Ako kombinovať trvalky a okrasné trávy? | landart.sk

Ako kombinovať trvalky a okrasné trávy?

Trvalky tvoria v záhrade nenahraditeľný mnohoročný kvitnúci porast plný farieb. Aby ste docielili poriadok a vzdušnosť trvalkových záhonov, môžete ich doplniť okrasnými trávami rôznych farieb, štruktúr a výšok. Ako na to?

Grafika Landartu - trvalky a okrasné trávy v záhrade

Čo sú to trvalky?

Trvalky sú rastliny, ktoré žijú dlhšie ako 2 roky. Každý rok vyrastú na tom istom mieste, z roka na rok sú krajšie, mohutnejšie, postupne sa rozrastajú alebo vysemeňujú okolo pôvodnej (materskej) rastliny. Pojem trvalka sa vzťahuje na bylinné rastliny alebo polokry, akými sú napríklad aj levanduľa alebo perovskia. Trvalky zabezpečia v záhrade farebnú a tvarovú premenlivosť počas celého roka. Mnohé z nich sú stálozelené - ich olistenie pretrváva celú zimu.

Vedeli ste, že...

Existuje trvalka, ktorá dokonca kvitne aj v zime. Je to pravá zimná kráľovná a nazýva sa Helleborus, ľudovým názvom čemerica. Kvitne v zimných mesiacoch od novembra, decembra, januára až do februára. V lete túto trvalku v záhone nenájdete, pretože hibernuje. Presne naopak ako ostatné bežne vysádzané trvalky.

Trvalky majú v záhrade nezastupiteľné miesto. Svojím kvetenstvom častokrát lákajú motýle a včely, teda zvyšujú biodiverzitu záhrady, lahodia zmyslovým vnemom (čuch, hmat, zrak) a to najmä tie, ktoré sú zároveň aj liečivé byliny.

Realizácia Landartu - trvalky a okrasné trávy v záhrade

Výsadba sa väčšinou realizuje v skupinách, či už v jednodruhových (monokultúrach) alebo v zmiešaných záhonoch spolu s trávami. Pri výbere kombinovaných druhov kladieme dôraz na dobu kvitnutia. Najčastejším obdobím kvitnutia trvaliek je leto a začiatok jesene.

Vhodným výberom kvitnúcich trvaliek vieme dosiahnuť zoskupenia plné farieb počas celej sezóny. O trvalkách sa viac dočítate v našom článku o plánovaní trvalkového záhona a sadení trvaliek.

Realizácia Landartu- trvalka na slnko

Čo sú to okrasné trávy?

Okrasné trávy patria k trvácim bylinám, ktoré sa často využívajú v záhradách najmä pre svoj zimný efekt. Vynikajú svojím vzrastom, štruktúrou a dekoratívnymi kvetmi. Poznáme množstvo druhov od najmenších ako je kostrava až po niekoľko metrov vysoké ozdobnice (Miscanthus giganteus).

Väčšina tráv preferuje prevažne slnečné a suché stanovište, existujú však aj druhy, ktoré sú vhodné skôr do tieňa, napríklad japonská tráva rákosovka (Hakonechloa). Aj medzi okrasnými trávami nájdeme stálozelené druhy, akými sú napríklad ostrica - Carex.

Údržba okrasných tráv je nenáročná, preto sa stávajú obľúbeným dynamickým prvkom v záhrade. Ich veľkou výhodou je rezistencia voči voškám a iným parazitom či chorobám.  

Prečo je dobré kombinovať trvalky a okrasné trávy?

Kombinácia zabezpečí poriadok a vzdušnosť v záhonoch

Ľahká štruktúra okrasných tráv prinesie trvalkovým výsadbám prehľad, poriadok a vzdušnosť. Trávy od seba môžu oddeliť jednotlivé skupiny trvaliek, čím vynikne každý druh trvalkovej výsadby; prípadne sa vzdušné trávy môžu doslova prepojiť s kvitnúcimi trvalkami.

Kľúčová je farebnosť záhonov počas zimných mesiacov

Počas zimy sa väčšina pestrých farieb zo záhrad vytratí a nahradia ich tmavé odtiene zvyšnej zelenej hmoty. Aby bolo aj toto pochmúrne obdobie krajšie, skúste si vyčleniť miesto pre stálozelené druhy okrasných tráv a trvaliek. Ich výsadbu odporúčame najmä do záhonov, kde sú vysadené trvalky, ktoré zaťahujú, teda nie sú v zime viditeľné.

Vedeli ste, že...

Niektoré trvalky, ktorých kvetenstvo vydrží do zimy slúžia okrem vzhľadného prvku ako úkryt pre hmyz?

Ako kombinovať trvalky a okrasné trávy?

  • Na veľkých plochách vysaďte roztrúsene skupiny okrasných tráv jedného druhu. Takto vysadené trávy sa postarajú o úžasnú scenériu skupinovej výsadby.

  • V menších plochách vysaďte trojčlenné jednodruhové skupinky okrasných tráv, ktoré v záhone pár krát zopakujete.

  • Vyššie okrasné trávy vysádzajte dozadu, vytvoria tak jedinečné pozadie, na ktorom krásne vyniknú kvety nižších trvaliek v popredí.

  • Pred vyššie trvalky vysaďte nižšie stálozelené druhy okrasných tráv, ktoré budú v záhone vynikať počas zimných mesiacov, keď trvalky nevyzerajú príliš vzhľadne.

  • Do polotieňa až tieňa vysaďte stálozelenú trávu ostricu (Carex) v kombinácii s trvalkami funkia(Hosta) alebo astilbe (Astilbe). Hosta na zimu celá zatiahne a v záhone po nej nezostane ani stopy. Doplnením stálozelenej trávy vytvoríte záhon, ktorému neuberú na kráse ani chladné zimné mesiace.

  • Na slnko pre vás máme overenú kombináciu trvalky echinacea (Echinacea purpurea), ktorá kvitne od júla až po október, a okrasnej trávy kavyľ (Stipa tenuissima ´Pony tails´). Táto kombinácia vytvorí kontrast tmavolistej ružovej žiarivej echinacei a svetlej sviežo zelenej trávy kavyľ.

Kombinácia Salvia nemorosa Caradonna a Stipa tenuissima ´Pony tails´

Kombinácia trvaliek s okrasnými trávami je nadčasovou alternatívou aj pre výsadbu do črepníkov, ktorú môžete aplikovať na letnej terase či zábradlí vášho balkóna. Výsadby vyšších tráv na balkóne vám navyše poskytnú prirodzenú bariéru pred nežiadúcim výhľadom či zvedavým susedom a prinesú súkromie.

Tím Landart vám ochotne poradí a pomôže pri návrhu a realizácii vašej záhrady. Zakomponujte do vášho plánu budúcej výsadby trvalkového záhona aj okrasné trávy, ktoré nájdete skutočne v pestrej palete farieb, štruktúr a výšok.



landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk