Kedy a ako sadiť cibuľoviny? Pripravte sa na rozkvitnutú jar | landart.sk

Kedy a ako sadiť cibuľoviny? Pripravte sa na rozkvitnutú jar

Aj vašej záhrade chýba na jar trošku farby? Máme na to jednoduchú, no za to veľmi účinnú radu. Doplňte záhradu o cibuľoviny, ktoré zakvitnú nielen skoro na jar, ale aj počas leta. Starostlivosť o ne je jednoduchá, nie je nutné ich zo zeme vyberať a nemusíte ich zimovať, stačí ich len v pravý čas správne vysadiť. Poradíme vám, ako na to.

cibuloviny jesenne

Cibuľoviny rozžiaria prázdne miesta v záhonoch, ktoré neskôr vyplnia trvalky. Správnou kombináciou vytvoríte hravé farebné kombinácie, ktoré záhradu po dlhej zime opäť privedú k životu.

Ako si vybrať cibuľoviny?

Pri výbere cibuliek treba brať na vedomie ich obdobie kvitnutia. Vyberte cibuľoviny tak, aby vám od jari až po skoré leto v záhone postupne nakvitali, a tým zabezpečili premenlivosť vo vašej záhrade.

Tak sa dajú vytvoriť jednoduché, tón v tóne ladiace farebné kombinácie (biela, ružová a fialová), alebo ak máte radšej pestrejšie a výraznejšie farby, môžete skombinovať aj kontrastujúce farby medzi sebou (žltá, biela a fialová). Pred výsadbou treba zvážiť aj veľkosť výsadbovej plochy a potrebný počet cibuliek na m2.

Vedeli ste, že…

Výsadba väčšiny cibuľovín sa robí od začiatku jesene do decembra. Cibuľky potrebujú dostatočný čas na to, aby sa v pôde zakorenili a prešli zimným obdobím – inak po vystúpení teploty na jar nezakvitnú.

Ako sadiť cibuľoviny?

Príprava pôdy na výsadbu by mala zahŕňať doplnenie piesku, aby sa zabezpečil dobrý odtok vody a cibule tak nezačali nahnívať. Je vhodné doplniť aj hnojivo na cibuľoviny a zabezpečiť ich zdravý vývoj.

Na výsadbu budete potrebovať malú lopatku, alebo sadzač priamo na výsadbu cibuľovín.

Veľkosť jamy sa odvíja od veľkosti cibule. Hĺbka výsadbovej jamky je približne 10-15 cm. Cibule vkladajte do pripravených jám správnym smerom, aby vám mohli na jar krásne vykvitnúť. Prihrňte zvyšným substrátom a poriadne zalejte vodou.

Výsadba cibuľovín

Cibule narcisov i tulipánov vysádzajte do väčších skupín, aby ste zabezpečili čo najlepší efekt.

Okrasné cesnaky môžete vysadiť do skupín alebo jednotlivo, treba však zvoliť správne miesto výsadby, nakoľko ich listová plocha počas kvitnutia slabne. V záhonoch často bývajú podsadené nízkymi trvalkami alebo trávami.

Cibule vkladajte do pripravených jám správnym smerom (špicatou časťou hore), aby vám mohli na jar krásne vykvitnúť. Prihrňte zvyšným substrátom a poriadne zalejte vodou.

výsadba cibulovin

Kedy sadiť cibuľoviny?

Množstvo začínajúcich záhradkárov predpokladá, že jesenné cibuľoviny kvitnú na jeseň. Avšak, pojem jesenné cibuľoviny naznačuje, že cibuľky sa sadia na jeseň, no kvitnú až na jar.

Jarné cibuľoviny sú tým istým druhom cibuľovín – cibuľoviny na jeseň všeobecne nekvitnú.

Tipy na najkrajšie cibuľoviny

Okrasné cesnaky

Okrasné cesnaky sú neodmysliteľnou súčasťou trvalkových záhonov. Zabezpečia vám kvitnutie medzi skoršími cibuľovinami (narcisy, tulipány) a trvalkami.

Musíme však upozorniť, že pri ich výsadbe treba myslieť na ich umiestnenie v záhone. Prevažne ich vysádzame medzi okrasné trávy alebo trvalky, ktoré svojou listovou plochou dokážu prekryť listovú plochu cesnakov.

Ako cesnaky kvitnú, ich listy postupne usychajú. Všetka sila z cibuľky ide priamo do kvetu, preto sú listy o živiny ukrátené. Svojou farebnosťou a sladkým nektárom lákajú opeľovačov, patria do skupiny medonosných rastlín.

Medzi najkrajšie patrí:

  • Allium ´Purple Sensation´ – fialový cesnak
  • Allium ´Sphaerocephalon´ – fialovo-ružový cesnak
  • Allium nigrum – biely cesnak

Žiarivé narcisy

Každý rok pripomínajú, že sa nám blížia dlhšie a teplejšie dni. Sú jedny z prvých kvitnúcich cibuľovín a takisto existuje veľa druhov, tvarov a farieb. Narcisy neznamenajú už len tradičné žlté trúbky, ale aj ružové, oranžové, biele alebo plnokveté odrody. Sú populárne aj vďaka tomu, že sú v záhrade trvácne a nepotrebujú údržbu.

LANDART TIP: Narcisy sú vhodné ako rezaný kvet, je však dobré ich mať vo váze samostatne, pretože znečisťujú vodu pre ostatné kvety.

Medzi najkrajšie patrí:

  • Narcissus ´Dick Wilden´ – plnokvetý žltý narcis
  • Narcissus ´Orangery´ – bielo-oranžový plnokvetý narcis
  • Narcissus ´Sir Winston Churchill´ – žltý narcis
  • Narcissus ´Poeticus recurvus´ – biely narcis s oranžovým stredom

narcisy

Elegantné tulipány

Existujú stovky nádherných tulipánov, rôznych tvarov, farieb a veľkostí, či už ich posadite pár kusov alebo stovky, zaručene sa postarajú o jarné osvieženie vašej záhrady.

Vysaďte ich do záhonu najlepšie v skupinách – minimálne 3 ks, nádherný efekt vytvoria aj skupiny s desiatkami cibúľ pokope. Tulipány je vhodné zasadiť aj do kvetináča, treba však dodržať postup a zvoliť správnu hĺbku. Sú tiež ideálnym rezaným kvetom s dlhou trvácnosťou vo váze.

Medzi najkrajšie patrí:

  • Tulip ´Angelique´ – ružovo-biely plnokvetý tulipán
  • Tulip ´Menton´ – ružovo-lososový jednoduchý tulipán
  • Tulip ´Apricot Beauty´ – ružovo-oranžový tulipán
  • Tulip ´Queen of the Night´ – tmavý tulipán
  • Tulip ´White Dream´ – biely jednoduchý tulipán
  • Tulip ´Dream Touch´ – fialový plnokvetý tulipán s bielym okrajom
  • Tulip ´Super Parrot´ – zeleno-biely papagájovitý tulipán
  • Tulip ´Mount Tacoma´ – biely plnokvetý tulipán
  • Tulip ´Orange Princess´ – oranžový plnokvetý tulipán
  • Tulip ´Uncle Tom´ – bordový plnokvetý tulipán

Tulip ´Yellow Pomponette´ – žltý plnokvetý tulipán

plnokveté tulipány

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk