Ako na správnu starostlivosť o živý plot? | landart.sk

Ako na správnu starostlivosť o živý plot?

Živý plot v záhrade


Tak ako stromy vám môžu priniesť súkromie do záhrady aj kry. Tvoria rastlinné konštrukčné prvky, ktoré zazelenajú záhradu. Legendárne buxusy žerú húsenice a tují už bolo skutočne dosť. Dajte priestor fantázii a spoznajte ďalšie vhodné druhy rastlín na živý plot.

Kombinovaný živý plot z betónu a bambusu

Ak ste otvorení možnostiam a chceli by ste do svojej záhrady napríklad takýto kombinovaný živý plot alebo niečo podobné, tím Landart vám pripraví návrh, prípadnú realizáciu do vašej záhrady.

Roky sa rastliny vhodné na živý plot skúšali v praxi a do popredia sa dostali stálozelené neopadavé a ihličnaté druhy. Tieto rastliny sa vyznačujú rýchlym rastom a dobrou revitalizačnou schopnosťou, ktorá vám dovoľuje kry strihať a tvarovať do požadovanej veľkosti.

Na čo myslieť pri výbere rastliny?

  • Svetelné nároky rastliny - zabezpečíte tým zdravý a prosperujúci rast.
  • Výška rastliny - ak sa vám páči nižší druh, môžete ho vysadiť do vyvýšeného záhonu. Vznikne vám kombinovaný živý plot požadovanej výšky.
  • Šírka rastliny - ak máte obavu, že vám živý plot zoberie z priestoru záhrady, skúste špalier.
  • Pri deťoch dávajte pozor na jedovaté druhy, akým je tis alebo tuja.

Stálozelené živé ploty

Pochádzajú z oblastí dlhých zím, kde si svoje olistenie držia v hibernácii počas celej zimy. Ak túžite po niečom inom tak varínovechlošina, bršlen alebo červienka sú pre vás ako stvorené.

Červienka lat. Photinia fraseri

  • Červienka je stálozelená, neopadavá rastlina
  • V prípade, že sa nestrihá, dorastá do výšky cez 3m
  • Rastie rýchlo a nové prírastky sú sýto červenej farby
  • Husté kvitnutie - biele aromatické kvety
  • Do záhrad, kde je núdza o priestor, sa skvelé hodí špalier červienky

Detail nového prírastku Photinia fraseri


Vedeli ste, že…

Červienka lat. Photinia fraseri vlastní ocenenie od anglickej Kráľovskej záhradníckej spoločnosti za odolnosť ?

Vavrínovec lat. Prunus laurocerasus

  • Stálozelený, neopadavý ker
  • Vynikajúco znáša rez
  • Je krásny pre svoju jednoduchosť
  • Kvitne bielymi kvetmi

Sviežo zelené listy stálozeleného kríka vavrínovca

Náš tip

Vavrínovcov existuje veľké množstvo. Niektoré sú nižšie, niektoré vyššie a iné rastú viac do šírky ako do výšky. Na živý plot odporúčame vavrínovec lekársky - Prunus laurocerasus ´Etna´.

Tvarovanie drevín elektrickými nožnicami na plot

Starostlivosť o živý plot

  1. Nízky rez. Ak chcete vypestovať vysoký živý plot, musíme ho po založení nízko zrezať. Mladé rastliny sa ťahajú do výšky a nízky rez zabezpečí ich zahusťovanie.
  2. Hustota sponu znamená priestor medzi rastlinami. Pri výsadbe myslite na to, do akých rozmerov dorastá daná rastlina a prispôsobte tomu výsadbu. Výsledkom bude dostatok svetla a prosperita vášho živého plota.
  3. Tvarovanie živého plota má jednu zásadu - strih do mierne kónického tvaru. Je to prevencia pred nedostatkom svetla v spodnej časti živého plota. Nedostatok svetla v spodnej časti totiž spôsobuje rednutie a ukazovanie holých konárov.
  4. Rez uskutočnite minimálne 2x za rok. Po jarnej fáze rastu sa tvoria v mladých výhonkoch retardačné látky, kvôli ktorým drevina nerastie. Letný rez vykonajte v mesiacoch júl / august, v opačnom prípade môžu mladé výhonky v zime zamrznúť. Na menej exponovaných miestach niekedy formujeme živý plot iba raz ročne, vtedy je najvhodnejšie obdobie predjarie (február, marec) po prechode silných mrazov. Čiastočne kvitnúce živé ploty formujeme vždy až po odkvitnutí.

Náš tip

Pred strihaním umiestnite pod ker textíliu. Ušetríte čas pri uprataní popadaných zvyškov.

  1. Hnojenie môžete aplikovať predovšetkým na jar. Na jar používajte hnojivá s vyšším obsahom dusíka. Na jeseň používajte hnojivá s vyšším obsahom draslíka. Draslík spevňuje bunkovú štruktúru rastlín a zabezpečuje lepšie prežitie zimy.

Opadavé živé ploty

Sú vynikajúcim riešením do sezónnych záhrad, kde vám neprekáža, že sa v zimnom období stanú priehľadnými. Ich čaro je jarné olistenie a premena záhrady do zelenej palety farieb, čo je po zime mimoriadne efektné. Dobrými vlastnosťami živého plotu sa vyznačujú rastliny ako dráčhrabvtáčí /zob https://zahrady-landart.sk, tavoľník.

Živý plot dráč lat. Berberis thunbergii

  • Vyskytuje sa v rôznych farebných variáciách ako je zelená, červená, bordová.
  • Dráč pokladáme za jeden najfunkčnejší živý plot, pretože má ostne.
  • Na vyšší plot sa perfektne hodí Berberis thunbergii ´Red Pillar´

Dráč thunbergov v prevedení kultivaru ´Tiny gold´

Pozor

Dráč ma pichľavé ostne, ktoré by mohli byť nebezpečné pre deti pobehujúce po záhrade. Zvážte tento faktor pri jeho výsadbe.

Ihličnaté dreviny na živý plot

Sú statické, živé zelené ploty počas celého roka. Ich starostlivosť je pomerne rovnaká ako u neopadavých, vždyzelených druhov. Vhodnými druhmi sú napríklad cyprušteky, tuje a tis.

Tvarovaný ihličnatý živý plot, doplnený výsadbou

Náš tip

Aspoň raz ročne ihličnany prečistite. Zoberte si dobré rukavice a z vnútra ihličnanov, povyberajte a vytraste preschnuté ihličie. Do vnútra rastliny sa dostane viac svetla a vzduchu. Ihličnany sa budú znova zelenať.

Tis obyčajný lat. Taxus Baccata

  • Jeden z mála, ktorý zvládne aj úplné zatienenie
  • Vhodný aj na slnko
  • Má silne jedovaté plody - pri pravidelnom reze sa plody netvoria alebo len veľmi málo

Plody tisu

Vedeli ste, že …

Jedovatá časť tisu je len kôstka červeného plodu? Už jedna kôstka môže vyvolať kŕče a vracanie. Plody sú v skutočnosti jedlé, v malom množstve samozrejme, a chuťou pripomínajú šípky.

Nevzhľadný starý plot?

Aj keď už na vašej záhrade stojí plot, či drevený, pletivový alebo betónový, verte, že sa môže zelenať a premeniť na živý plot. Stačí, ak k plotu vysadíte ťahavé rastliny. Nemusí to byť nevyhnutne brečtan. Čo tak plamienok, popínavá hortenzia alebo ťahavé kiwi, ktoré u nás nemá problém dozrieť? :)

Plamienok lat. Clematis zarastajúci už existujúci plot

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk