Ako na správnu starostlivosť o trávnik počas celého roka? | landart.sk

Ako na správnu starostlivosť o trávnik počas celého roka?

navod-starostlivost-o-travnik-pocas-celeho-roka

Polievanie, kosenie, prevzdušňovanie, hnojenie, zazimovanie – ako sa v tom vyznať? Ak je súčasťou vašej záhrady aj trávnik, zrejme tiež hľadáte ideálny pomer týchto činností počas jednotlivých mesiacov. Správna starostlivosť o trávnik na jar, v lete, na jeseň aj cez zimu predsa prispieva nielen k dokonalej estetike trávnika, zvyšuje tiež jeho odolnosť voči extrémnym podmienkam, chorobám a škodcom.

Udržanie zeleného, zdravo vyzerajúceho trávnika si vyžaduje svedomitú a systematickú starostlivosť. Každé ročné obdobie so sebou navyše prináša špecifické výzvy – keď ste si už teda konečne zvykli na plán kosenia a polievania, rutina sa bude pravdepodobne za chvíľu znovu meniť. Ako teda na to? V našom najnovšom blogu sme zhrnuli základné tipy na starostlivosť o trávnik pred zimou, na jar aj počas letných a jesenných mesiacov. Neváhajte pokračovať v čítaní.

Starostlivosť o trávnik na jar (marec, apríl, máj)

  • Polievanie: raz až dvakrát týždenne
  • Kosenie: raz až dvakrát za dva týždne
  • Hnojenie: raz za mesiac
  • Prerezanie - vertikutácia

Ani vy sa nikdy neviete dočkať, kedy sa na jar konečne trávnik znovu zazelená novými steblami trávy? Správnu starostlivosť o trávnik po zime netreba podceňovať. S marcom prichádza opäť kolobeh pravidelného kosenia, polievania, vytrhávania buriny… a radosti z krásneho trávnika.

Zobudenie trávnika po zime – nezabudnite na závlahu a hnojenie

Ideálny čas na ukončenie zimného spánku trávnika sa pohybuje medzi koncom marca a začiatkom apríla, vždy to však závisí aj od miestnych klimatických podmienok a teploty pôdy. Trávnik sa s postupným nárastom teplôt a predlžovaním dní na jar takpovediac prebúdza z letargie. Najmä aktívne rastúce druhy tráv budú potrebovať na obnovu a rast dostatok vlhkosti a živín, je preto dôležité venovať trávniku dostatočnú starostlivosť.

Majte na mysli: Jar predstavuje rizikové obdobie, keďže trávnik býva po zime najzraniteľnejší. Vlhké prostredie v kombinácii s vyššími teplotami podporuje rýchly rast buriny, rozmnožovanie škodcov aj šírenie ochorení, myslite preto na pravidelný monitoring trávnatej plochy.

V jarnom období je ideálne siahať po hnojivách s vyšším obsahom dusíka, ktorý podporuje intenzívny rast. Granulované či vo vode rozpustné hnojivo by malo obsahovať aj fosfor a draslík, ktoré pomôžu s posilnením koreňového systému a celkovej odolnosti trávniku. Jarné hnojivo aplikujte podľa odporúčaní výrobcu ideálne na začiatku jari, keď je trávnik vlhký a dokáže rýchlo absorbovať živiny.

Jarné odporúčania

  • Začnite vyčistením záhrady. Jarnú starostlivosť (nielen) o trávnik odporúčame začať tým, že pohrabete opadané listy a odumretú trávu, čím pripravíte záhradu na ďalšie kroky. Marec a apríl sú ideálnymi mesiacmi aj na vertikutáciu trávnika, ktorá podporí rast nových stebiel a zníži pravdepodobnosť napadnutia škodcami.
  • Otestujte kvalitu pôdy. Základom estetických a zdravých trávnikov je v prvom rade pôda s optimálnymi hodnotami pH a správnym pomerom živín. Začiatok sezóny je ako stvorený na odmeranie týchto údajov, ktoré vám pomôžu určiť ďalšie kroky v starostlivosti. Môžete sa obrátiť na odborníkov alebo vyskúšať niektorý z bežne dostupných testerov pôdy a kyselinometrov.
  • Pripravte si kosačku. Či už máte doma elektrickú, ručnú, benzínovú alebo robotickú kosačku, na jar je ideálny čas na jej údržbu. Zariadenie vyčistite, naostrite nože a prípadne vymeňte opotrebované súčiastky.
  • Venujte dostatočnú pozornosť prevzdušneniu. S pomocou špeciálneho záhradného náradia je prevzdušnenie trávnika hračka. Tento proces zmierni zhutňovanie pôdy a umožní prístup kyslíka, vody a živín ku koreňom trávy.

starostlivost-o-travnik-v-lete

Starostlivosť o trávnik v lete (jún, júl, august)

  • Polievanie: raz až dvakrát týždenne
  • Kosenie: raz za týždeň
  • Hnojenie: raz za mesiac
  • Postrek burín: podľa potreby

Častejšie kosenie, polievanie aj hnojenie trávnika – všetky tieto úkony so sebou prináša leto. Starostlivosť o trávnik sa s príchodom júna mení predovšetkým s ohľadom na zvýšené teploty a sucho.

Intenzívny rast trávy vyžaduje dostatok vody a živín

Základom letnej starostlivosti o trávnik je zabezpečenie primeraného zavlažovania. Nevyhnutné je aj častejšie kosenie, ktoré záhradkári odporúčajú vykonávať v čase, keď tráva nie je príliš mokrá. Trávnik sa celkovo v lete správa aktívne, toto obdobie charakterizuje intenzívny rast trávy a potreba dostatočnej výživy. V suchších oblastiach bývajú trávniky počas leta náchylnejšie k žltnutiu, zatiaľ čo v oblastiach s množstvom zrážok môže dochádzať k nadmernému rastu buriny a šíreniu chorôb a škodcov.

S udržaním zdravého trávnika v lete môže pomôcť aj optimálne hnojenie. Letné hnojivá zvyčajne obsahujú menej dusíka ako tie jarné, nepodceňte však správnu aplikáciu. V lete zvykne dochádzať častejšie k prehnojeniu trávnikov, ktoré spôsobuje popálenie trávy aj vyššiu náchylnosť na choroby.

Letné odporúčania

  • Zbavte sa ročných aj viacročných burín. Leto je najideálnajším obdobím roka na boj s burinou. Teplé mesiace sú ako stvorené na identifikáciu buriny, s ktorou zápasíte a aplikáciu selektívnych herbicídov.
  • Počas vysokých teplôt opatrne. Keď teplota vystúpi na teplomeroch vysoko, odporúčame minimalizovať chôdzu po trávniku a vyhnúť sa aj parkovaniu áut a umiestňovaniu ťažkých predmetov na trávnatú plochu. Predídete tak poškodeniu a oslabeniu trávnika.
  • Kosačku nastavte na vyššiu výšku ako na jar. Počas letných mesiacov sa odporúča nastavovať kosačky na najvyššiu možnú výšku. Tráva bude mať pri vyššom kosení silnejšie a zdravšie korene, ktoré dokážu účinne konkurovať burine.

TIP: Pre kosenie počas všetkých ročných období platí univerzálne odporúčanie – nikdy by ste nemali strihať viac ako hornú tretinu stebla.

starostlivost-o-travnik-na-jesen

Starostlivosť o trávnik na jeseň (september, október, november)

  • Polievanie: raz týždenne
  • Kosenie: raz za dva týždne
  • Hnojenie
  • Prerezanie

S príchodom septembra a októbra začínajú teploty pomaly klesať, čo má výrazný vplyv na jednotlivé druhy trávy. V prípade väčšiny trávnikov budete môcť pozorovať spomalenie alebo zastavenie rastu stebiel, niektoré druhy trávy dokonca prechádzajú do stavu úplnej nečinnosti. Práve z tohto dôvodu môže trávnik počas jesenných mesiacov vyzerať redšie.

Zvýšenie výšky kosenia aj pravidelné hrabanie

V porovnaní s letom sa pravidelná starostlivosť o trávnik postupne spomalí. Polievanie by malo stačiť raz za týždeň, v oblastiach s množstvom zrážok aj menej často. Ani na jeseň však nepodceňte trhanie buriny a pravidelné kosenie, ktoré oceníte neskôr pri zazimovaní trávnika. Počas jesenných mesiacov sa odporúča nastavovať čoraz väčšiu výšku kosenia, postupovať môžete od troch až do šiestich centimetrov. Trávnik sa totiž postupne pripravuje na zimné obdobie, počas ktorého budú môcť dlhšie stonky s väčším množstvom chlorofylu zabezpečiť väčšie množstvo živín.

Zabudnúť netreba ani na aplikovanie hnojív. Jesenné hnojivá vynikajú vyšším obsahom fosforu a draslíka a nižším obsahom dusíka, vďaka čomu pomáhajú posilniť korene a zlepšiť odolnosť trávy voči mrazu.

Jesenné odporúčania ktoré na trávniku zanechali letné aktivity. Ak vám to počasie dovolí, vyhliadnite si na trávniku holé alebo riedke oblasti, do ktorých po starostlivej príprave umiestnite osivo. Vybrané oblasti sa tiež odporúča polievať častejšie ako trávnik, kým sa neobjavia nové steblá.

  • Preč s popadanými listami. Pravidelné kosenie môže na jeseň nahradiť pravidelné hrabanie lístia. Nájsť si naň čas by ste si mali každý týždeň, keďže pomáha udržiavať trávnik v dobrej kondícii a predchádza vzniku chorôb a napadnutiu škodcami.
  • Prevzdušnite trávnik. Ak je to potrebné, na jeseň môžete trávnik aj prevzdušniť, čím zlepšíte prienik kyslíka, vody aj živín ku koreňovému systému.

Medzi jeseňou a zimou – zazimovanie trávnika

Neoddeliteľnou súčasťou jesennej starostlivosti o trávnik je aj jeho príprava na zimný spánok. Vykonanie niekoľkých základných činností dokáže ochrániť váš trávnik pred mrazmi aj vysušením aj predchádzať poškodeniu koreňov.

Zazimovať trávnik odporúčame koncom októbra až začiatkom novembra. Súčasťou procesu je starostlivé pokosenie trávnatej plochy, odstránenie buriny a opadaných listov, prevzdušnenie, posledné hnojenie pred zimou aj zakrývanie konkrétnych častí. Pre podrobnejšie informácie aj praktické tipy vám odporúčame prečítať si aj náš blog o správnom zazimovaní trávnika.

starostlivost-o-travnik-v-zime

Starostlivosť o trávnik v zime (december, január, február)

  • Polievanie: len výnimočne
  • Kosenie: iba, ak je vysoký trávnik, často býva spojené so zberom lístia


Polievanie len výnimočne a kosenie dokonca vôbec? Starostlivosť o trávnik v zime sa môže zdať na prvý pohľad zo všetkých období najľahšia. Ak dodržujete základné postupy a záhradu ste správne zazimovali, počas chladných mesiacov si môžete dopriať zaslúžený oddych vy aj váš trávnik.

Počas zimného spánku je základom starostlivý monitoring

Po zazimovaní sa starostlivosť o trávnik kompletne mení, keďže tráva vstupuje do obdobia spánku, ktoré v prípade väčšiny druhov znamená úplnú neaktivitu. Od kosenia a vytrhávania buriny si budete môcť na čas úplne oddýchnuť, polievanie tiež môžete úplne minimalizovať s výnimkou dlhých období sucha.

Ani v zime by ste však nemali úplne zabudnúť na to, že máte trávnik. Dôležitou súčasťou zimnej starostlivosti je pravidelný monitoring, ktorý vám pomôže identifikovať potreby trávy aj prípadné problémy, ako sú choroby, napadnutie škodcami či poškodenie spôsobené mrazom. Včasné zachytenie problému vám umožní hneď reagovať a vyhnúť sa tak neželaným prekvapeniam na začiatku jari.

TIP: Hnojeniu trávnika sa počas zimy môžete celkovo vyhnúť. Aplikovať hnojivá odporúčame len vo výnimočných prípadoch, ak je trávnik v zlom stave alebo má nedostatok živín. Dajte si však pozor na to, aby nebolo hnojenie kontraproduktívne a nepodporilo zbytočne rast stebiel.

Zimné odporúčania

  • Vyhnite sa chôdzi po trávniku. Od decembra do februára sa snažte minimalizovať chôdzu po trávniku, najmä vtedy, keď je pokrytý snehom či námrazou. Nadmerný tlak by mohol poškodiť oslabené steblá aj koreňový systém.
  • Odstráňte nadmerné množstvá snehu. Snehová prikrývka môže pre trávnik predstavovať príjemnú izolačnú vrstvu, ak sa však v záhrade nakopí veľké množstvo snehu, môže dôjsť k poškodeniu trávy. V takýchto prípadoch teda opatrne odstráňte nadbytočný sneh, aby ste minimalizovali tlak na trávnik.
  • Ideálny čas na plánovanie záhrady. Počas zimných mesiacov si namiesto kosenia a polievania môžete nájsť čas aj na plánovanie záhrady. Premýšľali ste o celkovej obnove trávnika, zmene druhu pestovanej trávy alebo novom dizajne záhrady na základe profesionálneho návrhu? Spíšte si počas zimy všetky nápady, do ktorých sa na jar môžete pustiť.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk