Grilujte ako profíci: 4 tipy na perfektné grilovanie | landart.sk

Grilujte ako profíci: 4 tipy na perfektné grilovanie

tipy-na-zdrave-grilovanie

Už sa ani vy neviete dočkať, ako si vychutnáte príjemný jarný alebo letný podvečer vo vašej záhrade s priateľmi, príjemnou debatou a lahodnou grilovanou večerou? Grilovacia sezóna sa už naozaj blíži a my sme si pre vás preto pripravili štyri grilovacie tipy, ktorými vašich hostí určite ohúrite.

Viete, aká je správna teplota na grilovanie? Ako pripraviť na grile chutné a zároveň zdravé jedlo aj s originálnym dezertom? A prečo je dôležité venovať vždy po grilovačke niekoľko minút starostlivosti o gril? Pokračujte v čítaní a prezradíme vám praktické tipy na pohodové grilovanie.

Štyri tipy na grilovanie v prírode

Grilovanie už dávno nie je len jeden zo spôsobov prípravy jedla. Či už si ako prvé pri slove grilovačka predstavíte okruh priateľov na vašej terase s pohármi vína v rukách, deti a vnúčatá nad spoločenskou hrou v kúzelnej  na mieru navrhnutej záhrade alebo vašich najbližších sediacich okolo mobilného grilu s kolieskami niekde v prírode, ide vlastne svojim spôsobom o originálnu spoločenskú udalosť.

S príchodom teplejších mesiacov sa otvára obľúbená grilovacia sezóna a s ňou aj možnosť objavovať nové techniky, recepty a tipy, ktoré môžu grilovacie zážitky ešte o niečo vylepšiť. Dosiahnite dokonalé výsledky a nechajte sa inšpirovať radami od profesionálov.

1. Nepodceňte predhriatie grilu

Zvyknete začať grilovať už niekoľko minút po tom, čo zapnete gril? Jedným z kľúčov k úspechu pri grilovaní je aj predhriatie grilu. Gril by mal byť podľa odborníkov zapnutý 15 až 25 minút predtým, než začnete so samotným grilovaním.

Vo vnútri šťavnaté, s charakteristickou chrumkavou kôrkou na vrchu – správne predhriaty gril je jedným z predpokladov pre to, aby bolo výsledné jedlo chutné a presne podľa vašich predstáv. Správne predhriatie grilu tiež zaručí rovnakú teplotu na celej opekacej ploche, vďaka čomu predídete nerovnomernému grilovaniu a známym pripečeným a surovým častiam na jednom kúsku mäsa.

grily-kamado-joe-zdrave-grilovanie

Aká je ideálna teplota na grilovanie?

Predtým, ako na mriežku položíte prvé steaky, ryby či zeleninu, uistite sa, že ste už dosiahli správnu teplotu. Ako na to? Súčasťou niektorých grilov sú praktické vstavané teplomery, ktoré vám umožnia monitorovať teplotu po celý čas. Použiť však môžete aj univerzálne digitálne modely prepojené so smartfónmi či teplomery, ktoré sa umiestňujú priamo na rošt.

TIP: Medzi obľúbené metódy, ako zistiť, či je už gril dostatočne zohriaty, patrí aj jednoduché pravidlo s rukou. Ak si myslíte, že gril má už dostatočnú teplotu, umiestnite dlaň asi 10 centimetrov nad mriežku a rátajte do troch. V prípade, že sa vám ruku kvôli teplu nepodarí udržať nad grilom tri sekundy, pravdepodobne je správny čas začať s grilovaním.

Myslite aj na to, že správna teplota môže predstavovať pre každý pokrm iný pojem, závisieť bude od osobných preferencii a cieľov grilovania. Vo všeobecnosti sa odporúča pripravovať mäso pri stredných teplotách (od 150 do 200 ℃), v prípade zeleniny a rýb môžete gril predhriať aj na vyššie hodnoty (od 175 do 220 ℃).

2. Investujte do spoľahlivých grilovacích pomocníkov

K výraznému vylepšeniu grilovacích zážitkov môže prispievať kúpa rôzneho príslušenstva, ktoré vám nielenže pomôže dosiahnuť dokonalé gastro výsledky, umožní vám aj experimentovať.

Aj v prípade grilovacích pomocníkov sa oplatí investovať do kvality. Spoľahlivé grilovacie nástroje sa vyrábajú z odolných materiálov, ktoré vydržia naozaj dlho. Kvalitné príslušenstvo na grilovanie prispieva aj k zvyšovaniu bezpečnosti a pohodlia; viaceré komponenty sa môžu pochváliť inteligentnými integrovanými funkciami, ktoré zvyšujú efektivitu aj komfort pri grilovaní.

Aké príslušenstvo na grilovanie by vám nemalo chýbať?

Máte svoje obľúbené nástroje, bez ktorých sa nezaobíde žiadna grilovačka? Inšpirujte sa aj ďalšími tipmi na príslušenstvo, ktoré môže vaše ďalšie grilovanie zefektívniť a oživiť.

  • Grilovacie rukavice. Ak ich ešte nemáte, odporúčame obzrieť sa po tomto nevyhnutnom doplnku pre bezpečnú manipuláciu s horúcimi predmetmi na grile. Odolný materiál špeciálnych rukavíc vás ochráni pred popálením a umožní pohodlné ovládanie grilu aj pri vysokých teplotách.
  • Grilovacie kliešte. Pri výbere tohto základného grilovacieho pomocníka nezabudnite zvážiť veľkosť, ergonómiu a odolnosť voči vysokým teplotám. Medzi najlepšie grilovacie kliešte patria vo všeobecnosti modely z odolného nerezového materiálu, pri ktorých sa nemusíte obávať korózie ani poškodenia pri vysokých teplotách.
  • Praktický kôš na triedenie uhlia. Ešte ste o nich nepočuli? Koše na triedenie uhlia ponúkajú vďaka svojej jednoduchej konštrukcii praktické oddelenie popola od uhlia počas grilovania, čo uľahčuje čistenie keramického grilu aj recykláciu uhlia na ďalšie použitie.
  • Kvalitné drevené uhlie na grilovanie. Pre skvelé grilovacie výsledky netreba podceniť ani výber dreveného uhlia, ktoré vydrží dostatočne dlho a poskytne vám stabilnú teplotu. Pri jednotlivých produktoch si všímajte najmä zloženie (uhlie by malo byť prírodné bez prídavkov chemikálií), veľkosť a tvar uhlíkov aj dobu horenia.
TIP: Obohatenie grilovacích skúseností, rozšírenie kulinárskeho repertoáru aj poskytnutie inšpirácie na experimentovanie. Chcete si spraviť radosť alebo hľadáte originálny darček pre grilovacieho majstra? Dajte šancu niektorej z knižiek s receptami na gril. V porovnaní s obľúbenými internetovými receptami vám kniha ponúkne prehľadnú a systematickú databázu postupov, ktoré určite oceníte.

zdrave grilovanie kamado joe

Dosky, košíky a panvice na prípravu rôznorodých jedál

Súčasťou grilovacieho príslušenstva môžu byť aj rozličné povrchy, na ktorých sa jedlo pripravuje – od štandardných roštov cez kamenné kruhy až po grilovacie kamenné dosky. Ak vás teda láka vyskúšať niečo nové, môžete si vyhliadnuť nové príslušenstvo ku grilu aj v tejto kategórii. Každý typ roštu ponúka svoje vlastné výhody a umožňuje grilovať rôzne druhy jedál s osobitným štýlom a chuťou, rozhodujúce budú preto pri výbere najmä vaše osobné preferencie.

Okrem najbežnejšieho klasického roštu s mriežkou, ktorý umožňuje priame grilovanie nad otvoreným ohňom, sú obľúbené napríklad aj panvice s nepriľnavým povrchom, vhodné pre citlivejšie potraviny, ktoré by sa mohli prichytiť. Ak radi pripravujete ryby a zeleninu, ideálnou voľbou sú aj roštové košíky navrhnuté pre potraviny, ktoré by mohli spadnúť cez klasickú mriežku.

TIP: Zákazníci čoraz častejšie siahajú aj po grilovacích kamenných doskách, na ktorých môžu po zahriatí na vysokú teplotu pripravovať viaceré druhy mäsa či zeleniny.

Už ste počuli o grilovanej pizzi? Rozhodne by ste jej mali dať šancu. Na prípravu pizze na grile existujú špeciálne nadstavce alebo kruhové platne, vyrobené z odolných materiálov s perforovaným povrchom. Tento praktický doplnok na gril otvára možnosti pre tvorbu jedinečnej domácej pizze so špeciálnym spôsobom pečenia.

3.Vyskúšajte nápady na zdravé grilovanie

Pripravujete na každej grilovačke to isté – vždy sú to kuracie prsia, steaky alebo konkrétne grilované klobásky? Nebojte sa skúšať nové veci, grilovanie ponúka desiatky možností, ktoré sa oplatí vyskúšať. Ak navyše túžite po tom, aby bolo vaše grilovanie zdravšie, môžete pre to spraviť niekoľko úkonov.

  • Dajte šancu zelenine. Viaceré druhy zeleniny sú vynikajúcou voľbou pre zdravé grilovanie, ich prípravou môžete navyše priniesť na stôl bohatú škálu chutí a textúr. Za vyskúšanie stojí napríklad paprika, cuketa, baklažán či paradajky.
  • Grilovanie na nižších teplotách. V súvislosti so zdravím sa odporúča aj grilovanie na nižších teplotách, pri ktorom dochádza k minimalizovaniu tvorby karcinogénových látok. Ideálne je teda grilovať na nižšej teplote a neotáčať jedlo zbytočne často.
  • Orezanie mäsa. Pred grilovaním môžete skúsiť odstrániť z mäsa prebytočný tuk, vďaka čomu znížite množstvo prijatých kalórií.
  • Olej nanášajte na mriežku, nie na jedlo. Používanie oleja pomáha predchádzať prichytávaniu pokrmov na rošt, čo keby ste však skúsili použiť zdravý olivový či avokádový olej a naniesť ho priamo na rošt? Minimalizujete tak príjem nadbytočnej masti, zníženie spotreby môže byť výhodné aj pre vašu peňaženku.
  • Už ste skúšali pripraviť na grile ovocie? Dajte najbližšie šancu nakrájanému ananásu, marhuliam, broskyniam, jablkám či hruškám. Získate tak dokonalú zdravú pochúťku s príjemnou sladkosťou, ktorá je ideálnou alternatívou k rôznym sladkým dezertom.
Majte na pamäti: Zdravšiu večeru na grile si môžete pripraviť aj zvolením správnej marinády. Skúste využiť čerstvé bylinky (rozmarín, tymián či bazalku), citrusové šťavy alebo v malom množstve niektorý zo spomínaných zdravých olejov. Ďalšími prísadami môžu byť aj sójové omáčky, sušené korenie a cesnak, ktoré pridajú jedlu hlbokú chuť a príjemnú arómu.

4. Správna starostlivosť o gril po skončení grilovačky

Tento bod je jedným z tých menej obľúbených, myslite však na to, že medzi zlaté pravidlá grilovania patrí aj dôkladné vyčistenie stroja po skončení grilovačky. Grilovací roštplatne alebo panvicu bude potrebné starostlivo vydrhnúť a nechať uschnúť, zabudnúť netreba ani na vysypanie popola a vyčistenie ostatných častí grilu.

Odstránenie pripálených kúskov jedla z roštu zabráni tomu, aby ste pri ďalšej grilovačke cítili na upečených kúskoch horkú pachuť či nepríjemný zápach. Nehovoriac o tom, že zvyšky potravín a nečistoty na rošte môžu slúžiť ako dokonalá živná pôda pre baktérie a plesne. Pravidelné čistenie a starostlivá údržba môžu tiež výrazne ovplyvniť životnosť vášho záhradného grilu.

TIP: Jednoduché, cenovo dostupné aj vysoko efektívne. Ak ste o tom ešte nepočuli, určite to najbližšie vyskúšajte – gril sa dá dokonale vyčistiť s pomocou cibule! Jednoducho ju len ošúpete, rozpolíte a aplikujete na mriežky rozpáleného grilu. Z roštu sa tak odstránia prebytočné kúsky, najbližší grilovaný pokrm bude navyše sprevádzať veľmi jemná zvyšková chuť cibule.

Inšpirovali sme vás? Neváhajte pri najbližšej grilovačke vyskúšať niektorú z našich rád. Stavíme sa, že neoľutujete. 

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk