Všetko o popínavých rastlinách: Typy, starostlivosť a najkrajšie druhy | landart.sk

Všetko o popínavých rastlinách: Typy, starostlivosť a najkrajšie druhy

Rýchlorastúce popínavé rastliny predstavujú elegantné riešenie v mnohých situáciách. Dajú sa použiť v rôznych častiach záhrady a prispôsobujú sa rôznym povrchom či tvarom. Pokryjú nevzhľadnú stenu domu, vedia sa popínať sa pergole či vytvoriť tieň. Pozreli sme sa na popínavky bližšie a poradíme vám, ako sa o ne starať či ktorý druh si zvoliť.

popínavé rastliny

Popínavé záhradné kvety hravo pokryjú pôdu tam, kde sa trávniku nechce rásť. Predtým, ako si však jednu z nich vysadíme, musíme vedieť, ktoré obľubujú slnko alebo tieň, ktoré sú popínavé, ovíjavé, a ktoré potrebujú podporu.

Typy popínavých rastlín

Pokiaľ hľadáte popínavé rastliny na terasu, budú sa odlišovať od tých, ktoré sa využívajú na múr. Kľúčom je poznať:

  • ktoré, rastliny majú úponky, ktorými sa vedia zachytiť napríklad na stenách,
  • ktoré sa vedia ovíjať,
  • ktoré nemusíme vyväzovať.

Pri poznaní všetkých týchto parametrov vieme zvoliť vhodné popínavé rastliny na pergolu, k treláži alebo na stenu.

Úponkovité popínavé rastliny do záhrady

Úponkovité popínavky sa delia na:

  • úponky, ktoré vyrastajú zo stonky, napríklad vinič - Vitits,
  • listové úponky (napríklad Clematis).

Z tých najčastejších, ktoré sa záhradách vyskytujú, poznáme samopopínavé druhy s prísavnými korienkami, ako je popínavý brečtan (Hedera), popínavá hortenzia (Hydrangea) a trúbkovec (Campsis).

Zo samopopínavých s prísavnými terčíkmi je najznámejší pavinič (Parthenocissus).

Ovíjavé rastliny, ktoré potrebujú podporu, o ktorú sa ovíjajú, sú napríklad vistéria (Wisteria), akébia (Akebia), popínavé kiwi (Actinidia), jazmín (Jasminum) alebo zemolez (Lonicera).

popínavé kiwi

Popínavé rastliny do polotieňa, tieňa a na slnko

Druhy, ktoré zvládajú tieň, sú:

  • pavinič trojlaločný (Parthenocissus tricuspidata ‚Veitchii‘ ),
  • popínavá hortenzia (Hydrangea petiolaris),
  • plamienok (Clematis montana),
  • akébia (Akebia).

Na slnečné stanovisko voľme radšej:

  • kiwi (Actinidia),
  • popínavé ruže (Rosa) – kvitnúce celé leto,
  • vistérie (Wisteria),
  • plamienky (Clematis) určené na slnko.
TIP: Odsledujte miesto, kam chcete popínavku vysadiť, aby ste správne určili stanovisko. Pred vysadením starostlivo pripravte miesto a obohaťte ho o kompost a hnojivo. Rastlinu saďte v primeranom odsadení od stien domu či altánku – aspoň 50 cm.

Starostlivosť o popínavé rastliny

Prerezávanie týchto rastlín závisí od individuálnych potrieb každého druhu, no všeobecne sú úlohy veľmi podobné. Preto:

  1. Vždy priväzujeme nové výhony, aby sa rastlina netrápila príliš ťažkými prevísajúcimi výhonkami.
  2. Bočnými výhonkami vypĺňame medzery vyväzovaním.
  3. Príliš dlhé výhonky zastrihávame.
  4. Odumreté časti odstraňujeme.

Ako rezať popínavé rastliny v záhrade

Ostatnú údržbu vykonávame podľa potrieb popínavky. Väčšina popínavých rastlín znáša radikálne zmladenie dobre, no dávame si pozor na čas rezu.

Rastliny, ktoré kvitnú na minuloročnom dreve zrezávame až po odkvitnutí a tie, ktoré rastú na tohtoročnom dreve režeme na jar.

vistéria

Ak by sme zvolili na rez zlý čas, mohlo by sa to odzrkadliť na biednom kvitnutí ďalšiu sezónu. Nemusíme to ale s rastlinou vzdávať, na druhú sezónu sa rastlina prispôsobí a bude kvitnúť.

TIP: Rez nezanedbávajte. Pri zanedbaní údržby popínavky prestarnú a prerastajú cez ploty, po ktorých sa ťahajú k susednému pozemku.

Obnovovací výchovný alebo zmladzovací rez?

Za zmladzovací alebo drastický rez považujeme, ak rastlinu zrežeme na 30 cm od zeme. Takýmto rezom zabezpečíme zmladenie celej rastliny, kedy jej budú vyrastať zdravé výhonky.

Samozrejme, v takomto prípade sa musíme zmieriť s tým, že bude trvať niekoľko rokov, kým nabehne plné kvitnutie ako predtým, ak je rastlina staršia.

Medzi rastliny, ktoré zvládnu drastický rez, patrí:

  • Acacia,
  • Clematis,
  • Cotoneaster,
  • Hedera,
  • Rosa,
  • Vitis,
  • Wisteria.

Jemným rezom odporúčame rezať jazmín, zemolez alebo pavinič.Tieto rastliny zrežte na 60 cm od zeme.

Obnovovací rez využívame pri popínavom ovocí, akým je napríklad kiwi. Je lepšie rezať na hlavnú kostru konárov. Pri tejto rastline nepoužívame drastické zrezanie, čím by sme mohli prísť o úrodu či kvitnutie.

Vyberieme si 3-5 hlavných zdravých výhonov a ostatné zrežeme na minimum a hlavné výhony rovnako orežeme na púčik. Rezanie na púčik alebo konár pomáha zabezpečiť opätovný rast.

Výchovný rez používame pri rastlinách, ako je hortenzia popínavá (Hydrangea petiolaris). Rastlinu nerežeme radikálne, väčšinou zrezávame iba výhony, ktoré príliš pretŕčajú; alebo rezom odstraňujeme mŕtve drevo či príliš prestarnuté výhony.

hortnezia popínavá

Ak vidíme, že rastlina vyschla, a po reze je drevo suché, rastlinu vykopeme a vymeníme.

TIP: Pri akomkoľvek reze dbajme na to, aby naše náradie bolo správne nabrúsené. Ak by sme rezali rastliny s tupými nožnicami, je možné, že napáchame viac škody ako osohu! Rovnako pri odstraňovaní odkvitnutých kvetov si dávajme pozor, aby sme ich správne odlomili a nie odtrhli! Použime radšej nožnice aj pri odstraňovaní listov a odkvitnutých kvetov.

Starostlivosť o staršie a zmladené rastliny

Ak sme vykonali akýkoľvek rez, je dobré rastlinu prihnojiť. Môžeme použiť aj peletované hnojivo, ktoré zapracujeme do pôdy. Buďme však pri zapracovávaní opatrní, aby sme nepoškodili korene. Prípadne, ak máte vlastný kompost, nie je nič lepšie.

Burina môže odoberať živiny a vodu zmladenej popínavke, preto sa snažme aspoň na jednu sezónu jej okolie udržiavať bez náletovej buriny. Rovnako dbajme na pravidelnú zálievku, najmä, ak sa rastlina nachádza v zrážkovom tieni.

Predíďme prestarnutiu

Aby sme znovu nedospeli k prestarnutiu rastlín, je potrebné aplikovať výchovný rez, prípadne zmladzovať rastliny pravidelne.

Najčastejšie vysádzané popínavé rastliny

Hľadáte kvitnúce, stálozelené, opadavé alebo neopadavé popínavé rastliny? V takmer každej záhrade nájdeme vysadené popínavé rastliny, ktoré dávajú záhrade ďalší rozmer – či sú to rastliny vysádzané k pergolám a trelážam, na plot alebo popínavky obrastajúce budovu. Predstavíme vám tie najobľúbenejšie a najpredávanejšie popínavky v našom záhradníctve.

Stálozelený ´evergreen´ brečtan

Asi najčastejšou popínavkou je brečtan (Hedera), ktorý nájdeme snáď v každej záhrade. Prísavnými korienkami sa vie popínať po fasádach do neuveriteľných výšok. Jeho veľkou výhodou je, že dokáže prosperovať aj na slnku, v polotieni či v tieni.

Brečtan používame aj v niektorých prípadoch ako náhradu trávnika. Vytvára súvislý porast aj pod ihličnanmi, kde trávnik nechce rásť.

V súčasnosti existuje niekoľko naozaj krásnych kultivarov, ktoré vedia oživiť nudný múr či tmavé zákutie:

  • Brečtan alžírsky ´Gloire de marengo´,
  • Brečtan ´ Glacier´,
  • Brečtan ´Sulpur Heart´, ktorý má krásne srdcovité listy sfarbené zo žlto-zelena až do sýto-zelena,
  • Brečtan ´Goldheart‘ – v strede listu sa vyfarbuje do žltého srdiečka.

popínavý brečtan

Kvitnúca popínavá krása – plamienok

Z kvitnúcich rastlín si môžeme vyberať zo stoviek kultivarov očarujúceho plamienka (Clematis), kde niektoré kultivary boli vyšľachtené aj na tienisté stanovisko, no v našich podmienkach sa plamienkom darí najviac na slnku až v polotieni.

Je to opadavá rastlina, ktorá potrebuje udržiavací rez každoročne, aby sme dosiahli bohaté kvitnutie. Medzi najkrajšie patrí:

  • plamienok ´Fragrant Spring, ktorý rozvonia záhradu, má jemné ružové kvety, dobre sa ovíja po konštrukciách a kvitne od konca jari do skorého leta,
  • plamienok ´Princ Charles´, ktorý má bledo fialové kvety a dlhé kvitnutie od začiatku leta do konca leta,
  • plamienok ´Warszawska Nike´ s nezvyčajne veľkými kvetmi (až 18 cm) upúta pozornosť nielen veľkosťou kvetov, ale aj purpurovo-zamatovou farbou. Kvitne 2-krát! Prvýkrát na začiatku leta a druhýkrát od konca leta do skorej jesene.

popínavý plamienok

Zbožňovaná vistéria

Pocit ako na dovolenke určite navodí krásna vistéria, ktorá svojimi kvetmi a vôňou chytí za srdce nejedného z nás. V máji sa stane stredobodom pozornosti na každej záhrade. Z farebnej škály tu máme zastúpenie nevinnej bielej vistérie, vznešenej ružovej a klasickej fialovej.

Patrí medzi popínavé rastliny ideálne na plot a vysoké steny.

Vistéria je veľmi silná a vie zlomiť či poškodiť nedostatočne hrubé konštrukcie. Dobre rastie na teplých slnečných miestach. Rez vykonávame v strede zimy a znova v lete asi 2 mesiace po kvitnutí.

Zaujímavý zemolez

Zemolez je stálozelená popínavá rastlina so zaujímavými trubkovitými kvetmi, nenáročná na pestovanie.

Kiwi: Krása spojená s úžitkom

Vzhľadná a úžitková zároveň je popínavá rastlina kiwi. Jej srdcovité listy sa sfarbujú do zeleno-bielo-ružova.

Tieto popínavky delíme na samičie a samčie, kde samičie produkujú aj v našich podmienkach jedlé ovocie. Je pravidlom, že potrebujete obe pohlavia, aby ste mali plnohodnotné plody.

Rastlinu umiestňujeme na polotienisté stanovište. Kiwi udržujeme aj počas leta, kedy odstraňujeme alebo skracujeme príliš dlhé konáre; alebo tie, ktoré narástli v zlom uhle. Na jar rastlinu orežeme na 30-60 cm ešte predtým, ako začne rásť.

Čokoládové víno

Akébia päťpočetná je opadavá drevitá liana so vzhľadnými čokoládovo-purpurovými kvetmi a šedo-fialovými kvetmi. Voláme ju aj čokoládové víno. Radi sa popínajú po stenách, plotoch a pergolách. Spočiatku je potrebné mladé výhonky vyväzovať, pokým sa nezačne sama prepletať a popínať.

akébia

Pozor na trúbkovec

Trúbkovec koreňujúci je vzhľadná rastlina nenáročná na pestovanie. Avšak, veľmi rýchlo sa rozmnožuje poplazmi a dokáže pohltiť každý kút záhrady. Jej odstránenie zo záhrady môže trvať v niektorých prípadoch aj roky.

Nakoľko je to veľmi vzhľadná rastlina, nepovieme vám, aby ste si ju nevysádzali. Voľte skôr výsadbu do vyvýšených nádob, ktoré ochránite aj jazierkovou fóliou, aby korene neprerastali cez otvory v kochlíku priamo do zeme.

Trúbkovec veľmi dobre znáša rez skoro na jar.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk