Moderné záhrady | landart.sk

Moderná záhrada

Prírodná záhrada

Za moderný štýl záhrad sa dlhodobo pokladala pravidelná výsadba stálozelených, tvarovaných drevín s doplnením štrku. Tento starý trend si však vyžaduje vysokú údržbu, čo dnes mnohých ľudí odradí. Takto koncipované záhrady sa dnes stále viac dopĺňajú o dynamické prvky v podobe kvitnúcich trvaliek, opadavých stromov a vzdušných tráv. Vraciame sa k záhradám, ktoré sú krásne, premenlivé a nevyžadujú takmer žiadnu údržbu. 


Realizácia záhrady od Landart

Moderná záhrada 

Dnešná moderná záhrada sa vracia späť k vidieckemu štýlu. Vidiecka záhrada je plná farieb, vôní a zvukov prírody ako je šum lístia či spievajúce vtáctvo. Vďaka tímu Landart môžete mať modernú záhradu, v ktorej budete mať čas na oddych po náročnom dni. Pomôžeme vám vybrať rastliny, ktoré do takejto záhrady naozaj patria a nemajú vysoké nároky na údržbu

Čo nájdete v modernej záhrade inšpirovanej vidieckym štýlom?

Neodmysliteľnou súčasťou pôvodných vidieckych záhrad je ovocný sad, lúka a pestrofarebné vzdušné trvalkové záhony. Čo by v modernej záhrade inšpirovanej týmto štýlom rozhodne nemalo chýbať sú medonosné druhy rastlín ako napríklad materina dúška- Thymus serpyllumlevanduľa- Lavandula angustifolia , šalvia- Salvia officinalisježibaba- Echinops ritro, echinacea- Echinacea angustifolia, perovskia- Perovskia atriplicifolia či limonka- Limonium vulgare. Viac sa o vidieckom štýle záhrady dozviete v našom blogu Ako si upraviť záhradu a vybrať správny štýl?

Kvitnúce trvalky

Prvá vec, ktorú si všimnete v modernej záhrade, sú husté výsadby kvetov v kombinácii s okrasnými trávami, ktoré svojou rôznorodosťou prilákajú včely a motýle. Kvety sú v záhone vysadené tak husto, že pôdu medzi nimi nie je ani vidno, čo obmedzí prerastanie burín a zníži nároky na údržbu.

Trvalky do záhrady

Jedlé stromy a kry

Ovocné stromy v záhrade vám prinesú nielen chutné plody, ale aj tieň a súkromie. Pokiaľ je záhrada menšia, môžete siahnuť po stĺpovitých odrodách ovocných stromov. Takéto stromy majú prirodzený úzky tvar, čím šetria miesto v záhrade. Medzi dostupnými stĺpovitými druhmi nájdete jablká, hrušky a čerešne. Do záhrady určite zakomponujte ovocné kry. Vo voľnej pôde sa osvedčia ríbezle, egreše, čučoriedky, z modernejších druhov arónia, rakytník či muchovník. Maliny vysaďte radšej do vyvýšeného záhona, zamedzíte tým ich rozrastaniu a zjednodušíte si ich zber.

Bylinky

Bylinky v záhrade pestujeme pre vôňu, liečivé účinky, kulinárske účely a estetickú funkciu. K modernej záhrade inšpirovanej vidieckym štýlom bylinky jednoducho patria. Medzi medonosné bylinky patria napríklad medovka- Melisa officinalis, rozmarínRosmarinum officinalis, ligurčekLevisticum officinale, saturejka- Satureja montana či mäta- Mentha piperita.

Pestovanie vlastnej zeleniny

Pestovanie zeleniny je niekedy náročné, no takto strávený čas môže byť pre niekoho veľmi dobrým odpočinkom. Pobyt a pohyb na čerstvom vzduchu zaručene odbúrava stres a napätie. Čerstvú domácu zeleninu môžete vysadiť do dobre vymyslených a správne umiestnených vyvýšených záhonov.

Ploty, múry a živé ploty

Betónové múry tvoria v záhrade ťažkú masu, ktorú sa často snažíte jednoducho zakryť. Náhradou betónu môže byť drevený plot, prípadne živý plot, ktorý môže byť oproti spomínaným pomerne lacnejší. Živý plot veľmi dobre zachytáva prach z okolia, tlmí hluk a vietor - prepúšťa len časť vetra a zabraňuje jeho rýchlemu prúdeniu a prehrievaniu, ktoré sa často vyskytuje pri kamenných a betónových múroch.

Realizácia záhrady od Landart

Ako vyzerajú moderné záhrady roku 2021?

Pozrite si náš predchádzajúci blog trendy záhrad pre rok 2021, s ktorými privediete vašu záhradu k životu.

Do popredia prichádza minimalizmus a prirodzenosť. V záhrade sa v dnešnej dobe chápe minimalizmus ako jednota a jednoduchosť použitých prvkov záhrady.

  • Namiesto viacerých druhov štrku a kôry použite v záhonoch len jeden druh a jednu farbu mulčovacieho materiálu. V jednoduchosti je krása a vďaka takto mulčovaným záhonom viac vynikne výsadba.
  • Vysaďte kvitnúce trvalky, okrasné trávy a ovocné dreviny.
  • Rozhodnite sa pre materiál, ktorý nebude narúšať prírodnú kompozíciu vašej záhrady. Použite drevo, kameň alebo hladký betón.
  • Použite rovnaké druhy rastlín na viacerých miestach vašej záhrady, docielite tým farebné a druhové zjednotenie priestoru.

Vidiecka záhrada

Spoločne vytvoríme návrh vašej záhrady

Veríme, že aj vďaka týmto radám si budete vedieť lepšie predstaviť vašu budúcu záhradu. Pamätajte si, že v jednoduchosti je krása a tá najútulnejšia záhrada pre vás bude tá, ktorá bude vyhovovať vášmu rytmu života. Inšpirujte sa tým, čo daná doba ponúka a nevyhýbajte sa jedinečnosti. Obráťte sa na nás a spolu vytvoríme návrh vašej modernej záhrady



landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk