Ako sa správne starať o drevený záhradný nábytok? | landart.sk

Ako sa správne starať o drevený záhradný nábytok?

Záhradný nábytok

Či už máte terasu pri dome plnú masívneho záhradného nábytku, vlastníte len niekoľko drevených stoličiek pri ohnisku na rodinnej chatke alebo ste kúpili nové minimalistické sedenie na váš mestský balkón, správna starostlivosť je základ úspechu. Okrem toho, že zvýši vaše pohodlie pri používaní záhradného nábytku, pomôže aj s predĺžením jeho životnosti.

Zaujíma vás, ako sa správne starať o záhradný drevený nábytok podľa materiálu, z ktorého je vyrobený? Kedy a ako nábytok zakrývať? Ako funguje natieranie nábytku? A čo keď sa objavia plesne? Neváhajte a pokračujte v čítaní, podelíme sa s vami o základné informácie o starostlivosti o záhradný nábytok aj praktické triky.

Starostlivosť podľa typu a dizajnu záhradného nábytku

Chcete udržiavať nové drevené ležadlá na terase celkom nepoškodené, s rovnakým dizajnom a farbou ako pri kúpe? Tešíte sa na to, že budete sedenie každoročne natierať a prispôsobovať aktuálnym trendom v oblasti záhradného dizajnu? Alebo sa dokonca chystáte nechať drevenú lavičku sčasti zarásť machmi a lišajníkmi v štýle vidieckych anglických záhrad? To, ako budete vo všeobecnosti pristupovať k nábytku, bude určujúce aj pri spôsobe starostlivosti.

Máte nábytok do záhrady z mäkkého alebo tvrdého dreva?

Ďalším rozhodujúcim faktorom je materiál, z ktorého je drevený záhradný nábytok vyrobený. Medzi obľúbené možnosti patrí odolný a trvácny nábytok z tvrdého dreva, ako je napríklad dub, čerešňa, orech či breza. Záhradné sedenia sa vyrábajú aj z mäkkých driev (ako je borovica, lipa či jaseň), ktoré síce nevydržia tak dlho, no dajú sa pravidelne natierať.

TIP: Pre správnu starostlivosť je rozhodujúce poznať materiál nábytku, aby ste mohli siahnuť po tých najefektívnejších postupoch, ktoré drevu nijako neublížia.

Špecifickou kategóriou je drevený nábytok s komponentmi z iných materiálov. Ak má napríklad vaše kreslo kovové rúčky alebo je súčasťou záhradného stolíka aj sklo či tvrdený plast, okrem drevených častí je dôležité venovať špeciálnu pozornosť aj ostatným materiálom.

Drevený záhradný nábytok

Všeobecné rady – ako sa starať o drevený nábytok

Základom kvalitnej starostlivosti o vašu záhradnú obývačku je svedomitosť a pravidelnosť, tieto kroky je preto ideálne zahrnúť do vašej rutiny upratovania a pravidelne sa k nim vracať.

  • Ak sa o záhradné sedenie dlhšie nikto nestaral a na jeho povrchu prevládajú machy a lišajníky, skúste ich najskôr jemne zoškrabať s použitím tvrdej kefy.
  • Nábytok utrite jemnou handričkou alebo hubkou, aby sa z jeho povrchu odstránil prach a nečistoty. Ak sa rozhodnete použiť vodu či čistiaci prostriedok (vhodný na konkrétny povrch), nezabudnite na dôkladné usušenie. Drevo vždy čistite, ale aj brúste pozdĺž s jeho vláknami.
  • Ak patrí váš vonkajší nábytok medzi novšie kúsky, skúste sa pri zvolení čistiacej rutiny inšpirovať pokynmi, ktoré ste k nemu dostali od výrobcu. Pri väčšine modelov býva uvedený typ materiálu, vonkajšia úprava aj odporúčaný spôsob údržby.
  • Na čistenie dreveného nábytku by ste nemali používať tlakový čistič, keďže najmä pri mäkších drevách môže spôsobiť praskanie povrchov aj iné poškodenia.
  • Veľkým nepriateľom dreveného nábytku je opaľovací krém, ktorý môže na dreve zanechať čierne machule. Odstrániť ich je možné jemným mydlom aj čistiacimi prostriedkami, vzniku škvŕn sa môžete ľahko vyhnúť zakúpením podsedákov.
  • Na nábytku sa môže občas nečakane objaviť aj vtáčí trus, ktorý sa odporúča vyčistiť čo najskôr. Čím dlhšie ho na sedení necháte, tým viac riskujete, že na mieste zostane trvalá škvrna.

Majte na pamäti: Ak drevený záhradný nábytok postavíte na tvrdý povrch, ako je dlažba alebo štrk, minimalizuje riziko hnitia nôh stolov, sedačiek a sedení.

Tipy pre nábytok z tvrdého dreva

Ak máte v záhrade nábytok z tvrdého dreva, potešíme vás – okrem toho, že je trvácny, vyžaduje si len minimálnu údržbu a vydrží nezakrytý bez poškodenia aj teploty pod nulou. Okrem všeobecných postupov na čistenie odporúčame vyskúšať aj špeciálne so zameraním na tvrdé drevo.

  • Raz za pol roka je ideálne nábytok umyť teplou vodou zmiešanou s jemným saponátom alebo špecializovaným čistiacim prostriedkom, následne opláchnuť a nechať prirodzene vyschnúť.
  • Pri niektorých drevách sa odporúča naniesť raz za čas na povrch aj špeciálny olej, ktorý zabráni praskaniu a štiepeniu dreva a zabezpečí jeho dlhú životnosť. Buďte však opatrní, tvrdé drevo by sa vo všeobecnosti nemalo veľmi natierať, keďže kvôli vysokému obsahu oleja v dreve sa nedá zaručiť rovnomerné pokrytie celej plochy. Napríklad v prípade dubového dreva sa určite vyhnite olejovému náteru, drevo po ňom sčernie.

Tipy pre nábytok z mäkkého dreva

ostupnejším variantom v porovnaní so záhradným nábytkom z tvrdého dreva sú modely z mäkších materiálov. Okrem nízkych počiatočných nákladov si ich môžete maľovaním a rôznymi nátermi pravidelne prispôsobovať podľa vašich požiadaviek. Na rozdiel od kúskov z tvrdého dreva si však vyžadujú pravidelnejšiu údržbu a v zime musia byť dobre uskladnené alebo zakryté.

  • Raz za rok odporúčame nábytok z mäkkého dreva dôkladne umyť špeciálnym čistiacim prostriedkom na drevo a následne ošetriť moridlom alebo farbou. Tento úkon je dôležitý pre dlhodobú trvanlivosť nábytku a ochranu pred vlhkosťou, slnečným žiarením aj manuálnym poškodením. Mäkké drevo je po namorení alebo nafarbení ideálne aj zakonzervovať lakom na báze oleja.
  • Kúpili ste celkom nový záhradný nábytok z mäkkého dreva? Uistite sa, či už je ošetrený. Väčšina kvalitných dodávateľov predáva nábytok z mäkkých driev už namorený a nalakovaný s niekoľkoročnou zárukou.
  • Pri kúskoch z mäkkého dreva je mimoriadne dôležité nezanedbávať pravidelnú starostlivosť, nábytok inak vydrží len niekoľko rokov. Bez náteru môžu stoly aj stoličky začať praskať, časté je aj uvoľňovanie spojov, kam rýchlo prenikne voda a nábytok začne hniť.

TIP: Ak ste záhradné sedenie z mäkkého dreva po minulé roky namorili a nafarbili tmavšou farbou a chcete ju zmeniť na svetlejšiu, mali by ste na začiatok odstrániť pôvodné moridlo a až potom nanášať nové.

Vankúše na záhradný nábytok

Používanie vankúšov a podsedákov na záhradný nábytok

Zvýšenie ochrany nábytku, väčšie pohodlie pri sedení aj dodanie estetického vzhľadu vašej terase či zelenej streche – toto je len niekoľko zo všetkých benefitov, ktoré prináša používanie podušiek vo vašom oddychovom záhradnom kútiku. Ich vhodnosť je samozrejme vždy skvelé zvážiť v závislosti od modelu sedenia, ktoré máte, pri väčšine však ide o funkčný a štýlový doplnok.

Výber a starostlivosť o podušky na drevenom sedení

Plánujete doplniť váš exteriérový nábytok a mestský mobiliár Egoé pohodlnými kruhovými podsedákmi? Alebo chcete oživiť vaše staršie balkónové sedenie novými veľkými vankúšmi? Odporúčame začať odmeraním rozmerov sedadla, opierky chrbta a rukovätí stoličiek. Pri výbere býva často rozhodujúci aj dizajn, keďže prikrývky sedenia budú dôležitou súčasťou celkového dizajnu terasy či napríklad strešnej záhrady.

V našom texte sa venujeme práve údržbe, na ktorú je ideálne sa zamerať aj pri výbere podsedákov. Mnohé modely sa dajú jednoducho vysávať, utierať mokrou handričkou či dokonca prať v práčke.

Zakrývať alebo nezakrývať záhradný nábytok na zimu?

Kým pri kúskoch z mäkkého dreva je zakrývanie nevyhnutnosťou, nábytok z tvrdého materiálu je odolnejší a vydrží rozličné poveternostné podmienky (od dažďa a vetra až po mínusové teploty). Zakrývanie sa však oplatí zvážiť pri všetkých typoch záhradného nábytku, najmä ak viete, že ho dlhšiu dobu nebudete vôbec používať. Správne zakrytie dokáže predĺžiť životnosť vášho sedenia, nehovoriac o uľahčení údržby, keď znovu začne letná sezóna.

Ochranný obal na záhradné sedenie

Investujte do ochranných obalov na záhradné sedenie

Pri niektorých modeloch mestských mobiliárov a záhradných sedení sú ochranné kryty súčasťou balenia, pri iných je potrebné zakúpiť si ich zvlášť. Rôzne ochranné obaly, plachty, povlaky a puzdrá vynikajú rozličnou odolnosťou voči dažďu, snehu a UV žiareniu, je preto dobré dopredu zvážiť, aké sú vaše priority. Správny obal by mal byť dostatočne veľký, aby zakryl celý nábytok.

TIP: Pred objednaním sa oplatí všimnúť si aj priedušnosť materiálu; v spodnej časti by sa mala dať ponechať medzera, aby mohol vzduch cirkulovať, čím sa zníži pravdepodobnosť rastu plesní a húb.

Zazimujte nábytok v garáži alebo v pivnici

Bývate v oblasti, kde zvyknú v zime teploty klesnúť na niekoľko týždňov hlboko pod nulu? Ak máte takú možnosť, záhradný drevený nábytok môžete po skončení sezóny odložiť aj do garáže či do pivnice, vďaka čomu ho spoľahlivo ochránite pred nepriaznivým počasím.

Pred zazimovaním je dôležité jednotlivé kusy nábytku dôkladne očistiť a utrieť suchou handričkou alebo nechať uschnúť. Nábytok by ste za žiadnych okolností nemali odkladať mokrý či vlhký. Ak je to možné, jednotlivé kúsky rozoberte na časti alebo zložte a umiestnite na vybrané miesto. Sedenie je ideálne uložiť na podložku, aby sa zabránilo priamemu kontaktu s vlhkým povrchom, a zakryť.

Dajte pozor, aby záhradný nábytok nenapadli plesne

Skladujete záhradné sedenie od jesene do jari v garáži alebo ho cez leto pokrývate veľkými nepriedušnými podsedákmi? Keď sa nábytok dlhšie nachádza vo vlhkom a teplom prostredí so slabým prúdením vzduchu, môžu sa na jeho povrchu ukázať plesne. Ako sa im vyhnúť?

Ak chcete predchádzať vzniku plesní na drevenom nábytku, nemali by ste ho dlhodobo umiestňovať na miesta s nadmernou vlhkosťou a nízkou priedušnosťou. Kľúčová je aj dôkladná údržba; pravidelné čistenie zo sedenia odstráni nečistoty a vlhkosť, ktoré podporujú vznik plesní. V prípade, že sa aj napriek tomu pleseň objavuje opakovane na vašom nábytku, odporúčame zvážiť špeciálne prípravky proti plesniam.

TIP: Škrvny, ktoré spôsobila pleseň, môžete skúsiť odstrániť jemným bieliacim roztokom, na začiatok je však vždy dobré vyskúšať ho na nenápadom mieste (aby sa ste uistili, že neodfarbí drevo). Za vyskúšanie stojí slabý roztok z bieleho vínneho octu a teplej vody.

Zdá sa vám starostlivosť o drevený nábytok náročná? Uvidíte, že keď si nájdete systém a zvolíte tie správne postupy, rýchlo si na ňu zvyknete. Odmenou bude trvanlivosť záhradného nábytku a príjemná atmosféra vašej záhrady či terasy. Skúste zaradiť aspoň niektoré z našich tipov do vašej upratovacej rutiny a majte vďaka nim váš záhradný drevený nábytok v dokonalom stave po celú sezónu.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk