Vyvýšené záhony v záhrade | landart.sk

Vyvýšené záhony v záhrade

Drevené vyvýšené záhony

“Chcem si občas niečo vypestovať, ale nechcem obrábať políčko a krčiť sa pri zemi.” Takto ľudia prišli s nápadom vyvýšených záhonov. Hodia sa na pestovanie úžitkových a okrasných rastlín. Pri realizáciách sa využívajú ako hodnotný prvok záhrady, s ktorým možno rozdeliť záhradu do viacero úrovní. Vyhnete sa s nimi mnohým nepríjemnostiam, ktoré číhajú v záhrade. Chcete vedieť, ktoré sú to?

Vyvýšený záhon s rastlinami

Aké výhody má vyvýšený záhon?

  • Ich čisté línie a upravený vzhľad pôsobia na pozorovateľa „uprataným“ dojmom
  • Do vyvýšených záhonov môžete sadiť aj okrasné rastliny ako sú trvalky, stálozelené kry a ihličnany, okrasné trávy alebo cibuľoviny.
  • Vyvýšený záhon sa dá použiť ako pohľadová bariéra, ktorá očarí pozorovateľa svojím prírodným a funkčným vzhľadom.
  • Ak vám pobehuje po záhrade váš štvornohý miláčik, funkciu vyvýšených záhonov oceníte. Psíkovia vedia narobiť poriadnu šarapatu. Záhrada je predsa ich priestor, kde sa chcú vyblázniť. Dostatočne vysoký záhon, bude rastliny pred domácim miláčikom uchovávať v bezpečí.
  • Uľahčia vám činnosti spojené so zberom byliniek a zeleniny.
  • Šetria váš chrbát
  • Výšku záhonu si môžete spraviť na mieru, obohatiť napríklad o lavičku alebo stolík, kde si položíte košík pri zbere zeleniny a byliniek a záhradné nožnice.
  • Nižší výskyt škodcov ako pri klasickom pestovaní.

Ich obľúbenosť sa rozšírila hlavne pri realizácií moderných záhradách, kde komponujú ako estetický a funkčný prvok s okrasnými rastlinami alebo úžitkovými plodinami. Použiť ho môžete aj na rozdelenie pozemku alebo si s ním vytvoriť zátišie v zadnej časti záhrady.

Vyvýšený záhon spojený s lavičkou, vysadený okrasnými rastlinami, ktoré zakrývajú nevzhľadný plot suseda.

Vyvýšený záhon na mieru

Aký materiál použiť na vyvýšený záhon?

Najčastejšie sa záhony pripravujú z dreva vhodného do exteriéru. Sú prírodného vzhľadu, ktorý nenarúša harmóniu záhrady a v lete sa neprehrievajú tak ako betón alebo kameň. Tým si držia aj vlhkosť a nebudete otrokom polievania.

Vedeli ste, že…Najnovšie sa predávajú plastové vyvýšené záhony, ktorých objem rýchlo vysychá a rastliny trpia nedostatkom vlahy.

Zelenina vo vyvýšenom záhone

Substrát vo vyvýšenom záhone

Dno

Dno vyvýšeného záhona je otvorené, aby mohla nadbytočná voda odtekať a vysadené rastliny mohli čerpať vlahu a živiny z pôdy.

1.Spodná vrstva

Spodná vrstva je tvorená pletivom, ktoré zamedzí prístupu hlodavcom, či iným škodcom. Mohli by vám napadnúť úrodu.

2. Hydroizolačná akumulačná vrstva

Nachádza sa medzi drevom a substrátom, slúžiaca ako izolant. Chráni drevo pred vlhkosťou zeminy a tým zvyšuje životnosť dreva. V praxi sa používa nopová fólia zo stavebníctva. Jej izolačné vlastnosti sú obohatené o akumulačné procesy. Akumulácia vzduchu je podmanená tvarom nopovej fólie, ktorá sa pripevňuje do vnútra vyvýšeného záhonu a to výhradne stranou, na ktorej sa nachádzajú "výbežky". Tento prvok vám výrazne predĺži životnosť dreva a celého záhonu.

3. Výplň

Výplň tvorí hrubý záhradný odpad, lístie, hrubý kompost/pôda.

4. Vrstva zabezpečujúca priedušnosť

Ďalšia vrstva je tvorená priepustným materiálom, ktorá zabezpečí cirkuláciu vzduchu. Napríklad nástelka tenkých konárov alebo kartón.

5. Vrstva jemného kompostu

Používajte len dobre vyzretý kompost, v ktorom už nevidíte kusy rozkladajúcej sa zeleniny.

6. Výsadbová vrstva

Vrstvu tvorí jemný kompost, prípadne špeciálny substrát. Pri výsadbe zeleniny môžeme použiť klasický záhradnícky substrát, vhodný aj na okrasné trávy a suchomilné trvalky. Dbajte na nároky rastliny.

Pozor

Substrát prispôsobujeme výsadbe vyvýšeného záhonu. Pre kyslomilné rastliny ako napríklad čučoriedky alebo azalky použite špecifické substráty. Ak vyberiete vhodný substrát, vaša rastlina bude prosperovať a vy si môžete vychutnávať jej plody a krásu.

U vyvýšených záhonov všeobecne platí, že zemina prvé tri roky výrazne klesá a tak substrát treba dopĺňať. Každá nová výsadba sa poteší mykorhíznym hubám. Huby sa spoja s koreňmi a umožnia im lepší príjem živín a potrebných látok. Spravia z neho “superkoreň”, ktorý zabezpečuje lepšiu ujímateľnosť rastliny.

Vavrínovec lekársky - Prunus laurocerasus

Je nenáročný okrasný typ pre vás, ktorý môžete zasadiť do svojich vyvýšených záhonov, ak počas zimných dní nechcete mať na záhrade sústavu prázdnych drevených boxov. Je to stálozelený krík a vyznačuje sa intenzívnym rastom. Má rád slnko, znáša polotieň a jeho rast môžete redukovať strihaním. Strih mu zabezpečí bujný rast a svieži vzhľad. Patrí k vhodným rastlinám na stálozelený živý plot.

Ihličnaté stromy aj pekný trávnik

Kombinácia týchto dvoch výsadieb nevyzerá vždy najvzhľadnejšie. Okolie ihličnatých stromov sa predovšetkým upravuje mulčom alebo štrkom, ktorý sa časom môže zaniesť aj do trávnika. Používajú sa na to trávové oddeľovače, ktoré pri roztopašných detičkách a psoch strácajú svoj význam a pri odhalení je nevzhľadný. Nižší typ vyvýšeného záhonu plní funkciu trávového oddeľovača, ktorý je naopak viditeľný a veľmi vkusný. Vyvýšený záhon udrží záhony upravené a zvýrazní čisté línie trávnika a chodníka, ktoré sa nebudú zanášať výsadbou na rovnakej úrovni a ich samotná údržba bude ľahšia.

Vyvýšený záhon rozdeľuje pozemok a vytvára čisté, ľahko udržateľné plochy

Drevené kvetináče

Kvetináče z dreva sú originálnym doplnkom nielen terás ale najmä balkónov. Drevený kvetináč vám vedia naši šikovní stolári vyrobiť presne na mieru. Pri drevených kvetináčoch vyzerá každý tvar a veľkosť veľmi elegantne a vkusne.

Využitie vyvýšených záhonov na strešnej terase

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk