Grilovanie s keramickým grilom KAMADO JOE ako od šéfkuchára | landart.sk

Grilovanie s keramickým grilom KAMADO JOE ako od šéfkuchára

Radi sa stretávate s rodinou a priateľmi? Máte na záhrade voľný “pľac“ a radi by ste ho využili? Počuli ste už o revolučných griloch KAMADO JOE na drevené uhlie? Tieto grily sú ideálnym riešením, pretože sú vhodné nielen do záhrad, ale i na balkóny, terasy či do reštaurácií. Užite si grilovanie ako nikdy predtým.

keramický gril kamado joe

Jedinečné keramické grily budete milovať. Vybrať si môžete z rôznych druhov, v závislosti od vašich priestorových možností a plánov. Grily KAMADO JOE ponúkajú všestranné využitie.

Výhody grilov KAMADO JOE

Iné druhy grilov nemajú oproti keramickým grilom na drevené uhlie šancu, pretože okrem samotného grilovania v nich môžete variť, údiť a piecť. Ku grilom patrí aj bohaté príslušenstvo pre dokonale pripravené jedlá.

Grily KAMADO JOE využijete nielen vo vašich súkromných záhradách či v prírode pri vode, ale tiež v interiéri (potreba digestoru), čo ocenia predovšetkým šéfkuchári v reštauráciách.

Grily na drevené uhlie radíme do troch kategórii z hľadiska mobility:

  1. Medzi ľahko prenosné grily, ktoré jednoducho naložíte do auta patrí keramický gril KAMADO JUNIOR JOE. Jeho hmotnosť je 42 kg a je najľahším grilom.
  2. Strednými grilmi sú modely KAMADO CLASSIC JOE, s mobilným podvozkom alebo keramickými nožičkami, ktoré pevne ukotvia gril na podložke.
  3. Modely keramických grilov KAMADO BIG JOE sú najväčšie grily. Rovnako ako grily CLASSIC JOE ich možno presúvať na mobilnom podvozku alebo posadiť na pracovnú dosku v interiéri či exteriéri.

Netreba zabudnúť na jedinečný keramický kotlíkový gril KAMADO KETTLE JOE na mobilnom podvozku, s ktorým uvaríte skvelý kotlíkový guláš aj kapustnicu.

Keramické grily z rodiny KAMADO JOE si určite obľúbite a grilovanie sa stane vašou rutinou.

gril kamado joe

Ako naplno využiť keramické grily KAMADO JOE?

Zamilovať si dokonalé ugrilované jedlo nie je až taký problém. No pripraviť ho, to už môže byť zložitejší proces. Nie však s príslušenstvom ku keramickým grilom KAMADO JOE na drevené uhlie.

Populárne grilované a šťavnaté kurča ba dokonca vynikajúca pizza ako z pravej talianskej reštaurácie nebude problém pripraviť s doplnkami na vybrané modely CLASSIC JOE a BIG JOE.

Myslite na teplotu

Základom pri používaní grilu nie je pripečenie jedla nachádzajúceho sa na grile, ale vykúzlenie šťavnatých pokrmov plných chutí. Hlavným faktorom k dosiahnutiu čo najlepších výsledkov je správna teplota vo vnútri grilu a v pripravovanom jedle.

Inteligentný iKAMAND je stvorený presne na to, aby zabezpečil tú správnu teplotu v grile i v potravine. Tento nadštandardný doplnok sníma za pomoci dvoch sond práve tieto hodnoty. Samotné zariadenie na sledovanie teplôt využíva osvedčené algoritmy grilovania a reguláciu ventilátora na vami požadovanú teplotu v grilovanom jedle.

Používanie tohto špičkového zariadenia s pripojením na mobilný telefón zaručí vždy dokonale upečené a šťavnaté jedlo, presne podľa vašej chuti a predstáv bez nutnosti otvárať poklop grilu.

Otočný ražeň, ktorý naraz otočí až 22 kilogramov

Keď už vieme ako sledovať a regulovať teplotu počas grilovania, môžeme použiť ďalší šikovný doplnok, s ktorým pripravíte dokonale chrumkavé kurča, ale i iné väčšie kusy mäsa, ktoré sa dajú napichnúť na ražeň.

JOETISSERIE elektrický otočný ražeň, je ideálnym pomocníkom na prípravu takýchto druhov pokrmov, pretože dokáže naraz otáčať až 22 kilogramov. Obyčajné motorčeky ražňov iných značiek majú príliš slabé motorčeky, ale pri výkonnom 120 V motorčeku, akým disponuje práve tento ražeň, sa nemusíte obávať zlyhania. Zhotovený je pre modelyCLASSIC JOE I-III, BIG JOE II–III a verzie STAND ALONE.

kamado grill otočný ražeň

Nadstavec pre nemäsité jedlá

Nie každý však obľubuje čisto mäsité jedlá, preto tu máme riešenie v podobe DōJOE, nadstavca na keramické grily CLASSIC JOE I-III a BIG JOE II-III a verzie STAND ALONE, ktorý perfektne sedí na vrchnom prstenci grilu a s poklopom zabezpečuje dokonalé utesnenie.

Nadstavec je určený predovšetkým na prípravu skvelej chrumkavej pizze, chutnejšej ako z reštaurácie. Pre milovníkov sladkých pokrmov máme tiež dobrú správu, pretože DōJOE je vhodný i na prípravu rôznych koláčov. Cez otvor v nadstavci môžete bez problémov sledovať ako povrch pripravovanej dobroty krásne hnedne.

S touto kombináciou doplnkov sa aj začiatočný kuchár stane rýchlo grilmajstrom.

Bez kvalitného paliva to nepôjde

Pre dokonalé výsledky je potrebné skombinovať niekoľko činiteľov. K nim patrí i kvalitné uhlie či drevo, s ktorými môžete dlho a zdravo pripravovať pokrmy na grile.

Tak, ako citrón a bylinky dodávajú jedlu a nápojom inú chuť, aj používanie rozličných druhov dreva dodáva pripravovanému jedlu svoju príchuť. Údené či grilované pokrmy na kvalitnom dreve rôznych druhov získavajú inú jemnosť chuti a bohatosť vône.

Zárukou dokonale pripravených pokrmov je akostné drevo

Drevo na údenie sa používa na doladenie chuti grilovaných pokrmov. Pridáva sa k drevenému uhliu a jeho úlohou je len “doťuknúť“ finálnu chuť a vôňu podľa vašich predstáv.

Netreba však zabudnúť na správne spracovanie samotného dreva. Ani kvalitné drevo nezaručuje tie najlepšie výsledky, pokiaľ nie je správne spracované. Keď máme na mysli správne spracovanie dreva, hovoríme o jeho vlhkosti a veľkosti.

Vlhkosť a veľkosť deva ovplyvňujú dĺžku a teplotu horenia. Pri výbere dreva z hľadiska vlhkosti treba ísť zlatou strednou cestou, pretože príliš mokré drevo nemusí dobre horieť a taktiež nemusí vytvárať dostatočnú teplotu. Naopak veľmi suché drevo rýchlo vzbĺkne a krátko horí pri vysokej teplote. Správne pripravené drevo sa suší ideálne asi 7 a pol mesiaca.

Veľkosť použitého dreva sa odráža v dĺžke horenia. Je jasné, že veľké kusy dreva dlhšie horia, ale taktiež potrebujú vyššiu teplotu horenia. Naopak malé kúsky dreva horia rýchlejšie. Menšie kúsky dreva sa dajú využiť pri zapaľovaní ale predovšetkým na dodatočné dochutenie už skoro hotových jedál.

drevo na gril

Drevo s prírodnými cukrami

K bohatému príslušenstvu keramických grilov KAMADO JOE patrí aj niekoľko druhov veľmi kvalitného dreva sušeného vzduchom v určitom časovom termíne. Preto obsahuje toto usušené drevo prírodné cukry, ktoré dodávajú pripravovanému jedlu na griloch lepšiu a bohatšiu chuť.

Drevo na údenie od KAMADO JOE je zbavené kôry, pretože tá obsahuje nebezpečné látky, ktoré do nej môžu vnikať z okolia a postrekov ešte pred samotným spracovaním. Kôra na dreve nie je vhodná aj preto, lebo jej pórovitá štruktúra zabraňuje rovnomernému horeniu a k tomu spôsobuje horkosť jedla.

Väčšie kusy dreva ponúkané od značky KAMADO JOE sú z druhov jablko, javor, dub a pekanový orech. Sladkú chuť jedlu dodáva javorové drevo, hodí sa najmä na údenie šunky a hydiny. Na prípravu rýb, hydiny, ovocia, zeleniny a rebierok je vhodné drevo z pekanového orecha. Jablkové drevo má jemnú ovocnú a sladkú príchuť a hodí sa na všetky druhy mäsa, ale najmä pre hydinu. Mäso pripravované na jablkovom dreve má aj sladkú vôňu. Dubové kúsky dreva sa hodia na hovädzie a bravčové mäso, a predovšetkým na zverinu.

Kvalitné grilovanie = 100 % prírodné uhlie

Veľmi obľúbené čierne uhlie, pre grily na drevené uhlie, by malo spĺňať určitú kvalitu. Drevené uhlie od KAMADO JOEtúto kvalitu spĺňa, pretože je vyrobené zo 100 % prírodného dreva.

Drevené uhlia síce vznikajú rovnako, pri vysokej teplote karbonizáciou bez prístupu vzduchu, no nemusia spĺňať kvalitatívne požiadavky na 100 % prírodné drevo. Hovoríme o uhlí vyrobeného z rôznych zvyškov dreva, ktoré mohlo byť už chemicky spracované.

Drevené uhlie KAMADO JOE je spracované z exkluzívnej zmesi argentínskych driev z tropických lesov. Toto drevo je špeciálne tým, že je veľmi tvrdé, čisto a dlho horí. Samotné teplo v grile je intenzívnejšie a spotreba uhlia je tiež nižšia ako pri inej značke uhlia.

Mäsu a ďalším druhom jedla nedodáva takú výraznú chuť a vôňu ako čisté spracované drevo, preto je drevené uhlie od KAMADO JOE tou správnou voľbou.

Pod kupolou sa skrýva omnoho viac

Stalo sa vám pri plánovaní veľkej grilovačky, že nemáte dostatok grilovacej plochy alebo ste rozmýšľali, čo skôr ugrilovať, aby sa vám nič neprepieklo alebo nepripieklo? Nedostatok miesta na rošte a väčšie množstvo hladných osôb nepôsobí príliš najlepšie.

Stredné keramické grily medzi ktoré patria modely CLASSIC JOE I, CLASSIC JOE II (+ verzia STAND ALONE II) a CLASSIC JOE III (+ verzia STAND ALONE III), majú vo svojej základnej výbave exkluzívny stojan DIVIDE & CONQUER ®, ktorý umožňuje pripravovať jedlá na viacerých podlažiach naraz. Rovnako i veľké modely BIG JOE II (+ verzia STAND ALONE) a BIG JOE IIIdisponujú týmto skvelým stojanom, s ktorým nie je problém na žiadnej grilovačke.

Ako si vyskladať stojan DIVIDE & CONQUER®?

V prvom rade treba spomenúť, že priemer pri modeloch CLASSIC JOE je 45,7 cm a pri modeloch BIG JOE je priemer až 61 cm. Možno to neznie až tak veľa ale s flexibilným stojanom DIVIDE & CONQUER® je množstvo grilovacej plochy niekoľkokrát väčší.

Stojan vyrobený z ušľachtilej ocele umožňuje pripravovať jedlo v závislosti od modelu keramických grilov rodiny KAMADO JOE na 2 alebo 3 úrovniach. Tieto úrovne umožňujú vyskladanie plôch z roštov na grilovanie podľa druhu potraviny.

Najspodnejšie keramické dosky sú v tvare polmesiaca rovnako ako ostatné rošty. Tento tvar zabezpečuje lepšiu manipuláciu počas grilovania. Keramické dosky slúžia ako tepelné deflektory, ktoré zabraňujú priamemu kontaktu s teplom.

Ak milujete pizzu, domáci chlieb či sladké a slané koláče, tieto keramické dosky sú ideálne pri ich príprave v griloch KAMADO JOE.

Na vyšších 2 úrovniach pri modeloch CLASSIC I–II a BIG II, môžete flexibilne rozmiestňovať polmesiacové rošty. Na výber je z liatinových, nerezových roštov a z prírodného kameňa. Každý rošt je predurčený na iný druh potraviny, respektíve na inú hĺbku prepečenia.

Modely CLASSIC III a BIG III disponujú až s 3 úrovňami, kde môžete pripravovať rôzne druhy pochúťok.

Ak by ste potrebovali ešte viac miesta na grilovanie, je v ponuke nadstavba – EXPANDER, pre grily CLASSIC JOEaBIG JOE.

EXPANDER je najvyššie možno umiestnený rošt v keramických griloch KAMADO JOE. Vyrobený je z nerezu a slúži na jemné ugrilovanie zeleniny.

Stojan DIVIDE & CONQUER® je správnou voľbou nielen na veľkú grilovaciu akciu.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk