Ako sadiť trvalky | landart.sk

Ako sadiť trvalky

Ako sadiť trvalky

Trvalky sú vhodným riešením pre vytvorenie mnohoročného, kvitnúceho porastu vo vašej záhrade, ktorými prilákate včely a motýle. Nájdete ich v širokej palete farieb, rôznych tvarov a veľkostí. Pred tým, ako sa vydáte na nákup trvaliek, prečítajte si zopár užitočných rád, ktoré vám pomôžu vytvoriť vlastnú kompozíciu výsadby trvaliek.

Trvalky v záhrade - Coreopsis lanceolata

Čo treba na realizáciu trvalkovej výsadby?

Na realizáciu trvalkovej výsadby vám postačí:

  • Vhodne navrhnutý vysadzovací plán
  • Zohľadnenie stanoviska
  • Nároky rastliny
  • Pár dobrých záhradných rukavíc
  • Motyčka
  • Pôda obohatená o kompost pripravená na výsadbu
  • Dostatok vody, ktorou doprajete novo vysadeným trvalkám dostatok vlahy

Prečo trvalky vo vašej záhrade nemôžu chýbať?

Trvalky patria medzi viacročné nedrevnaté rastliny, ktoré bez problémov prečkajú zimu a na jar opäť vyrašia. V ich rôznorodosti nájdete stálozelené, vysoké, nízke i plazivé druhy, ktoré zvládajú ohromné suchá alebo druhy zvládajúce tienisté a podmáčané miesta. Ich farebnosť nemá hraníc, a tak je skutočne z čoho vyberať. Trvalky jednoducho vytvárajú kvitnúcu stálicu vo vašej záhrade, na ktorú sa môžete každoročne tešiť.

Výber správnych trvaliek

Na začiatok je dôležité uvedomiť si podmienky nachádzajúce sa v mieste plánovanej výsadby a prispôsobiť k tomu nároky daných trvaliek. Kde sa bude nachádzať budúci trvalkový záhon? Bude to tienistý kút záhrady alebo plne slnečné miesto?

Každá trvalka má špecifické nároky pre jej život. Niektorým sa bude lepšie dariť v suchých štrkových pôdach prehriatych slnkom a iným zase v chladnej pôde bohatej na humus.

Vyberte si trvalku, ktorá bude na danom mieste prosperovať a budú splnené jej nároky pre zdravý a prosperujúci rast. Ak si daná trvalka vyžaduje plné slnko, vysaďte ju na slnko. V tieni by jej rast nebol zdravý a mohla by začať odhnívať. Na druhú stranu, ak trvalka vyžaduje polotienisté miesto, neumiestnujte ju na slnko. Mohla by sa spáliť.

Vytvorte si vlastnú kompozíciu ako vysadiť trvalky vo vašej záhrade

Pri trvalkách pozerajte na ich výšku, farbu a dobu kvitnutia. Správnym výberom dokážete vytvoriť spoločenstvo trvaliek, v ktorom vynikne každá trvalka a navzájom sa nebudú prekrývať. Pripravte si vysadzovací plán, na ktorom si môžete rozvrhnúť kompozíciu trvaliek.

  • Myslite na to, že každá trvalka kvitne v iné obdobie počas roka. Kombinujte preto svoj vysadzovací plán z trvaliek kvitnúcich v rôznych obdobiach tak, aby vám farebný koberec robil radosť počas celého roka. Pri kúpe rastlín si pozrite informáciu, kde je zapísaná doba kvitnutia.
  • Použite cibuľoviny ako sú hyacinty, snežienky, tulipány alebo crocusy, ktoré kvitnú skoro na jar, ešte skôr, ako sa po zime začnú ukazovať prvé trvalky.

Pozor

Cibuľoviny saďte na jeseň, keď ich jednoročný vegetačný cyklus zanikne a začína nový, ktorého výsledkom je kvet začiatkom jari.

  • Doplňte výsadbu trvaliek o okrasné trávy. Do výsadby prinesú vzdušnosť a budú tvoriť a dopĺňať záhon po tom, čo trvalky odkvitnú. Okrasné trávy sú efektné cez celú zimu až do jari. Či už to budú stálozelené okrasné trávy alebo zviazané trsy, ktoré taktiež môžu v záhone vyzerať vzhľadne.

Čo je to vysadzovací plán?

Vysadzovací plán si môžete predstaviť ako nakreslený a rozvrhnutý plán výsadby trvaliek, kde je vopred naplánované umiestnenie rastlín v danom záhone. Zahrňuje spísaný zoznam použitých rastlín s naznačením ich výšky v dospelosti a obdobím kvitnutia.

  • Uvedomujte si výšku a veľkosť daných trvaliek. Nižšie druhy umiestnite na okraj záhonu a tie vyššie za nich, aby sa navzájom neprekrývali a každá trvalka mohla vyniknúť.
  • Myslite na to, aby bol záhon z každej strany niečím zaujímavý.
  • Krásne vynikne aj vysadenie viacerých kusov z jedného druhu danej trvalky a to obzvlášť na veľkej ploche. Menej je niekedy viac - čo platí aj pri rozličných druhoch trvaliek.

Vysadzovací plán

Príprava pôdy pre výsadbu trvaliek

Vyhradené miesto pre výsadbu trvaliek vyčistite od buriny, najlepšie manuálne za pomoci rýľa a motyky. Zapojte do prác na záhrade aj mladšie generácie.

Nepoužívajte chemické herbicídy, ktoré sú agresívne a znehodnocujú pôdu. Síce vás zbavia buriny za jeden deň, no ich aplikácia sa môže odraziť na vitalite a raste budúcej výsadby.

Kvitnúce trvalky do tieňa

Niektoré druhy trvaliek, ako napríklad levandule alebo rozchodníky, preferujú zásaditejšiu pôdu. Na druhej strane, druhy ako hortenzie a rododendrony, obľubujú kyslejšiu pôdu. Spoznajte pôdu, do ktorej budete sadiť a pripravte ju na budúcu výsadbu. Pridaním rašeliny alebo kyslého substrátu vytvoríte optimálnu pôdu pre kyslomilné trvalky.

Kedy sadiť trvalky do záhrady?

Kontajnerované rastliny, rastliny zakúpené v kvetináči, možno vysádzať počas celého roka. Dôležitá je pravidelná zálievka a to predovšetkým prvé dva týždne od výsadby, keď sa novo vysadená trvalka prekoreňuje do zeme.

Ak chcete docieliť okamžitý efekt po výsadbe a nechcete čakať, kým sa trvalky rozrastú, siahnite vzrastlých trvalkách vo veľkých kvetináčoch.

Nízke trvalky do tieňa- Brunnera macrophylla

Náš tip

Investujte do menších trvaliek, ktoré sú lacnejšie. Ak sa niektorá z trvaliek neujme, nebudete mať veľkú finančnú stratu. Menšie rastliny s priemerom kvetináča 9 cm (označenie k9) sa do dvoch rokov krásne rozrastú.

Výsadba trvaliek

S pripraveným vysadzovacím plánom a trvalkami, ktorých nároky sú v súlade s daným stanoviskom budúcej výsadby, sa môžete smelo pustiť do výsadby. Navlečte si záhradné rukavice, pripravte motyku a dostatok vody na výdatnú zálievku.

  • Veľkosť výsadbovej jamy vždy prispôsobte sadenému materiálu.
  • Rastliny neťahajte von z kvetináča za ich nadzemnú časť. Bezpečnejšie vám to pôjde, ak kvetináč s rastlinou po bokoch postláčate, preklopíte a tľapkaním po dne črepníka rastlinu vyklopíte von z črepníka.
  • Po výsadbe zalejte rastlinu dostatočným množstvom vody. Prekyprená zemina sa usadí a vytlačí vzduchové bubliny pod povrchom zeme, ktoré by mohli uškodiť novo vysadeným rastlinám.

Vysoké kvitnúce trvalky do záhrady- Liatris spicata

Povýsadbová starostlivosť o trvalky

Novovysadené trvalky nemôžete nechať preschnúť. Ak ich máte zabezpečené automatickým zavlažovacím systémom, v tom prípade ich polievať nepotrebujete.

Pridajte vrstvu humusu alebo organického hnojiva, najlepšie granulovaného, ktoré má postupné rozpúšťanie. Rastlinám sa dostane prísun živín, ktoré využijú pri zakoreňovaní na novo vysadenom mieste, čím sa zvýši ich ujateľnosť.

Nanajvýš pravidelným hnojením zabezpečíte rastlinám živiny, ktoré sa odrazia na zdravom raste rastliny. Rastliny s dostatočným prísunom živín lepšie znášajú zimu, poveternostné podmienky a sú odolnejšie voči ochoreniam.

Mulč v trvalkovom záhone

Pri novo vysadených trvalkách môžeme využiť mulčovanie, ktoré nám uľahčí boj s burinou. Pri mulčovaní použite maximálne 2 - 3 cm kôry. Nielenže ochráni trvalky pred burinou, ale aj pred mrazmi počas zimy. Mulč pomáha zadržiavať vlahu v pôde a zlepšuje jej kvalitu.

Alternatívou je aj štrk. Ak sa pre kamenný mulč rozhodnete, netreba pod neho textíliu, avšak použite dostatočne hrubú vrstvu, aby ste zabránili prerastaniu buriny. Štrk má uplatnenie najmä v suchomilných trvalkových alebo trávových záhonoch.

Tiež sa zvykne využívať netkaná textília a až následné mulčovanie štrkom alebo kôrou. Už ste skúšali výsadbu bez použitia netkanej textílie? Buďte eko a vysaďte trvalky bez tohto syntetického materiálu.

Výsadba trvaliek v spojení s pôdopokryvnými trvalkami si mulčovanie štrkom alebo kôrou nevyžaduje.

Bylinky v záhrade

Bylinky ako šalvia, levandula alebo medovka tiež patria medzi trvalky, ktoré vám spestria kvetinový záhon. Krásne kvitnú, voňajú a okrem toho vám tieto liečivé bylinky vo vašej záhrade prinesú aj úžitok.

Ak máte obavy, že vám mäta prerastie celú záhradu, môžete ju pestovať v kvetináči. Pekný záhradný kvetináč môže byť doplňujúcim prvkom trvalkovej výsadby.

Náš tip

Bylinky zapojte do veľkých trvalkových záhonov. Pre ich bujný rast by mohli kompozíciu malého trvalkového záhonu prerásť a potlačiť rast ostatných trvaliek.

Bylinky do záhrady- Salvia officinalis

Ako a kedy strihať trvalky

Trvalky striháme výhradne na jar, keď sa celá nadzemná časť skráti na 5 až 10 cm od zeme podobne ako pri údržbe okrasných tráv. Suché, odkvitnuté súkvetia môžete odstrihnúť už počas sezóny, zabezpečíte tým kompaktnejší vzhľad rastlín. Niektoré druhy sa vám počas sezóny odvďačia opätovným kvitnutím.

Spestrite si záhradu trvalkami

Trvalky do záhrady jednoducho patria. Nezabudnite ich kombinovať tak, aby vám každý mesiac kvitol určitý druh trvalky. Landart pre vás pripravil ponuku trvaliek vhodných na slnko, polotieň či tieň. Prajeme vám, aby ste si vybrali pestré, vášmu oku lahodiace trvalky do vašej záhrady.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk