk alebo mlat je perfektná voľba pre použitie v predzáhradke, pretože prepúšťajú vodu a je možné po nich prechádzať autom. Ak máte pred domom miesto na parkovanie, využite priestor naokolo, napríklad vydláždite iba miesta, kde chodia kolesá áut a ostatný priestor vysaďte nízkymi trvalkami. Vhodnými sú napríklad skalničky, ktoré sú odolné voči suchu a slnku. Je možné ich krásne kombinovať a vytvoriť efekt postupného kvitnutia.

Všetky priestory, ktoré nie sú využité pre auto, môžu byť vysadené. Aj tmavý priestor môže byť vysadený trvalkami alebo drevinami, namiesto toho, aby bol vydláždený.

parkovanie v predzáhradke

Predzáhradka v tieni a polotieni

Čo ak pred domom nie je dostatok slnka? Aj priestor v tieni môže byť využitý naplno, ak zvolíme správnu výsadbu. Mnoho rastlín totižto vyhľadáva stanovisko mimo príliš silného svetla alebo obľubujú tlmené svetlo pod konármi stromov.

Zo stálozelených rastlín si v tienistých miestach poradia tis alebo vavrínovec. Kombinácia trvaliek do polotieňa a tieňomilných okrasných tráv pôsobí v skupinových výsadbách veľmi prirodzene.

stromy v predzáhradke pred domom

Živý plot a stromy pred domom

Vysadený živý plot z rastlín vie slúžiť nielen ako pohľadová bariéra od cesty, ale vie aj zachytiť prach, ktorý sa od ulice šíri smerom k domu. Použiť sa dá niekoľko variant ako tis, hrab alebo vavrínovec, ktorých konečnú výšku si strihom určíte vy.

Pozrite sa z okna a premyslite si, čo chcete vidieť z okna, a ktorým výhľadom chcete zamedziť a vytvoriť súkromie. Existuje mnoho stromov menšieho vzrastu, ktoré sú ideálnou voľbou do záhrady pred dom.

Trvalky a lúka

Pri výsadbe trvaliek je vhodné prispôsobiť záhony k dizajnu domu, aj farebná škála môže byť smerodajná pri výbere trvaliek. Ak máte napríklad výrazne sfarbené dvere, je možné k nim kombinovať trvalky v podobných odtieňoch.

Ak máte na dome drevený obklad, tento prvok sa môže opakovať aj v predzáhradke a umiestniť tam posedenie z dreva. Vytvoriť môžete záhony plné kvitnúcich rastlín, alebo vysadiť letničkovú a trvalkovú lúku. Toto bude skvelé útočisko pre opeľovačov a ich údržba si vyžaduje iba občasné kosenie. Tie sa dajú doplniť o cibuľoviny, ktoré hneď v prvých teplých mesiacoch vykvitnú a dodajú záhonom farbu ako prvé. 

Lúka pred domom

Schovajte nádoby na odpad

Plastové nádoby na odpad nie sú moc vzhľadným doplnkom v záhrade, ale je možné ich šikovne zakryť. Drevená konštrukcia, do ktorej ich schováte, vyzerá prirodzene, je jednoduchá na výrobu, dokonca na ňu môžete umiestniť aj zelenú strechu a tento priestor vysadiť. Konštrukcia môže byť tiež obrastená popínavou rastlinou a jemne splynie s ostatnou zeleňou.

schované smetiaky v záhrade

Pestovanie v kvetináči

Kvetináče je možné umiestniť kdekoľvek a zazelenať tak aj miesto, kde nie je možné pestovanie v zemi. Vysadiť sa dajú cibuľovinami a koncom jari vyplniť letničkami, ktoré pri správnej starostlivosti budú skrášľovať priestor až do prvých mrazov.

V prípade, že chcete obmedziť údržbu, je ideálne vysadiť kvetináče stálozelenými okrasnými rastlinami. Treba myslieť na to, že pri výsadbe stálozelených drevín je nutné zvoliť dostatočne veľký kvetináč – aspoň 40 cm, aby mali korene dostatok priestoru a vďaka tomu menej presychať. Rastliny v kvetináči pred vchodom vyzerajú krásne, ale ich údržba je oveľa náročnejšia oproti rastlinám vysadeným v zemi, je nutné ich častejšie polievať a hnojiť.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk