Ako si upraviť záhradu a vybrať správny štýl? | landart.sk

Ako si upraviť záhradu a vybrať správny štýl?


Existuje mnoho štýlov záhrad, z ktorých si môžete vybrať svojho favorita. Jednotlivé štýly sa od seba líšia použitým materiálom, tvarom a farebnosťou vysadených rastlín. Pri výbere štýlu záhrady zohľadnite architektúru domu a interiéru. Správne zvoleným štýlom prepojíte existujúci interiér s exteriérom a zjednotíte celý priestor. Zistite, ako si upraviť záhradu a vyberte si ten pravý štýl pre vás.

slnečná záhrada, okrasná záhrada, moderná záhrada, ako si upraviť záhradu

Moderná záhrada

Pod pojmom moderná záhrada si môžeme predstaviť usporiadaný priestor, v ktorom dominujú jednoduché čisté línie a dokonalý tvar zarovnaného trávnika, ktorý je ohraničený hranatými trvalkovými záhonmi.

TIP: Pri výbere materiálov sa zamerajte na jednoduchosť. Zaujímavým prvkom v záhrade môže byť hladký vibrovaný betón v kombinácii so svetlým či tmavším drevom.

Jedným z obľúbených ekologických bezúdržbových materiálov je v poslednej dobe Corten. Je to 100% recyklovateľná prírodná oceľ, ktorá mení farbu vplyvom nepriaznivých poveternostných podmienok. Stabilizáciu požadovaného farebného odtieňa dosiahnete špeciálnym jednorazovým náterom. V modernej záhrade sa nemusíte báť zaexperimentovať s výškovým členením. Do záhrady môžete zakomponovať vyvýšené drevené záhony či spomínané cortenové prvky, prípadne zásteny z oboch materiálov.

 moderná záhrada, okrasná záhrada, inšpirácie záhrada

Nebojte sa kombinovať

Zvoľte vhodnú monokultúrnu výsadbu, v ktorej budú dominovať okrasné trávy (ozdobnica- Miscanthus, perovec- Pennisetum, smlz- Calamagrostis alebo kavyľ- Stipa), stálozelené druhy krov (vavrínovec- Prunus laurocerasus, tis- Taxus baccata) či kvitnúce kry (hortenzia- Hydrangea, orgován- Syringa, ruža- Rosa).

Calamagrostis trava, monokulturna vysadba

Netreba zabúdať na vzrastlé a viackmenné dreviny (muchovník- Amelanchier lamarckii, breza- Betula utilis), ktoré sa stanú dominantou každej modernej záhrady a vytvoria príjemný tieň. Pre spríjemnenie atmosféry najmä vo večerných hodinách odporúčame záhradu osvetliť. Večerné osvetlenie dodá takto navrhnutej modernej záhrade nový rozmer.

Vidiecka záhrada

Predstavte si záhradu, v ktorej ste sa ako deti radi hrávali. U babky na záhrade sa dali vymýšľať všelijaké šibalstvá. Našli ste v nej rôzne zákutia, úkryty či prirodzený tieň pod korunami ovocných stromov. Bolo to miesto, kde ste sa zabavili, odpočinuli si, vypestovali si vlastnú zdravú úrodu či natrhali kvety do vázy.

Pri tvorbe vidieckej záhrady kladieme dôraz na rozmanitosť druhov a rozvoľnené, vzdušné trvalkové kompozície. Práve oni zabezpečia premenlivosť a bohaté kvitnutie v záhonoch počas celej sezóny. V tomto štýle záhrady nemusíte mať ukážkový „anglický trávnik“. Dovoľte, aby sa v ňom na jar ukázali prvosienky či sedmokrásky.

vidiecka zahrada, trvalky

Založte si ovocný sad, v ktorom vysejete kvitnúcu lúku. Takto navrhnutá záhrada vyzerá bujnejšie, neusporiadane, no napriek všetkému dokonale. Celú záhradu dolaďte výberom prírodných materiálov:

  1. Vhodné sú kamenné či štrkové chodníky, ktoré prepoja celú záhradu.
  2. Nebojte sa použiť drevo, práve to nesmie v žiadnej vidieckej záhrade chýbať. Drevené plôtiky, terasy, lavičky či lamelová pergola, po ktorej sa môže ťahať vinič, prípadne iná popínavá rastlina.
  3. Vysaďte živý plot, ideálne taký, ktorý prirodzene zapadne do okolitého prostredia.

Vytvorte miesto, kde sa vaše deti budú nerušene hrať. Vytvorte si záhradu, ktorá vám bude pripomínať vaše detstvo.

TIP: Vo vidieckych záhradách odporúčame živý plot z hrabu. Je síce opadavý, no vyschnuté lístie sa na ňom drží aj počas zimných mesiacov.

Anglická záhrada

Anglickú záhradu by sme mohli opísať podobne ako tú vidiecku, avšak nájde sa v nej niekoľko odlišností, ktoré vám radi priblížime.

Anglické záhrady sú preslávené svojím „uprataným neporiadkom“. Dalo by sa povedať, že rastliny, ktoré sa v tomto štýle záhrady vysadia, žijú „svojím životom“ bez ďalšieho zásahu človeka. Anglické upršané počasie rastlinám vyhovuje. Vďaka pravidelnému množstvu vody a vlahy sú rastliny silnejšie a mohutnejšie ako v našich klimatických podmienkach. V záhrade prevládajú plochy bohato kvitnúcich záhonov, no nájdeme tu aj vyššie či nižšie strihané živé ploty, ktoré sú náročnejšie na údržbu.

anglická záhrada, trvalky do záhrady

Záhrada v znamení rôznorodosti

V trvalkových záhonoch si rastliny prirodzene konkurujú, slabšie druhy sú vytláčané a naopak tie silnejšie v záhonoch ostávajú. Trvalkové záhony anglického štýlu sú založené na väčšom množstve použitých rastlinných druhov, nie na samotnom počte vysadených rastlín. Čím viac rastlinných druhov vysadíte, tým väčší neporiadok vznikne. Čím väčší neporiadok v záhone vznikne, tým viac sa priblížite k spomínanému štýlu.

Vysadené trvalkové záhony ponúkajú celoročné kvitnutie, výškové členenie a premenlivosť záhrady počas celého roka. Dbajte na správnosť založenia trvalkového záhona.

TIP: Okrasné kry vašu záhradu vyplnia. Vhodné druhy sú napríklad orgován- Syringa, budleja- Buddleja, muchovník- Amelanchier či breza- Betula.

Harmónia vďaka živým plotom

Prísne strihaný tvar živých plotov dokonale kontrastuje s rozvoľnenými trvalkovými záhonmi. Vyššie strihané živé ploty vytvoria krásne pozadie pre bujný trvalkový záhon, zároveň ich môžete použiť na oddelenie jednotlivých zón v záhrade, prípadne ako prírodnú izoláciu od okolia.

Ak chcete skryť úžitkovú časť alebo vytvoriť deťom vlastný hrací kútik, je to ideálna voľba. Nebojte sa vysadiť rovnaké druhy krov aj do okrasných vyvýšených nádob na terasu. Takto použité rastliny vám zjednotia celú záhradu. V tomto štýle záhrady nemôže chýbať ani udržiavaná trávna plocha - ukážkový anglický trávnik je dominantou takmer každej anglickej záhrady.

Toskánska záhrada

Chcete vniesť do vašej záhrady trochu stredomorskej atmosféry? Toskánske záhrady potrebujúveľmi veľa slnka a tepla. Ak je vaša záhrada zatienená, tento štýl nie je pre vás tou správnou voľbou.

Prevládajúcim materiálom toskánskej záhrady je prírodný kameň. V záhrade ho nájdeme ako obklad domu, súčasť oporných suchých múrikov či ako povrch systematicky navrhnutých chodníkov, cez ktoré prerastá voňavá materina dúška. Vynikajúcou alternatívou prírodného kameňa v záhrade je štrk alebo mlat.

toskánska záhrada

Rastliny môžete vysadiť aj do mlatovej plochy

Ak hľadáte možnosť, ako si upraviť záhradu, premýšľajte nad mlatom. Mlat je jemná zhutnená frakcia štrku. Je priepustný, takže sa v ňom dobre darí aj vysadeným rastlinám. Zaujímavými prvkami toskánskej záhrady sú ovocné špaliere, popínavé ruže a iné ťahavé rastliny (vistéria- Wisteria, vinič- Vitis), stĺpovité či guľovité druhy ihličnanov (borievka- Juniperus, tis- Taxus, cypruštek- Chamaecyparis).

TIP: Nesmieme zabudnúť ani na trvalky a okrasné trávy. Medzi obľúbené trvalky patrí fialová levanduľa, perovskia a jemná biela gaura, ktorá dokonale ladí k zelenému rozvoľnenému kavyľu či perovcu. Ako kontrast k spomínaným druhom vysaďte žiarivo žlto kvitnúci rebríček alebo santolinu, ktorých striebristé listy dodajú záhrade nádych toskánskej flóry. Nebojte sa do záhrady zakomponovať aj exotické rastliny ako sú oleanderolivavistéria a rôzne citrusové druhy ako citrónovník, mandarínka, kumkvát či kalamondín.

Vysaďte rôzne druhy paliem (Chamaerops), ktoré vám do priestoru vnesú kúsok stredomoria. Pri týchto rastlinách však treba pripomenúť, že v našich podmienkach prezimujú len málokedy a pre ich prosperovanie v ďalších rokoch ich musíte správne zazimovať.

Bylinky patria do každej toskánskej záhrady. Pestujte ich vo vyvýšených záhonoch, ktoré vám uľahčia ich každodennú údržbu.

Japonská záhrada

Ak chcete z vašej záhrady vytvoriť tiché a pokojné miesto, v ktorom môžete nerušene oddychovať alebo tvoriť, japonský štýl záhrady je pre vás tou správnou voľbou. Takáto záhrada nepotrebuje veľa slnka, dá sa vytvoriť aj na viac zatienených plochách.

Rastliny, skaly, voda a dizajnové prvky v asymetrickej rovnováhe

Japonská záhrada sa primárne zameriava na prírodu. Sú v nej použité štyri základné časti: rastliny, skaly, voda a rôzne dizajnové prvky ako vodné misy a sochy.

japonská záhrada, záhrada japonského štýlu

Pri tvorbe japonskej záhrady je nutné brať ohľad na základné princípy - asymetriu, rovnováhu a symboliku. Každý kút v záhrade by vám mal ukázať inú scenériu. Vyhýbajte sa priamym líniám, využite skôr oblúky a rozvoľnené organické tvary, ktorých okraje dokážete zjemniť správne zvolenou výsadbou.

Dôležitý je typ rastlín

Pri výbere rastlín zvoľte stálozelené druhy rôznych tvarov a veľkostí. Stromy v japonskej záhrade vyjadrujú silu a vytrvalosť. Často vysádzaným druhom je javor dlaňolistý - Acer palmatum, drieň - Cornus či okrasná čerešňa - Prunus serrulata. Dominantou japonskej záhrady sa môže stať aj udržiavaný bonsaj, napríklad druh borovice- Pinus.

Doplňte svoju záhradu stálozelenými druhmi guľovitých ihličnanov (kryptomériatis) alebo exotickým bambusom (Phyllostachys). Z kvitnúcich krov použite kyslomilné druhy ako sú rododendron či azalka, ktoré zaiste rozžiaria každú japonskú záhradu, v ktorej inak bežne dominuje zelená farba.

Rododendron, krásne záhrady

Pri výbere trvaliek v tomto štýle nemusíte príliš experimentovať. Zamerajte sa na rastliny okrasné listom určené prevažne do polotieňa až tieňa. Vysaďte rôzne druhy hosty, heuchery, ostrice, perovníka či rákosovky.

Trávnik v malej japonskej záhrade nenájdete, niekedy stačí vysadiť vyštrkovanú plochu bielo kvitnúcou machovičkou Sagina, ktorá v záhrade vytvorí zaujímavý zelený koberec. Nebojte sa do záhrady umiestniť aj väčšie kusy kameňov, ktoré budú ladiť k veľkoformátovým nášľapným platniam. Rovnaký druh kameňa použite aj ako mulčovací materiál záhonov, čím záhradu opticky prepojíte.

Vytvorte si prirodzenú záhradu

Dúfame, že sme vám spomínané štýly priblížili čo najlepšie. Teraz je už len na vás, ktorý štýl si zvolíte. Pri tvorbe záhrady sa vždy riaďte tým, čo je vášmu srdcu najbližšie. Snažte sa vniesť do záhrady prirodzené prvky, ktoré budú ladiť nielen k interiéru a k architektúre vášho domu, ale aj k vášmu okoliu. Vytvorte prirodzenú záhradu, ktorú si budete užívať s celou rodinou.


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk