​Magnólia v záhradách: Ako pestovať jednu z najkrajších drevín? | landart.sk

​Magnólia v záhradách: Ako pestovať jednu z najkrajších drevín?

magnolia kvety

Magnólie patria vďaka svojmu skorému kvitnutiu a veľkým kvetom medzi jedny z najatraktívnejších drevín v záhrade. Po odkvitnutí vytvoria na záhrade najmä v lete vyhľadávaný tieň, v jeseni niektoré prefarbia do žlta a v zime slúžia ich atypické plody s červenými jadrami ako potrava pre vtáky.

Z väčšej časti sú magnólie opadavé stromy alebo kry s veľkými púčikmi, šedou kôrou a veľkými listami. Tieto dekoratívne dreviny najčastejšie vysádzame ako solitéry.

Ako si vybrať magnóliu?

Predajcovia ponúkajú veľa druhov magnólií, ako si teda vyberieme tú správnu? Výber vhodného druhu magnólie volíme rovnako,ako pri iných stromoch, podľa možností daného priestoru, kde plánujeme výsadbu.

Ak už sme našli dobre osvetlené miesto, no nemáme tu veľa priestoru, vyberieme si ker, alebo menší strom, ktorý dorastá do menších rozmerov, napr. magnóliu hviezdokvetú (Magnolia stellata).

Ak máme v záhrade priestor pre väčší strom, môžeme si zvoliť veľkokvetú stálozelenú magnóliu (Magnolia grandiflora).

Magnóliu si môžeme vybrať aj podľa doby kvitnutia od skoro jarnej kvitnúcej magnólie Soulangovej (Magnolia soulangeana), až po neskôr kvitnúcu magnóliu ‘Genie’, ktorá kvitne od mája do júna, navyše svoje kvitnutie počas roka ešte zopakuje.

Rovnako si môžeme vybrať magnóliu podľa veľkosti alebo farebnosti kvetov, ako uvádzame medzi typmi magnólii nižšie v článku.

Kde, kedy a ako sadiť magnóliu?

Miesto výsadby je pre magnóliu veľmi dôležité. Vyberáme stanovište, ktoré je svetlé, slnečné prípadne ľahko pritienené, no hlavne dobre chránené pred studenými vetrami. Ale pozor, ak je to možné, nevyberieme to úplne najteplejšie miesto, aby magnólia nevyrašila v dobe, kedy jej ešte môže skorý jarný mráz spáliť kvety.

Vedeli ste že? Do tieňa magnólie nesadíme. Nielen, že tu nekvitnú, ale v tieni sú náchylnejšie na choroby a napádanie škodcami.

Vhodný čas na výsadbu je neskorá jar alebo skorá jeseň. Ak kúpime magnóliu v kvetináči, jej výsadba je možná počas celého roka, avšak nesmieme zabudnúť na potrebnú dávku zálievky, najmä v letnom období.

Výsadbová jama by mala mať zhruba 1,5 násobok veľkosti kvetináča. Do jamy pridáme rašelinu a kompost. Väčšina druhov magnólií najlepšie rastie v slabo kyslej pôde, ktorá je mokrá, no nie premočená.

Vo vápenatých pôdach magnólie trpia a veľmi nerastú, trpia chlorózou a ich kvety často zasychajú.

Ako pestovať magnóliu?

Magnólie sú odolné voči nízkym, ale aj vysokým teplotám a miernemu suchu.

Ak je to možné, magnóliu nikdy nerežeme. Staršie stromy neznášajú rez veľmi dobre- na starom dreve sa už neobjaví dostatok púčikov a strom nezakvitne. Ak však časť vetví zmrzne a je potrebný rez do staršieho dreva, tento úkon robíme výhradne v jari.

V priebehu vegetácie sledujeme, či je magnólia zdravá. Ak ju napadnú škodcovia alebo trpí hubovým ochorením (najkritickejším obdobím je jeseň) zvolíme vhodné ošetrenie chemickými prípravkami.

S hnojením to príliš nepreháňame, v priebehu vegetácie však môžeme použiť viaczložkové hnojivá.

Magnólie sú plytko koreniace dreviny, preto ich nikdy neokopávame. Plytký koreňový systém chránime hlavne v zimnom období a to napríklad prihrnutím mulčovacieho materiálu. Všetky opadavé druhy však znášajú stredoeurópsku zimu, preto potrebujú protimrazové opatrenia len v prvých rokoch po výsadbe.

Typy magnólií podľa doby kvitnutia

Magnólia Soulangova (Magnolia soulangeana)

Biele až svetlo ružovékvety, ktoré sa na strome ukážu na prelome marca a apríla dorastajú do rozmerov 8-12cm. Kvety sú háklivé, namŕzajú už pri teplotách -1 až -3 stupne, preto je dôležité, aby sme zvolili vhodné miesto výsadby.

Matne zelené listy dorastajú do 15-20cm, v jeseni prefarbia do žlta.

Svojím vzrastom je vhodná do väčších záhrad, dorastá do výšky 5-7m a šírky 3-5m. Tempo rastu je stredne rychlé, ročný prírastok v mladosti je 30-50cm. Magnóliu Soulangovu je vhodné vysádzať aj do nádob, v tom prípade však nesmieme zabudnúť na pravidelné hnojenie počas vegetácie a zimnú ochranu.

Ružová magnólia

Magnólia hviezdokvetá (Magnolia stellata)

Magnólia hviezdokvetá je veľmi bohato kvitnúci druh, ktorý kvitne pred olistením koncom marca. Aromatické kvety dorastajúdo priemeru 7-10cm.

Listy sú matné zelené, eliptické, dorastajú do 8-12cm.

Svojím vzrastom je vhodná aj do menších záhrad, dorastá do výšky 2-4m a šírky 2-3m. Tempo rastu je veľmi pomalé. Ročný prírastok môže po zakorenení dosiahnuť 15-20cm.

Tip: Ak zasadíte magnóliu hviezdokvetú pred stálozelený živý plot, napríklad z tisu alebo vavrínovca, zvýrazníte jej atraktívne kvitnutie.

Pri výsadbe volíme opäť chránené stanovište, jej kvety tolerujú mráz, no už pri teplote -3 až -5 stupňov sa prejaví ich poškodenie. Magnólia hviezdokvetá je pôsobivým doplnkom záhrad v japonskom štýle. Záhradné centrá ponúkajú niekoľko rôznych kultivarov tejto magnólie s rôznou farbou kvetu.

Hviezdicovitá magnólia biela

Magnólia ‘Atlas’

Rozvíjajúci sa kvet je zaoblený, zvonku svetlo ružový, zvnútra takmer biely, avšak stred kvetu je vínový. Priemer kvetov na mladých rastlinách dosahuje 30cm, u starších, poriadne zakorenených stromov dorastajú kvety až do priemeru 38cm. Kvitne v apríli, vďaka čomu sa vyhnú kvety neskorým jarným mrazom.

Listy sú lesklé, zelené, dorastajú do 25-35cm.

Svojím vzrastom je vhodná aj do menších záhrad. Rozvíjajúci sa kvet je zaoblený, zvonku svetlo ružový, zvnútra takmer biely, avšak stred kvetu je vínový. Dorastá do výšky 5m a šírky 4m.

Nízka magnólia

Magnólia ľaliokvetá ‘Susan’ (Magnolia liliiflora ‘Susan’)

Kvety majú tvar polorozvitej ľalie, alebo štíhlych tulipánov, málokedy sa otvoria úplne. Zvonku sú purpurové, zvnútra svetlo ružové, kvitnú pred olistením na prelome apríla a mája. Ich priemer dosahuje 15cm.

Listy sú lesklé, oválne, sýto zelenej farby.

Svojím vzrastom je vhodná aj do malých záhrad, dorastá do výšky 2-4m a šírky 2-3m. Prvý rok rastie skôr vzpriamene, neskôr rastie do šírky.

ľaliokvetá magnolia

Magnólia Loebnerova ‘Wildcat’ (Magnolia x loebneri ‘Wildcat’)

Kvety sú biele s jemným ružovým nádychom, majú priemer 10cm a kvitnú postupne od apríla po dobu 4-6 týždňov. Tento druh je plnokvetý- po otvorení môže byť jeden kvet zložený až zo 60 okvetných lístkov.

Mladé listy majú bronzový nádych, neskôr sú sviežo zelené. Olistený ker alebo strom patrí k najhustejším listnáčom vôbec.

Tempo rastu je rýchle, magnólia ‘Wildcat’ dorastá do výšky 3-4m a šírky 2-3m. Ročný prírastok plne zakorenenej rastliny môže byť 40cm.

Biela magnólia Loebnerova

Magnolia ‘Genie’

Kvety si zachovávajú výraznú vínovú farbu počas celej doby kvitnutia- neblednú. Kvitne na prelome mája a júna už ako dvojročná rastlina, priemer kvetov je 15cm. Počas roka kvitne dvakrát, druhé kvitnutie sa prejaví v jeseni.

Listy sú lesklé, tmavozelené, v jeseni sa sfarbia do žlta.

Svojím vzrastom je vhodná aj do menších záhrad, dorastá do výšky 3-5m a šírky 2-3m.Tempo rastu magnólie ‘Genie’ je pomalé, ročný prírastok je zhruba 15-25cm.

Pri výsadbe vyberáme chránené stanovište, ideálne niekde v závetrí, pretože jej kvety neznášajú ani slabý mráz. Vhodná je juhozápadná až západná expozícia, v ideálnom prípade zimný tieň susedných domov alebo stromov- čím pomôžeme neskoršiemu kvitnutiu a tým sa zníži riziko poškodenia mrazom. Nesmie sa sadiť hlboko, vysádzame ju ako solitér.

tmavoružová magnolia genie

Stálozelená veľkokvetá magnólia (Magnolia grandiflora)

Strom stálozelenej veľkokvetej magnólie má kónický tvar.

Kvety sú biele, aromatické, veľmi veľké, ich priemer dosahuje 20cm. Na strome sa objavujú postupne od júnado konca leta. Dobre zakotvená rastlina je schopná kvitnúť aj dva mesiace.

Listy sú veľmi veľké, lesklé, tmavo zelené, dorastajú do rozmerov 12-15cm. Zo spodnej strany listov rastú chĺpky hrdzavej farby, ktoré slúžia proti vysychaniu vetrom.

Podľa kultivaru, ktorý vysadíte, sa jej výška pohybuje od 8 do 15m. Svojím vzrastom je vhodná do väčších záhrad. Tempo rastu stálozelenej magnólie je stredne rychlé.

Ideálne miesto na výsadbu je na plnom letnom slnku, no v zimnom tieni.

Ak v zime nie je zamrznutá zem, doprajte tejto magnólii zálievku. Veľkokvetá magnólia je odolná až do -20 stupňov, no spálené listy sa môžu objaviť už pri teplote -17 stupňov.

Magnolia stalozelená

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk