Šikovné, lacné a praktické: Vyskúšajte naše nápady do záhrady | landart.sk

Šikovné, lacné a praktické: Vyskúšajte naše nápady do záhrady

vlastnorucne-napady-do-zahrady

Výroba vlastnej záhradnej obývačky, kreatívne umiestnenie pestrofarebných kvetináčov aj inštalácia novej búdky pre vtáčiky. Plánujete počas najbližšej sezóny oživiť vašu záhradu? Prinášame vám dobré rady a nápady do záhrady, ktoré nie sú časovo ani finančne náročné.

Aj keď sa v každej záhrade skrýva potenciál a dá sa z nej vytvoriť harmonické a funkčné miesto, záhradkárov od zmien často odrádza predstava vysokých nákladov a nekonečnej roboty. Existujú však aj lacné a rýchlo zrealizovateľné šikovné nápady do záhrady, ktoré stoja za zváženie. Odporúčame vám pokračovať v čítaní a inšpirovať sa našimi siedmimi kreatívnymi záhradnými tipmi. V druhej časti textu prinášame praktické informácie o starostlivosti o záhradný nábytok podľa materiálu, ktoré sa vám určite budú hodiť.

Praktické a lacné nápady do záhrady – týchto sedem sa oplatí vyskúšať

Chcete v novej sezóne oživiť vašu záhradu a dodať jej nový rozmer? Presvedčíme vás, že premenu záhrady možno uskutočniť aj bez dlhých hodín práce v záhrade a vysokého rozpočtu. Inšpirujte sa našimi tipmi, medzi ktorými si nájdu to svoje skúsení záhradkári aj začiatočníci.

1.Veselá záhrada s rôznofarebnými kvetináčmi

Skvelým spôsobom, ako oživiť menšiu či väčšiu záhradu, je vytvoriť časť s rôznofarebnými kvetináčmi. Nebojte sa experimentovať a povyberajte si keramické kvetináče rôznych farieb a dizajnov, do ktorých zasadíte napríklad letné cibuľoviny a rozmiestnite ich po priestore. Kombinácia pestrofarebných kvetináčov a záhradnej zelene vytvorí v priestore novú, jedinečnú dynamiku a kontrast.

Ak sa rozhodnete vyskúšať zladenie rôznofarebných kvetináčov, myslite na to, že je kľúčové dbať na celkový harmonický vizuálny dojem. Vyberať by ste mali farby, ktoré spolu dobre ladia alebo vytvárajú kontrasty. Napríklad kombinácia teplých odtieňov farieb, ako je červená, oranžová a žltá môže vytvoriť príjemný energický vzhľad. Ak preferujete kontrast, skúste kombinovať studené a teplé farby.

vlastnorucne-paletove-zahradne-sedenie-prakticky-napad-do-zahrady

2. Vytvorte si v niektorej časti záhrady exteriérovú obývačku

Asi sa zhodneme na tom, že mať v záhrade vyhradené miesto na sedenie nie je len o pohodlí, ale aj o spojení s prírodou a špeciálnom priestore pre relaxáciu. Záhradná obývačka poskytuje ideálne miesto na oddych, posedenie s priateľmi, rodinnú grilovačku aj víkendové čítanie knihy.

Posedieť si vo vašej na mieru navrhnutej záhrade podporuje mentálnu pohodu a umožňuje vám naplno si užívať krásy exteriéru pri dome či chate. Ak v záhrade miesto na sedenie ešte nemáte, jeho vytvorenie stojí za zváženie. Záhradné sedenie si viete vyrobiť s trochou kreativity aj za celkom nízku cenu.

Jedným z najlacnejších spôsobov na vytvorenie pohodlného sedenia je využitie drevených paliet, na ktoré stačí pridať mäkké podsedáky alebo vankúše. Môžete tiež skúsiť usporiadať viacero paliet vedľa seba do rôznych tvarov a vytvoriť si tak unikátne jednoduché sedenie. Ako stôl sa zvyčajne používa menšia paleta, ktorú si prispôsobíte podľa vašich predstáv. Zručnejší záhradkári sa môžu pokúsiť vyrobiť si záhradné sedenie aj z prebytočných drevených dosiek.

TIP: Hľadáte kreatívne nápady do záhrady a ste nadšení myšlienkou záhradného sedenia, no neláka vás jeho výroba? Stavte na kvalitu a objednajte si špičkový vonkajší nábytok značky Egoé alebo luxusné sedenie na mieru Landart.

V prípade, že záhradné sedenie už máte niekoľko rokov a ste s ním spokojní, môžete mu v novej sezóne dodať aspoň inovatívny nádych. Drevený záhradný nábytok skúste premaľovať, premiestnite ho na iné miesto alebo zmeňte usporiadanie, dobrou voľbou môžu byť aj nové štýlové vankúše, podsedáky či záhradný obrus.

3. Miesta na sedenie po celej záhrade

Malý múrik vedľa záhonov s ružami, záhradná hojdačka neďaleko ovocnej záhrady či dve staré drevené stoličky pod starým dubom. Okrem záhradného sedenia je skvelé vytvoriť v záhrade aj niekoľko ďalších miest a tajných zákutí, kde si budete môcť vy a vaši najbližší posedieť.

Rozdeľovanie záhrady na zóny je pratické hneď z niekoľkých dôvodov, okrem iného bude priestor pôsobiť rozsiahlejšie a každému ponúkne možnosť osobného priestoru. Kým si napríklad by budete užívať spoločenskú hru s priateľmi na ratanových sedačkách na terase, vaše deti sa môžu venovať čítaniu v záhradnej sieti pri okrasnej záhrade.

4. Doplňte do záhrady nové osvetlenie

Medzi tvorivé nápady do záhrady možno zaradiť aj nainštalovanie osvetlenia, ktoré prinesie do záhrady pohodlie a útulnú atmosféru po zotmení. Rozhodnúť sa môžete pre nástenné, závesné či stojace svietidlá, obľúbeným variantom sú aj menšie lampy so solárnymi panelmi a malé svietidlá fungujúce na senzor. Taktiež malé reflektory na nasvietenie korún stromov vytvoria zaujímavý efekt.

TIP: Perfektnou voľbou sú aj kreatívne reťaze so svetielkami, ktoré dodajú záhradnej obývačke príjemný romantický nádych.

domace-kompostovanie

5. Dajte šancu kompostovaniu

Súčasťou praktických nápadov do záhrady je aj kompostovanie, ktoré umožňuje využívať kuchynský a záhradný odpad na tvorbu vlastného hnojiva. Namiesto kupovania rôznych komerčných prípravkov si tak budete môcť vytvoriť efektívny kompost zo zeleného odpadu, ako je kôra, popadané listy či zvyšky ovocia a zeleniny.

Kompostovanie si vyžaduje len malú počiatočnú investíciu; špeciálne nádoby sú dostupné v rôznych cenových kategóriách. S pomociu starých paliet a iných materiálov si môžete vytvoriť aj vlastný kompostovací kôš či jednoducho kompostovaciu kopu.

Majte na pamäti: Ak sa rozhodnete vyskúšať kompostovanie, dôležité je predovšetkým zabezpečiť kompostu dostatočnú ventiláciu. Zabúdať netreba ani na vlhkosť, ktorá sa dá regulovať pridávaním vody alebo suchých materiálov podľa potreby.

6. Pracujte kreatívne so štrkom

V oblasti záhradného dizajnu sú čoraz väčším trendom aj štrkové záhrady, ktoré vynikajú unikátnou kombináciou estetiky s praktickosťou. Obľúbené sú najmä vďaka jednoduchej údržbe, štrk tiež dokáže záhrade dodať elegantný šmrnc. Štrkovým záhradám sa darí aj v oblastiach s pôdou s nižším obsahom živín, dokážu tiež efektívne eliminovať problémy s burinou.

Ako na to? Bude vám stačiť vhodná záhradná fólia, na ktorú sa nanesie vrstva štrku. Následne si budete môcť na štrkovej ploche vybrať konkrétne miesta pre výsadbu rastlín. Kombinácia fólie a štrku vytvára nenáročné prostredie, kde nie je potrebné kosiť trávnik ani riešiť problémy s burinou, čo z tohto záhradného nápadu robí naozajstného favorita. Vyhnite sa kombinácii rôznych farieb a druhov kameňa.

Odborníci z oblasti záhradného dizajnu v súvislosti so štrkovými záhradami podotýkajú, že v kamenistej pôde sa darí napríklad rôznym poľným kvetom. Štrkovú časť záhrady si však môžete prispôsobiť presne podľa vašej kreativity, čo sa týka rozmiestnenia rastlín aj ich výberu – za skúšku stojí napríklad kombinovať rôzne druhy trvaliek a okrasných tráv.

7. Doplňte do záhrady búdku pre vtáčiky či hmyzí hotel

Záhradu môže oživiť aj nová búdka pre vtáčiky či hmyzí hotel. Okrem dekoračného rozmeru týmito záhradnými doplnkami podporíte aj ekológiu a biodiverzitu.

Vtáčie búdky si môžete objednať za dostupné ceny v rôznych variantoch, zo zbytkového dreva si však dokážete jednoducho vyrobiť aj vlastnú. Správne umiestnená búdka poskytne vtákom bezpečné miesto na hniezdenie, za čo sa vám odmenia spevom, znížením množstva škodcov na rastlinách aj ekologickou rovnováhou v záhrade.

Možnosťou je aj vytvorenie špeciálneho útočiska pre hmyz. Aj tu platí, že hmyzí hotel si môžete kúpiť, ale aj vyrobiť zo starých drevených škatúľ, kúskov dreva, suchej trávy a šišiek. Dôležité je najmä vytvoriť rôzne úrovne a textúry pre rozličné druhy hmyzu. Hmyzí hotel môže prilákať do vašej záhrady včely aj chrobáky, ktoré pomáhajú napríklad s opelením rastlín.

zahradny-nabytok-ochrana-cistenie

Dôležitá je aj správna starostlivosť o záhradný nábytok

Ušetriť peniaze a čas a dodať vašej na mieru zrealizovanej záhrade príjemnú atmosféru môže aj správna starostlivosť o záhradný nábytok. Zopár správne zvolených čistiacich úkonov významne predĺži životnosť exteriérového nábytku z rôznych materiálov.

Udržiavaný nábytok si navyše dlhodobo uchováva príjemný estetický vzhľad, hodnotu aj bezpečnosť pri používaní a dokáže odolávať nepriaznivým vplyvom počasia. Poďme sa pozrieť na niekoľko tipov týkajúcich sa starostlivosti o rôzne druhy záhradného nábytku.

Drevený nábytok – pravidelný náter aj čistenie handričkou

Drevený nábytok, ktorý je pravidelne vystavený vonkajším podmienkam a rôznym poveternostným vplyvom by mal byť pravidelne impregnovaný a ošetrený špeciálnym náterom alebo olejom na drevo, ktorý ho ochráni pred UV žiarením a vlhkosťou.

Drevo si vyžaduje aj starostlivú pravidelnú údržbu. Sedenie môžete raz za čas vyčistiť mäkkou handrou a vlažnou vodou. Pri dreve by ste sa mali vyhýbať agresívnym čistiacim prostriedkom, ktoré by mohli nezvratne poškodiť povrch.

TIP: Vedeli ste, že k drevenému nábytku je ideálne pristupovať aj podľa toho, z akého druhu dreva je vyrobený? Viac o tom, ako sa starať o nábytok z tvrdého a mäkkého dreva, či drevený záhradný nábytok na zimu zakrývať aj ako sa vyhnúť plesniam si môžete prečítať v našom článku s názvom Ako sa správne starať o drevený záhradný nábytok?.

Záhradný nábytok z kovu – kľúčová je ochrana pred hrdzou

Pri kovovom nábytku je dôležité myslieť najmä na ochranu pred koróziou. Vyskúšať sa oplatí pravidelný ochranný náter, vopred sa však nezabudnite uistiť, že ho bez problémov môžete použiť s povrchovou úpravou vášho nábytku. Kovové sedenie môžete čistiť vlažnou vodou a mäkkou handrou. Pre prípadné odstránenie hrdze používajte jemný brúsny papier, po skončení sa miesto oplatí pretrieť náterom, ktorý obnoví ochrannú vrstvu.

Plastový nábytok chráňte pred dlhodobým UV žiarením

Na vyčistenie plastového nábytku odporúčame použiť mydlovú vodu a mäkkú kefu alebo handru. V prípade silnejšieho znečistenia siahnite po špeciálnych čističoch, pokúste sa však vyhnúť agresívnym chemikáliám, ktoré by mohli poškodiť povrch plastu. Plastový nábytok je dôležité chrániť aj pred UV žiarením, s čím pomôžu ochranné spreje alebo správne umiestnenie sedenia na tienisté miesto, čím predídete vyblednutiu a potenciálnemu oslabeniu materiálu.

Dúfame, že vás naše tipy inšpirovali a pomohli vám objaviť jednoduché a efektívne spôsoby, ako obohatiť vašu záhradu. Teraz je rad na vás – zaraďte správnu starostlivosť o záhradné sedenie do vašich rutinných procesov, vyskúšajte niektorý z našich nápadov a spravte z vašej záhrady jedinečné očarujúce miesto.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk