Ako oddeliť okrasnú záhradu od úžitkovej? | landart.sk

Ako oddeliť okrasnú záhradu od úžitkovej?

Chceli ste si v záhrade vypestovať vlastnú chutnú zeleninu, no zostali ste sklamaní nevzhľadným výzorom zeleninových záhonov po sezóne? Uvažujete nad tým, ako by ste si vypestovali čerstvú úrodu a zároveň mali krásnu záhradu atraktívnu a premenlivú počas celého roka? Vytvorte si okrasnú záhradu spolu s úžitkovou svojpomocne. Predstavíme vám niekoľko možností, ako sa dá oddeliť okrasná časť záhrady od úžitkovej.

okrasná záhrada svojpomocne

Ponúkame vám 6 inšpirácií a návrhov, ako prakticky oddeliť okrasnú záhradu od úžitkovej. Ak chcete, aby vaša záhrada dostala svieži moderný nádych, čítajte ďalej.

Predelenie okrasným kvitnúcim záhonom

Úžitkovú časť záhrady môžete situovať za dostatočne široký okrasný záhon. V prípade, že doň vysadíte kombináciu trvaliek, tráv aj krov, odporúčame zvoliť šírku záhona aspoň 1,5 m.

Do okrasného záhona odporúčame vysadiť medonosné dlho kvitnúce druhy trvaliek, vďaka ktorým si zabezpečíte dlhodobý výskyt opeľovačov a bohatú úrodu.

Medzi medonosné druhy patria:

  • v zime kvitnúci vresovec (Erica carnea),
  • v jari kvitnúca šalvia (Salvia nemorosa ‘Caradonna’), rebríček (Achillea ‘Moonshine’), marulka (Calamintha nepeta ssp. nepeta),
  • v jeseni kvitnúca veternica (Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’) alebo astra (Aster dumosus ‘Niobe’).

V záhone odporúčame skombinovať trvalky s výsadbu okrasných tráv, ktoré vyplnia priestor medzi trvalkami a postarajú sa o krásny zimný efekt – vďaka nim bude záhon plný aj v čase, keď už ostatné rastliny zatiahnu. Druh trávy vyberáme podľa svetelných podmienok v záhone.

V neposlednom rade odporúčame vysadiť do záhona aj kvitnúce kry, ktoré ulahodia oku a prilákajú opeľovače. Medzi medonosné kry patrí napríklad bradavec (Caryopteris clandonensis ‘Kew Blue’) alebo hortenzia metlinatá ‘Levana’ (Hydrangea paniculata ‘Levana’).

TIP:Ak máte záujem skôr o kvitnúce kry, ktoré nelákajú opeľovače, zvoľte metlinaté hortenzie ‘Vanilla Fraise’ alebo ‘Lime Light’.


Vyskúšajte záhon vysokých okrasných tráv

Úžitkovú časť záhrady môžete schovať aj za výsadbu okrasných tráv, ktorá zabezpečí krásny pohľad na priestor záhrady aj počas zimných mesiacov.

V prípade, že sa rozhodnete pre túto možnosť, odporúčame zvoliť šírku záhona od 60 do 120 cm v závislosti od vysádzaného druhu.

Ak zvolíte užšie, priamo rastúce druhy, ako sú smlz ‘Karl Foerster’ (Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’) alebo molínia ‘Hidebraut’ (Molinia caerulea ‘Hidebraut’), stačí pripraviť záhon so šírkou zhruba 60cm.

Ak zvolíte mohutnejší druh, napríklad ozdobnicu čínsku (Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’) alebo pampovú trávu (Cortaderia selloana), budete potrebovať záhon so šírkou aspoň 1 m.

TIP:Ak zvolíte výsadbu pampovej trávy, pripravte jej hlbšie štrkové lôžko. Táto tráva nemá rada veľa vody, mohla by vyhniť a to najmä v zimných mesiacoch.

Starostlivosť o okrasné trávy

Myslite však na to, že väčšina okrasných tráv začína rásť počas leta, teda začiatkom sezóny sú trávy nižšie. Koncom leta však väčšina z nich dosahuje svoju maximálnu výšku a následne začnú kvitnúť, čím záhon ozvláštnia. Počas zimy nechávame vysoké trávy zviazané, aby im nenamoklo srdiečko a aby nevyhnili. Okrasné trávy striháme až v jarných mesiacoch, strihanie môžeme nechať na obdobie, kedy začnú vychádzať cibuľoviny.

TIP:Aby bol záhon okrasných tráv zaujímavý, odporúčame doň vysadiť cibuľoviny – krokusy, tulipány, narcisy alebo cesnaky, ktoré budú kvitnúť v jari, keď budú trávy zrezané. Zistite, ako sa o ne starať.

okrasná záhrada inšpirácie

Nízky živý plot robí divy

Ak máte pocit, že výsadba vyšších trvaliek a tráv nevytvára dostatočnú masu na prekrytie úžitkovej časti, ďalšou možnosťou je výsadba živého plota.

Pri tomto výbere odporúčame výsadbu domáceho druhu – hrabu (Carpinus betulus). Hrab je síce opadavý druh, no uschnuté lístie na sebe drží aj počas zimných mesiacov. V čase, keď z neho odpadnú aj posledné lístky, zaujme svojimi husto prepletenými konármi a vytvára krásnu scenériu.

TIP:Pri oddelení úžitkovej časti živým plotom myslime na to, že aj rastliny v schovanej časti potrebujú dostatok svetla. Z toho dôvodu odporúčame zvoliť primeranú výšku živého plota tak, aby sa priestor vizuálne príliš nezmenšil vysokou bariérou vo forme zelenej steny.

Zistite, ako sa starať o živý plot v záhrade.

Lamelové zásteny alebo treláže

Pokiaľ hľadáte tipy na okrasné záhrady, jedným z moderných riešení je oddelenie časti záhrady lamelovou zástenou, alebo trelážou s popínavými rastlinami.

Lamelové zásteny s medzerami v miernom natočení zabránia priamemu pohľadu na oddelenú úžitkovú časť v pozadí. Drevené lamely môžu byť umiestnené v záhone, vďaka čomu nebudete mať problém s kosením, čo môže nastať pri ich osadení v trávniku.

Päty lamiel, teda ich kotvenie do zeme, tak môžu byť schované nižšími kvitnúcimi trvalkami alebo trávami.

moderná úžitková záhrada

Ďalšou možnosťou je oddelenie drevenou konštrukciou určenou pre oporu popínavých rastlín – tzv. trelážou. K treláži sa môžu vysadiť rôzne nielen okrasné, ale aj jedlé druhy – vždy záleží na svetelných podmienkach. Medzi okrasné druhy patrí napríklad akébia (Akebia quinata), plamienok (Clematis) alebo popínavá hortenzia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris). Z úžitkových druhov sú vhodné vinič (Vitis vinifera) alebo kiwi (Actinidia).

TIP:Ak k treláži vysadíte kiwi, vyberte si samoopelivú odrodu – napríklad veľkoplodú odrodu ’Jenny’ alebo mini kiwi ’Issai’.

Terénne modelácie

Terénne modelácie sa môžu vytvoriť na rovinatej aj svahovitej záhrade, s modeláciou však narábame vždy veľmi opatrne, snažíme sa jej vymodelovať jemnú prirodzenú líniu. Terén môžeme v časti záhrady zdvihnúť alebo sa môžeme pod terén podkopať. Násyp a následnú modeláciu však odporúčame len v prípade väčších záhrad. Ak bude nižšia časť terénu dostatočne osvetlená, môžu sa tu vysadiť úžitkové rastliny. Vo vyvýšenej časti môže byť ponechaný trávnik alebo sa tu môžu vysadiť okrasné druhy rastlín.

Šikovne schovaná úžitková časť, ktorá nie je viditeľná z terasy a nie je prekážkou pohľadu na panorámu, má však ideálnu slnečnú pozíciu.

Skleník

Pokiaľ je vaša úžitková záhrada malá, skleník vynikne ako krásna dominanta v akejkoľvek dostatočne osvetlenej časti záhrady. Či už je situovaný v strede alebo na okraji záhrady, môžeme okolo neho vysadiť okrasné záhony s vyššími druhmi trvaliek a tráv. Ak bude okolitá výsadba dostatočne vysoká a premenlivá, upúta oko pozorovateľa skôr ako nevzhľadná časť úžitkovej plochy.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk