Stena či zastrešenie terasy svojpomocne? Vytvorte si špalier z drevín | landart.sk

Stena či zastrešenie terasy svojpomocne? Vytvorte si špalier z drevín

Máte menšiu záhradu a rozmýšľate, ako zakryť nežiadaný výhľad, zvýšiť súkromie, či ako zazelenať okolie, a ušetriť pritom čo najviac miesta? Prípadne hľadáte spôsob, ako zastrešiť terasu, no nechcete siahnuť po slnečníku alebo pergole? Jednou z atraktívnych možností je výsadba stromov vo forme špalierov. Ak sa neviete rozhodnúť, poradíme vám, prečo by ste si mali vytvoriť živú strechu a modernú stenu z okrasných drevín.

Vyrástol vo vašom susedstve vysoký obytný dom, bývate v rodinnej zástavbe, alebo bývate v spodnom byte so záhradkou a nechcete byť na očiach nežiaducim pohľadom? Počuli ste už o špalieroch?

Špalier v tvare steny

Strom, ktorý označujeme ako špalier, má vysoký rovný kmeň a vo výške 180 až 220 cm má vďaka bambusovej konštrukcii plochú, špeciálne tvarovanú korunu.

Rám bambusovej konštrukcie je pevne pripevnený ku kmeňu stromu, jeho bočné vetvy sú ohnuté do vodorovnej polohy.

Vedeli ste, že? Konáre sa musia ohýbať, kým sú mladé a ohybné. Staršie konáre by mohli kvôli vyzretejšiemu drevu pri vyššom tlaku spôsobenom ohýbaním prasknúť.

Špalier v tvare strechy

Ako názov napovedá, tento typ špaliera je strom, ktorý má vysoký rovný kmeň a vo výške 180 až 220 cm. Má plochú, vodorovne tvarovanú korunu, ktorá vytvára akúsi prírodnú strechu.

Na kmeni stromu je pripevnená bambusová konštrukcia, o ktorú sa vodorovne uväzujú všetky mladé výhony.

Prečo zvoliť živú strechu miesto pergoly?

Pergoly, markízy alebo iné prestrešenia sú na rozdiel od živých stromov celoročne nemenné – od jari do zimy vyzerajú v záhrade rovnako, a vyžadujú údržbu.

Živá strecha je premenlivá

Stromy sú premenlivé počas celého roka.V jari potešia nejedno oko svojim kvitnutím, v jeseni sa pestro vyfarbia a v zime očaria svojimi plodmi. To všetko závisí na tom, aký druh si vyberiete.

Napríklad okrasná hruška zakvitne bielymi kvetmi. Ambrovník prefarbí do oranžova a v zime ho skrášlia pichľavé plody. Platan prekvapí tiež dvakrát – farebným kmeňom počas celého roka a v zime plodmi, ktoré pripomínajú ježkov rovnako ako plody ambrovníka.

V lete tieň a v zime svetlo

Jednou z výhod stromov v tvare strechy (alebo dáždnika) je to, že vám tieto stromy v lete poskytnú prirodzeným chladným tieňom úkryt a v zime po opade listov prepustia do vášho domu dostatok svetla.

Zaručené súkromie

Ak pri vašej záhradke vyrástol vysoký obytný dom, keď bývate v rodinnej zástavbe, alebo ak bývate v spodnom byte so záhradkou, a nechcete byť na očiach nežiaducim pohľadom, stromy ponúkajú súkromie všetkým, ktorí pod nimi sedia.

TIP: Ak si vysadíte špalier vo forme strechy, určite naň zaveste žiarovky, alebo inú formu osvetlenia. Vo večerných hodinách dodá táto elegantná kombinácia vašej záhrade jedinečnú atmosféru.

Kde je vhodné miesto na výsadbu špaliera v tvare strechy?

Nesmieme zabúdať na to, že ide o stromy, preto zvolíme dostatočnú vzdialenosť od domu a inžinierskych sietí; prípadne zamedzíme rast koreňov v blízkosti domu koreňovou bariérou.

Špaliere vo forme strechy sa zvyčajne vysádzajú do štvorcového alebo obdĺžnikového tvaru. Pri výbere drevín musíme zvážiť potrebné nasadenie koruny pre pohodlnú pochôdznu výšku.

Ktoré rastliny sú vhodné na špalier?

Špaliere prevažne poznáme z malých záhrad, kde sa pestujú ovocné dreviny napríklad pri stene – ide o šikovné využitie priestoru, ktoré prinesie viac plodov vďaka horizontálnej polohe konárov.

Tento spôsob pestovania prešiel aj do okrasných častí, kde však stromy svojou hustou zeleňou oddeľujú alebo zakrývajú pohľady. Najčastejšie sa na vytvorenie týchto zelených zástien používajú stromy, ktoré sú niečím výnimočné a okrem zákrytu vytvoria v záhrade aj dizajnový prvok.

Horizontálne špaliere sa dokonca dajú vypestovať aj zo stálozelených drevín a svoju funkciu plnia aj v zimných mesiacoch.

Najdostupnejšie a najpoužívanejšie druhy stromov:

  1. okrasná hruška (Pyrus calleryana Chanticleer) poteší kvitnutím v jarnom období a drobnými plodmi na jeseň;
  2. platan javorolistý (Platanus acerifolia) je známy tým, že jeho veľké listy vedia veľmi rýchlo zakryť neželané pohľady a ozdobná kôra pôsobí zaujímavo aj mimo sezóny;
  3. hrab obyčajný (Carpinus betulus) je strom prirodzený pre naše prostredie – hrab je využívaný vo veľkom aj na živé ploty – jeho využitie je rôzne, listy na zimu síce odumierajú, ale čiastočne si ich ponecháva a zhadzuje až na jar – stromy v zime nezostávajú priehľadné;
  4. ambrovník styraxový (Liquidambar styraciflua) je strom s výraznou korkovanou kôrou, jeho listy nápadne pripomínajú javor a na jeseň sa sfarbia do výraznej červenej farby – pestovanie ambrovníka je zážitkom;
  5. červienka fraserová (Photinia fraseri) patrí k stálozeleným druhom, jej prírastky sú sfarbené do červena;
  6. vavrínovec lekársky (Prunus laurocerasus) patrí k populárnym drevinám do živého plota, dá sa však aj vypestovať do tejto formy a spĺňať tak funkciu živého plota vo väčšej výške.

Údržba špaliera

V rámci údržby o špalier sa musia nové výhonky správne uviazať alebo odrezať.

  1. Prvé prerezanie vykonáme zhruba vo februári, termín prispôsobíme počasiu a zvolíme vtedy, keď ustúpia najväčšie mrazy.Všetky vyschnuté výhonky odrežeme, na konároch ponecháme 4 až 6 púčikov.
  2. Konáre viažeme tam, kde sa najlepšie hodia, a kam im to ich pružnosť dovolí. Medzi bočnými konármi nie je udávaná presná vzdialenosť, ktorá sa musí dodržiavať. Mladšie a menšie výhony môžu byť vyviazané v akomkoľvek uhle, pokiaľ je zachovaný celkový požadovaný tvar špaliera.
  3. Bočné výhony, ktoré nerastú v rovine, prerežeme alebo zapletieme do koruny.
  4. Vetvy nad požadovanou výškou sú orezané tesne pod hornou časťou rámu.
  5. Konáre sa nemôžu navzájom krížiť.
  6. Všetky vetvy, ktoré sa navzájom krížia, by sa mali odstrániť – konáre sa o seba môžu trieť, čo môže spôsobiť rany, kde sa môžu objaviť choroby alebo škodce.
  7. Konáre by sme mali viazať mäkkým špagátom alebo plastovými väzbami tak, aby sme sa vyhli rezu do stromu a poškodeniu vetví. Ak sú väzby príliš tesné, musíme ich povoliť, aby sa nezarezali do stromu pri hrubnutí konárov.
  8. Druhé prerezanie, ktorým opravíme tvar špaliera, vykonáme v lete. Vďaka letnému rezu si špalier drží tvar podľa rámu po zvyšok sezóny.
  9. Ak chceme plochu koruny zväčšiť, bambusový rám rozšírime rovnomerne tak, aby sme nezmenili ťažisko stromu. Ak vysádzame niekoľko špalierov vedľa seba, môžeme ich koruny navzájom previazať hneď po výsadbe.
  10. Po dosiahnutí požadovaného tvaru koruny a po jej plnom zapojení môžeme bambusovú konštrukciu odstrániť.
Vedeli ste, že? Ovocné špaliere musia mať medzi jednotlivými etážami vetvičiek rozostup okolo 20 cm, aby malo ovocie dostatočný priestor na rast a dostatok slnka. Mladé výhony ovocného špaliera musia byť spätne zrezané na asi 5 cm.Takto ošetrený ovocný špalier bude rodiť sladké zdravé plody. Ovocné špaliere sadíme vždy na južnú stranu.



landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk