​ Tipy na atraktívne detské hračky na záhradu | landart.sk

​ Tipy na atraktívne detské hračky na záhradu

Pamätáte si na dobu, keď ste so svojimi kamarátmi vymýšľali rôzne šibalstvá u babky na záhrade? Na časy, kedy veľká húština voňavej bazy vytvorila nedobytný tmavý bunger, kde sa dodnes zachovali tie najväčšie detské tajomstvá? Obrovská čerešňa, na ktorej vyrástol malý domček na strome s hojdačkou? Pripravte aj pre svoje deti atrakcie a hračky na záhrade. Poradíme vám, z ktorých sa budú tešiť najviac.

detská hojdačka v záhrade

Každé dieťa si hľadá miesta, ktoré budú zaujímavé a plné zábavy. Miesta, kde spoločne s kamarátmi trávi celé hodiny plné smiechu. V tomto článku vám ukážeme, ako na záhrade vytvoriť hravé, funkčné zákutia aj pre tých najmenších členov rodiny.

Výber správneho miesta

Základom je vybrať správne miesto, veľkosť plochy a podkladový materiál. Deti vyhľadávajú miesta, ktoré nebudú až tak na očiach ostatných, a budú ukryté v prirodzenom tieni.

Tieň v záhrade im umožní hrať sa aj počas horúcich letných dní. Treba tiež brať na vedomie, že detské zóny nebudú na záhrade dlhodobo. Deti vyrastú a ich detské ihrisko sa stane menej zaujímavým.

Myslite teda na maximálne využitie priestoru do budúcna. Napríklad by sa mohla hracia plocha premeniť na workoutové ihrisko, bohato kvitnúci trvalkový záhon alebo príjemné miesto pre oddych.

TIP: Na vyplnenie plochy použitie jemnú frakciu štrku, mlat alebo piesok. S takto navrhnutou plochou sa dá pracovať aj do budúcna.

Najideálnejšie hračky pre deti na záhradu

Snažte sa vyberať prvky, ktoré budú pre deti zaujímavé, multifunkčné a vzdelávacie zároveň. Podporte rozvoj ich kreativity a vedomostí. Aj malý priestor deti dokáže zabaviť. Odporúčame vybrať certifikované hracie prvky, ktoré budú pre vaše deti bezpečné.

Detský záhradný domček so šmýkačkou

Sen každého dieťaťa je mať vlastný domček na záhrade. V súčasnosti nájdeme mnoho alternatív. Domček s lanovou dráhou, šmýkačkou či lezeckou stenou. Všetko závisí od výberu toho pravého, čo by vaše deti dokázalo zaujať.

detský domček so šmýkačkou

Avšak, nemusíte mať na záhrade len taký obyčajný domček. Nemusí vám domček zaberať veľa miesta v záhrade, je to tiež prvok, ktorý v záhrade nebude dlhodobo.

So správnym návrhom a šikovným tímom stolárov, vytvoríte unikátny domček. Môžete ho doplniť o malú drevenú terasu, v ktorej bude vysadený dominantný strom.

Môžete pod ňu zabudovať kryté pieskovisko alebo priestor terasy doplniť o detský nábytok. Vnútro domčeka stačí doplniť o kriedovú tabuľu alebo pár poličiek, na ktorých by mali poukladané svoje najkrajšie hračky.

Záhradné pieskovisko

Vždy odporúčame pieskovisko prekryť. Zjednoduší vám to jeho celkovú údržbu a taktiež zabezpečí bezpečnosti detí pri hraní. Pieskovisko zabudujte pod spomínanú terasu alebo priamo pod vyšší domček.

Ako prekrytie odporúčame natiahnuť jednoduchú svetlejšiu plachtu,ktorá by mala byť odolná voči vode.

Hojdačka pre deti na záhradu

Naším, veľmi obľúbeným, prvkom v záhradách sú hojdačky. Samotná konštrukcia je veľmi jednoduchá. Tvoria ju masívnejšie drevené hranoly, ktoré sú kotvené do zeme.

Konštrukcia pripomína tvar prevráteného písmená „U“. Môžete na ňu zavesiť jednoduchú hojdačku, závesné oddychové kreslá alebo dokonca sieť.

Keď deti vyrastú, dá sa takáto konštrukcia pretvoriť na workoutový prvok či lanovú dráhu.

hojdačka v záhrade

Senzorický chodník

Veľmi obľúbeným hracím prvkom sa v dnešnej dobe stal senzorický chodník, ktorý bude u detí stimulovať nervovú sústavu, podporí krvný obeh a posilní imunitný systém. Chôdza naboso je veľmi zdravá a pre deti zábavná.

Chodník rozdeľte na niekoľko rovnakých segmentov. Použite rôzne materiály, ktoré budú pri chôdzi príjemné, ako napríklad:

  • rôzne veľkosti kameňov,
  • drevo,
  • korok,
  • trávu,
  • piesok.

Takto navrhnutý chodníček môžete umiestniť do trvalkového záhona, alebo mlatovej plochy.

Trampolína pre deti

Detská trampolína je jeden z najčastejšie sa vyskytujúcich hracích prvkov na záhrade. Veľká alebo menšia, určite v záhrade zaberie dosť miesta. Odporúčame ju umiestniť na rovnú spevnenú plochu, poprípade mlatovú plochu, ktorú budeme môcť do budúcna využiť aj inak.

Napríklad pre umiestnenie ohniska alebo menšieho bazéna. Nikdy netreba zabúdať na obslužnú a dopadovú plochu. Vždy však pri tom dbajte na bezpečnosť.

TIP: Všetky hracie prvky v záhrade umiestňujte na plochy mimo trávnika. Nedôjde tak k poškodeniu hracích prvkov závlahou a ku poškodeniu trávy. Pri kosení nebudete musieť všetky prvky dodatočne obkášať. 



landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk