Nenáročné liečivé bylinky, ktoré nesmú chýbať v záhrade | landart.sk

Nenáročné liečivé bylinky, ktoré nesmú chýbať v záhrade

Sú pekné, chutné, voňavé a liečivé. Bylinky komunikujú s našimi zmyslovými orgánmi a cez vnemy vplývajú na našu nervovú sústavu, na ktorú pôsobia harmonizujúco a relaxačne. Určite ste už počuli o aromaterapii. Do záhrady priťahujú včely, ktorých bzukot je tiež veľmi príjemný, teda ak nemáte alergiu. Dokážu naše telo liečiť nielen cez zmysly, ale aj vnútorným užívaním. Látky pôsobiace v bylinkách upokojujú biologické procesy.

Bylinky do kuchyne

Mäta prieporná môže tvoriť v záhrade samostatný porast

Populárna mäta je trvalka vhodná čerstvá na priamy konzum, ale aj sušená na dlhodobejšie uskladnenie.

Ak máte v záhrade tienisté miesto, kde vám nechce rásť pekný trávnik, zasaďte tam mätu. Nemusíte to nevyhnutne riešiť štrkom, z ktorého budete musieť vyberať opadané lístie. Krásne vám v záhrade bude rozvoniavať a kvety prilákajú včely.

Mäta spoločne s medovkou upokojuje nervózny žalúdok.

Náš tip: Mäta sa silne rozrastá a rozširuje do okolia cez koreňové výhonky. Ak nechcete, aby vám mäta pokryla “pol záhrady”, prípadne nevyrastalaj v udržiavanom trávniku, ohraničte ju obrubou zapustenou do zeme alebo ju môžete vysadiť do väčšieho črepníka.

Mäta prieporná - Mentha piperita

Koriander a jeho účinky podporia telo aj ducha

Konzumujú sa semená, vňať aj koreň. Koriander má skutočne intenzívnu a jedinečnú chuť. U nás sa pestuje ako jednoročná bylina, výsadbou rovno do záhonu. Nezľaknite sa, semienka klíčia čosi dlhšie ako napríklad špenát alebo bazalka.

Koriander ako prvá pomoc pri žalúdočných problémoch

Vychutnajte si ho čerstvý, v surovom stave na chlebíku s avokádom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Vyrovnáva hladinu cholesterolu a upokojuje žalúdok a črevá pred plynatosťou rovnako ako fenikel.

Koriander siaty - Coriandrum sativum

Levanduľa lekárska

Sirupy, mastičky, tinktúry, čaj, ale aj masážny olej z levandule silne podmaňuje všetky zmysly ľudského tela.

Silice, ktoré levanduľa obsahuje, pôsobia upokojujúco na nervovú sústavu. Pestujte ju na priamom slnku a odvďačí sa za každoročný jarný rez, ktorý ju omladí a podporí kvitnutie. Levanduľu zbierajte krátko pred kvitnutím.

Náš tip: Pridajte si pár stebiel levandule s kvetmi do horúceho kúpeľa, pomôže vám uvoľniť sa a zbaví vás depresie. Pôsobí protizápalovo, antimykoticky a antisepticky.

Levanduľa lekárska

Veľmi pekne vynikne v záhrade Lavandula angustifolia v kultivare ´Hidcote´ s krásnymi zelenými listami a tmavými fialovými kvetmi.

Materina dúška

Dúška tymiánová alebo staršie a ľudovo povedané - dúška materina. Dúšku zbierajte vo vrchole jej života a to v plnom kvete, kedy má najpriaznivejšie účinky na organizmus. Samozrejme, zbierať môžete aj vňať, ktorá nájde využitie v kuchyni. Doprajte jej na vašej záhrade teplé, nepodmáčané a slnečné miesto.

Materina dúška podporuje imunitu

Táto bylinka prirodzene vytvára kvitnúci a najmä voňavý koberec s liečivými účinkami, ktoré oceníte pri nachladnutí. Podporuje imunitu organizmu a pomáha pri kŕčoch svalstva.

Náš tip: Vysadte si materinu dúšku medzi šlapáky, okraj chodníku alebo k obrubníku, kde sa nedarí tráve vplyvom zahrievania betónu slnkom.

Ako vyzerá tymián

Šalvia má blahodárne účinky a využijete ju aj v kuchyni

V záhrade patrí šalvia medzi stálozelené trvalky. Svoju vôňu do okolia nešíri a drží si ju v svojich listoch tak ako aj svoje protizápalové a silné antibakteriálne účinky.

Pitie šalviového čaju zmierňuje potenie a lieči telo zvnútra od nehostinných baktérii. Výluh zo šalvie sa používa aj na vonkajšie použitie na čistenie rán a tlmí reakcie po uštipnutí hmyzom.

Macerát zo šalvie

Čerstvú šalviu umyte, podrvte v mažiari alebo podrvte v rukách, prípadne rozkrájajte nožom a dajte lúhovať do studenej vody na 12 až 24 hodín. Dostanete príjemne ochutenú vodu s látkami, ktoré sa pri vyšších teplotách ničia.

Takýto macerát si môžete pripraviť rovnako z levandule, mäty, dúšky, žihľavy a z mnoho ďalších bylín.

Bylinky v záhrade môžete využiť na výrobu olejov a tinktúr


V kuchyni využijete šalviu či už sušenú alebo čerstvú. Jej chuť vynikne v spojení s cesnakom. Skvelé sa hodí k rybám, syrom a pokrájanú najemno ju môžete zamiešať do masla.

Oregano utíši kašeľ´

Oregano patrí medzi trvalky, ktoré obľubujú slnko. Tak ako väčšina liečivých bylín, pôsobí antibakteriálne a protivírusovo.

Oregano nie je vhodný len na pizzu, ale aj na čaj. Ľudovo nazývaný pamajorán obyčajný povzbudí imunitný systém a prinesie úľavu od kašlu. Môžete z neho pripraviť olej, ktorý využijete nielen v kuchyni, ale napríklad aj pri masážach nôh.

Oregano lat. Origanum vulgare

Vypestujte si záhon plný liečivých bylín u vás doma

Tieto nenáročné bylinky skrášlia a rozvoňajú vašu záhradu. Stanete sa pestovateľmi vlastného liečiva proti neduhom, ktoré pôsobia na naše fyzické, mentálne a duševné rozpoloženie.

Doprajte si dobrú voňavú kúpeľ, citrónovú limonádu s mätou počas horúcich dní a teplý šalviový čaj pri nachladení. Vypestujte si bylinkový záhon s Landartom.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk