Trendy záhrad pre rok 2021 | landart.sk

Trendy záhrad pre rok 2021

Práve dnešná doba izolácie potvrdzuje, že sa potrebujeme naučiť žiť vo svojej záhrade, akceptovať ju a nebojovať s ňou. Záhrada nie je len reprezentačná plocha, ale aj kľúč k sebestačnosti. Sú to jedlé plody a kvety, ktoré kŕmia včely, ohnisko, zátišie a priestor pre pohyb, kde môžeme zabudnúť na stres. Môže vyzerať tak isto vkusne ako aj napĺňať svoj úžitkový charakter. A čo tak záhrada na balkóne? Aj to je krok k sebestačnosti.

Záhradné ohnisko

Udržateľné záhradníctvo

Pestujte ovocie, zeleninu, bylinky a kvety. Veď čo je krajšie ako sa zahryznúť do čerstvo odtrhnutého jablka alebo hrušky. Naberte si za hrsť jahôd a malín, alebo natrhajte misku čerstvých voňavých sladučkých paradajok. Vyhraďte si časť svojej záhrady pre vyvýšené záhony. Byť sebestačným nestojí až toľko námahy, ako si myslíte. Aj takáto záhrada sa dá realizovať s minimálnou údržbou. Dôležitý je racionálny návrh záhrady a výber správnych druhov rastlín. Landart vám ponúka široké služby od návrhov záhrad, cez realizácie, až po údržbu záhrady.

VVyvýšený záhon

Kompostovanie

Eliminujte chémiu v záhrade a spoznávajte, čo vám príroda poskytuje. Záhradný aj kuchynský organický odpad dokážete pretvoriť na úrodnú pôdu v podobe humusu, ktorý je vhodný na pestovanie rastlín. Môžete ním dopĺňať vyvýšený záhon alebo ho rozsypať medzi výsadbu trvaliek a stromov. Dobrý humus sa oplatí pridať ku každej rastline. Dnes už nie je problém zaobstarať si záhradný alebo bytový kompostér, ktorý je ľahko udržiavateľný, vzhľadný a skladný. Kompost patrí medzi najprirodzenejšie hnojivá rastlín.

Kompostér do bytu

Zber dažďovej vody

Myslite na zber dažďovej vody už pri výstavbe domu. Zberné nádoby môžete umiestniť pod zem a pripojiť k nim automatickú závlahu, ktorá šetrí vaše peniaze a najmä čas. Dažďová voda je pre svoje Ph tou pravou zálievkou pre rastliny.

Náš tip

Umiestnite v záhrade aj vodný prvok pre vtáctvo. Vtáci budú prichádzať do vašej záhrady s radosťou kúpať sa. Napriek tomu, že mnohí záhradkári nemajú radi vtáctvo v záhrade, vtáky patria k najprirodzenejším biologickým nepriateľom škodcov.

Napájadlo pre vtáky do záhrady

Prirodzene pôsobiaca záhrada

Nepreháňajte to s údržbou, nerobte zo záhrady sterilné miesto. Tí šikovní vedia, že všetkého veľa škodí a platí to aj v záhrade. Vytvorte si výsadbu vysokých trvaliek a zakomponujte okrasné trávy, ktoré vám vyplnia medzery medzi trvalkami a jednotlivé trvalky od seba oddelia, čím sa aj zvýraznia. Docielite tým vzdušnosť a ľahkosť výsadby, ktorá vďaka trávam nadobudne prirodzený divoký vzhľad.Prirodzene pôsobiaca záhrada

Vedeli ste, že…

Existujú určité druhy trvaliek, ktoré lákajú motýle? Nie za každou kvetinou príde motýľ :)


Motýlia záhrada

Tajomstvom sú kvitnúce trvalky najrozličnejších farieb ako je napríklad stračonôžka, echinacea ale najmä ker s názvom budleja. Ich výsadbou podporíte biodiverzitu a z pohľadu na pestrý kvetinový záhon, okolo ktorého lietajú motýle, sa budú tešiť nielen deti, ale aj dospelí.

 Stračonôžka lat. Delphinium

Ovocné stromy

Ideálne riešia funkciu vetrolamov a svojou korunou dokážu vytvoriť bariéru od suseda a neželanému výhľadu. K tomu všetkému si môžete odtrhnúť čerstvé ovocie priamo z vašej záhrady. Existujú aj stĺpovité druhy ovocných stromov alebo špaliere, ktoré sú vhodné do menších záhrad.

Špalier jabloň

Prečítajte si, prečo je dobré sadiť stromy do záhrady, aké druhy a prečo sa oplatia vysadiť.

Zelené strechy a zelené steny

Zelené strechy sa stávajú obľúbeným prvkom záhrad, ktorý nájde funkčnosť pre nevyužitú strechu alebo vyrieši priestor malej záhrady. Zelené strechy zlepšujú klímu v okolí aj v samotnom dome a predlžujú životnosť strechy. Prečítajte si ďalšie výhody zelených striech a aké typy sú v súčasnosti známe.

Vertikálna záhrada - zelená stena v interiéri

Vertikálnu zelenú stenu môžete vybudovať aj v interiéri z izbových rastlín. V exteriéri sa osvedčilo najmä vertikálne pestovanie jahôd, ktoré chráni plody jahody pred stykom s mokrou pôdou a následným zahnívaním plodov ako aj pred slimákmi.

Vertikálne pestovanie byliniek v paletách

Záhrada na balkóne

  • Vytvorte si svoju oázu pokoja aj na balkóne. Môžete zvoliť okrasné mrazuvzdorné druhy alebo pestovať zeleninu a bylinky v kvetináčoch. Na západnej strane sa bude skvelo dariť paradajkám a paprikám, ktoré môžete pridať na ranný chlebík s maslom.
  • Pri balkónových záhradách využite bytový kompostér.
  • Nezabudnite však každé ráno (najmä počas horúcich dní) na poriadnu dávku zálievky.
  • Inšpirujte susedov. Vymeňte si semienka byliniek alebo darujte zvyšné semienka susedovi. Záhrada na balkóne je jeden zo spôsobov, ako spraviť sebe ale aj vášmu okoliu radosť.

Záhrada na balkóne

Nebojte sa údržby, záhrada vám to oplatí. V dnešnej dobe sa realizácie záhrad uberajú k minimálnej údržbe. Tím Landart je tu pre vás a praje vám veľa zdaru, chutných plodov, voňavých kvetov, včiel a všetkého, čo do záhrady patrí. 

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk