​Strihanie, choroby a pestovanie oleandra v skratke: Všetko, čo potrebujete vedieť | landart.sk

​Strihanie, choroby a pestovanie oleandra v skratke: Všetko, čo potrebujete vedieť

Oleander a jeho pestovanie

Oleandre poznáme z dovolenkových destinácii, kde často zdobia terasy, záhrady alebo sú vysadené popri cestách. Tento nádherne kvitnúci ker nie je v našich podmienkach mrazuvzdorný a preto si vyžaduje špeciálnu starostlivosť, aby poskytol záplavu letného kvitnutia. Jeho kvety bývajú jednoduché alebo plnokveté a to v rôznych odtieňoch ružovej, červenej, oranžovej a bielej farby. Ako sa správne postarať o oleander?

Podmienky pre pestovanie

V našom podnebí nie je oleander mrazuvzdorný a preto je nutné jeho zimovanie vo vnútri. Na to, aby sme ho mohli jednoducho prenášať počas zmeny období, je vhodné pestovanie v nádobe. Kvetináč na zimu treba preniesť do chladnej miestnosti - ideálne je, ak má teplotu 5-12 °C, nikdy nedávame do miestnosti s vykurovaním.

Na jeho zimnom stanovisku sa počas krátkých dní a zníženia teploty spomalí jeho metabolizmus, teda nebude potrebovať veľa vody a zálievku bude stačiť spraviť cca 1 krát za mesiac. Kedže netoleruje mráz, je dobré ho zo svojho zimného stanoviska premiestniť von až po skončení mrazov. V lete by mal byť umiestnený na mieste plnom slnka a najlepšie mimo prievanu.

Oleander v kvetináči

Hnojenie

Dávkovanie hnojiva závisí od konkrétneho hnojiva, existujú aj hnojivá určené priamo na oleandre, ale všeobecne stačí univerzálne hnojivo pre kvitnúce rastliny. Hnojiť je vhodné začať od marca/apríla, kedy sa spúšťa vegetačné obdobie, až do novembra, kedy sa opäť ukladá na vegetačný spánok. Hnojenie zabezpečuje zdravý vývin rastliny, bohaté kvitnutie a zdravá rastlina je odolnejšia voči škodcom a chorobám.

Strihanie

Oleander nevyžaduje pravidelné strihanie, dokonca príliš veľkým rezom zabránite jeho kvitnutiu. Niekedy je však je strihanie nutnosťou, nakoľko môže narásť do rozmerov, kedy bude jeho veľkosť problémom pri zimovaní.

Skoro na jar by sa mali odstrániť poškodené a prekrížené konáre, aby mala rastlina pekný vzrast. Na jeseň je ideálne odstrihnúť odkvitnuté súkvetia, aby zbytočne rastliny nevysilovali. Tvarovací rez je najlepšie robiť na prelome zimy a jari, skracujte však iba staršie konáre, minuloročné budú niesť počas sezóny kvety. Pokiaľ je oleander napadnutý, je možné ho zostrihať až k báze. Aj po tomto zásahu pekne obraší, týmto strihom však prídete o kvitnutie a zakvitne až o rok.

Pozor!

Pri strihaní používajte ochranné rukavice, pretože celá rastlina je jedovatá. Odstrihnuté kusy rastlín je vhodné vyhodiť do komunálneho odpadu, neodporúča sa ho ani kompostovať a ani páliť na ohni, dym obsahuje toxické látky.

Škodce a choroby

Vošky na oleandri

Vošky

Vošky sú drobný žltý hmyz vyskytujúci sa hlavne na mladých výhonkoch oleandrov. Vyciciavajú šťavu a tým oslabujú rastlinu. Ide prevažne o estetický problém a poškodenie vyvoláva až pri veľkom výskyte vošiek. Použiť je možné insekticíd na cicavý hmyz.

Puklice

Puklice a škodce na rastline oleandra

Tento hmyz takisto vyciciava šťavu z listov, ich zničenie vyžaduje systémový postrek, nakoľko sú chránené “panciermi” a kontaktný postrek nebýva účinný. Po postreku je aj tak treba odmureté živočíchy manuálne odstrániť. Postačí na to handrička alebo navlhčená špongia.

Pleseň oleandrov

Na listoch sa v teplom vlhkom prostredí bez prístupu vzduchu objavujú čierne povlaky, ktoré pôsobia nevzhľadne. Neznamenajú pre rastlinu úhyn a je možné jej šíreniu zabrániť odstránením napadnutých častí a aplikovanie postreku - fungicídu. Pleseň je možné aj utierať handričkou a tak zabrániť jej šíreniu.

Čierna spála oleandra

Na rastline sa objavujú drobné čierne škvrny, ktoré sa pomaly šíria po rastline. Je vhodné včas odstrániť listy, a to pred rozšírením k báze. Odtrhnuté listy nepridávajte do kompostu ale radšej vyhoďte do komunálneho odpadu. Je možné aplikovať fungicíd.

Zálievka

Myslite na to, že rastliny v kvetináči potrebujú o trochu viac starostlivosti ako tie, ktoré sú v zemi. Majú radi vodu, ale vyhnite sa prepolievaniu - napovedia vám to aj žltnúce listy. Málo vody a slabá povrchová zálievka spôsobuje slabé korenenie a slabú rastlinu. V zime je zálievka obmedzená na minimum, kedže má spomalené životné funkcie.

Pestovanie oleandrov nie je náročné, vyžaduje si iba trochu starostlivosti. Z tohto kra je možné vypestovať aj stromčekovitý tvar, kde bude mať v lete korunu plnú kvetov. Vyskúšajte aj vy a zadovážte si oleander na eshope landart.sk 

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk