Výsadba vždyzelených okrasných rastlín do kvetináčov | landart.sk

Výsadba vždyzelených okrasných rastlín do kvetináčov

Ak hľadáte rastliny, ktoré budú zaujímavé počas celého roka, stálozelené rastliny sú správnou voľbou. Vždyzelené rastliny dobre rastú aj v kvetináčoch, dajú sa jednoducho premiestňovať a keď im dôjde priestor, môžete ich presadiť do väčších nádob alebo priamo do zeme. Prečítajte si, ako vysadiť, vybrať a ako sa starať o vždyzelené okrasné rastliny zasadené v kvetináčoch.

Najlepšie stálozelené rastliny do kvetináča

Vďaka tomu, že na zimu neopadávajú, zostávajú kvetináče zelené aj počas zimných mesiacov a výrazne sa tým znižuje aj ich údržba. Aké sú najkrajšie rastliny, ktorým sa bude v kvetináči dariť?

  • Borovica horská – nízke zakrpatené guľovito rastúce dreviny, nevyžadujú strih a je nutné iba vyčesať ihličie z vnútornej časti rastliny (napríklad Pinus mugo ''Pumilio', Pinus mugo 'Benjamin', Pinus mugo 'Ophir').
  • Zakrpatený smrek obyčajný – nízke zakrpatené smreky, môžu mať nepravidelný alebo guľovitý tvar (napríklad Picea abies ' Nidiformis').
  • Pôdopokryvná borievka – nízke druhy pôdopokryvných borievok, niektoré spravia aj pekný previsnutý efekt (napríklad Juniperus procumbens 'Nana', Juniperus squamata 'Blue Carpe', Juniperus horizontalis 'Wiltonii').
  • Tis – univerzálna rastlina, znesie aj plné slnko a ako jeden z mála zvládne aj zatienenie. Existujú nižšie druhy ako Taxus 'Repandens' alebo vyššie ako napríklad Taxus 'David'. Ľahko sa formuje do pravidelného tvaru gule alebo kužeľa.
  • Vavrínovec – obľúbený druh do kvetináčov, poznáme viacero druhov – vyššie ako napríklad Prunus l . 'Novita' (bude vyžadovať strih) alebo nižší druh Prunus l. 'Otto Luyken'
  • Krušpán vždyzelený(Buxus sempervirens) - v minulosti jeden z najobľúbenejších stálozelených kríkov, dnes sa vysádza menej kvôli rozšírenému škodcovi Vijačka krušpánová – nutný postrek.
  • Bambus(Phyllostachys aurea) - exoticky vyzerajúca rastlina, ktorá si ponecháva svoje listy aj počas zimy. Dorastajú do rôznych rozmerov a sú vhodné do kvetináča aj preto, že vo voľnej pôde sa správajú invazívne. Netradičné stonky sú v zelenej, zlatistej či dokonca čiernej farby. (Phyllostachy Nigra)

bambus v kvetináči

Bambus (Phyllostachys) v kvetináči 

Ako vysadiť kvetináč stálozelenými rastlinami?

Vyberte správny kvetináč, ktorý bude dostatočne veľký a má odtok. Pokiaľ nemá správny odtok vody, môže sa vám po preliatí alebo po silnom daždi stať, že rastlina odhnije. Rastliny, ktoré kúpite v záhradníctve, sú často vysadené v tmavých škôlkarskych nádobách a niekedy nie je nutné ich presádzať. Stačí zvoliť správny obal – napríklad pletený ratanový obal s plastovou nádobou. Terracottové hlinené kvetináče zabezpečia priedušnosť a dobre odvádzajú prebytočnú vodu.

Pokiaľ vysádzate rastliny do novej nádoby, vyberte kvetináč, ktorý je 2 alebo 3-krát väčší, aby mali korene dostatok priestoru pre rast. Nad odtokovú dieru vložte kamene alebo iný materiál, ktorý zábrani upchatiu.

Vyberte správny substrát – aj pri substrátoch platí, že drahšie znamená kvalitnejšie. Kvalitný substrát bohatý na živiny zabezpečí zdravý rast a prosperovanie rastlín.

Nezabudnite novú výsadbu poliať a časom aj hnojiť. Väčšina substrátov obsahuje hnojivo, ktoré stačí na 1 mesiac, potom je vhodné použiť granulované alebo tekuté hnojivo.

Borovica horská nizky stálozelený ker

Borovica horská (Pinus mugo)

Ako dlho môžu vždyzelené kry zostať v kvetináči?

Väčšina z nich sú pomaly rastúce druhy a v kvetináči bez problémov vydržia 3 roky alebo dlhšie. Keď prerastú svoju nádobu, je treba ich presadiť do väčšieho alebo priamo do záhrady. Pri správnej starostlivosti vydržia v kvetináči dlhšie, nespokojná a vyštavená rastlina neprosperuje, je náchylná na choroby, škodce a môže dôjsť aj k úhynu.

Starostlivosť o stálozelené výsadby

Rastliny v záhonoch sú väčšinou samostatné, tie v kvetináči vyžadujú našu starostlivosť vo forme vody a hnojiva. Odolnosť voči zime je takisto slabšia, preto bude treba náchylné druhy obaliť ochrannou vrstvou – jutovina alebo polystyrén.

Polievanie

Aj keď sa môže zdať, že rastliny počas zimy nie je nutné polievať, treba ich však zalievať pred príchodom veľkých mrazov a počas oteplení v zime. V letných mesiacoch je dôležité zalievať často a to ráno alebo večer, keď nie sú kvetináče rozhorúčené

Mulčovanie

Vrstva mulčovacej alebo dekoračnej kôry odráža slnečné žiarenie a udržuje substrát vlhký, zabraňuje aj rastu burín a znižuje tým údržbu.

Stanovisko

Počas extrémne teplých letných dní je lepšie premiestniť kvetináče mimo celodenného slnka, aby nedošlo k prehriatiu, preschnutiu a veľkým výkyvom teplôt medzi dňom a nocou.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk