​Breza v záhradách? Vznešený strom ako jasná dominanta | landart.sk

​Breza v záhradách? Vznešený strom ako jasná dominanta

breza biely kmen multikmen

Ak chcete svoju záhradu opticky zväčšiť, nebojte sa do nej vysadiť brezu. Breza ako strom či atraktívna viackmenná breza krásne doplnia nejeden priestor. Po zakorenení patrí breza medzi najmenej náročné dreviny z hľadiska výživy a vlahy, navyše sýti vzduch užitočnými látkami, ktoré liečia nervový a dýchací systém.


Výhody a nevýhody pestovania brezy v záhrade

Obrovskou výhodoupestovania brezy v záhrade je fakt, že ide o vysoko mrazuvzdorný opadavý strom. Počas leta vytvorí vďaka svojej jemnej štruktúre a drobným lístkom príjemný tieň. Rozptýlené svetlo, ktoré cez korunu stromu prejde, je postačujúce pre niektoré druhy suchomilných trvaliek a tráv vysadených v podsadbe.

V zime, po opade listov, prepustí na záhradu dostatok svetla- celý priestor sa tým krásne presvetlí.

Svojou elegantnou korunou pôsobí breza v záhrade ľahko a vzdušne, vizuálne rozšíri priestor. Ak vysadíme brezu do zadnej časti záhrady, vďaka prevládajúcej svetlej farbe ju opticky zväčšíme.

Breza, ktorá je vysadená vo vyhovujúcich podmienkach, rastie pomerne rýchlo. Ako jedna z mála druhov toleruje aj exponované veterné stanovisko, vlhké podmienky pôdy, čiastočné, no nie dlhodobé podmáčanie, dokonca dokáže rásť aj v silne znečistených pôdach.

Vedeli ste že? Vďaka bielemu farbivu betulín sa slnko od brezy odrazí, čím sa strom chráni pred prehriatím.

Nevýhoda, kvôli ktorej ľudia váhajú nad výsadbou brezy, je jej alergénnosť. Alergénny je peľ, ktorý produkujú všetky brezy, avšak každá v inej intenzite.

Aj po období kvitnutia sa žltý peľ brezy často nachádza v jej okolí - ak máte v blízkosti brezy umiestnenú terasu, pripravte sa na jej častejšie zametanie.

breza himalajska dospela

Výber vhodného miesta pre brezu v záhrade a pôdne nároky

Podľa druhu a kultivaru brezy, ktorú vysádzame a jej maximálnych možných rozmerov, ktoré dosiahne v dospelosti, vyberieme vhodné miesto na výsadbu. Pri výbere miesta výsadby berieme do úvahy dostatočný korunový a koreňový priestor vysádzaného stromu.

Breza má veľké nároky na svetlo, preto ju sadíme na slnečné miesto. Najviac sa jej darí na úplnom slnku, ale zvládne aj čiastočný svetlý tieň. Niektorým druhom však môže vplyvom mierneho zatienenia rednúť koruna. Ak vysadíme napríklad brezu bielu ‘Youngii’ (Betula pendula ‘Youngii’) na iné ako úplne osvetlené stanovisko, začne presychať.

Breza nemá vysoké nároky na pôdne podmienky, darí sa jej dobre na akejkoľvek pôde od kyslej po zásaditú, akurát by mala byť pôda rovnomerne vlhká, nevysychavá, no nie podmáčaná. Ak vysadíme brezu do suchej pôdy, nesmieme zabudnúť na pravidelnú zálievku.

Brezy patria medzi plytko koreniace druhy a svojimi koreňmi aktívne prijímajú živiny a vlahu z pôdyvo svojom okol í- preto je dôležité vysadiť okolo nich skôr suchomilné druhy, ktorým tieto podmienky neublížia. Pod brezou sa veľmi dobre darí drobnoplodým remontantným jahodám, ktoré znesú čiastočný tieň a nevadí im ani deficit vlahy.

Vedeli ste, že? Počas horúcich suchých liet sú brezy náchylné na žltnutie listov a ich predčasný opad. Nemusíte sa báť, takýto stav je dočasný, listy sa nasledujúci rok obnovia.

Vhodné umiestnenie brezy je na východnej strane pozemku, kde by sa mala dosiahnuť optimálna rovnováha svetla po celý deň.

Vysádzanie brezy do trávnika nie je ideálne riešenie. Breza v trávniku nemusí dobre zakoreniť a bude brať trávniku potrebnú vlahu.

Sadenie brezy a starostlivosť o mladé stromčeky

Pri sadení brezy postupujeme ako pri výsadbe iných drevín.

V prípade potreby upravíme nepriaznivé biologické, fyzikálne a chemické vlastnosti pôdy. Ak je pôda podmočená, nezabúdame na drenáž.

Vykopeme primeranú výsadbovú jamu, ktorá bude zhruba 1,5 násobkom veľkosti vysádzaného koreňového systému stromu. Optimálny tvar jamy je kruhový, kónicky sa zužujúci smerom ku dnu. Steny jamy zdrsníme rýľom a zeminu na dne premiešame so substrátom. Týmto úkonom sa vyhneme kvetináčovému efektu a korienky budú prerastať ďalej do pôdy.

Drevinu vložíme do jamy, jej krčok ponecháme na úrovni povrchu zeme, neprisypávame ho.

Posadený strom výdatne zalejeme, zálievku opakujeme pravidelne. Okolo kmeňa vytvarujeme závlahovú misu, t.j. mierne vyvýšený kruh nad okolitým terénom vysoký cca 5-10 cm.

Ak vysádzame brezu vo forme stromu, po výsadbe ju kotvíme. Vplyvom vetra sa novovznikajúce korienky poškodzujú, kolovaním stromu predídeme týmto poškodeniam a strom sa rýchlejšie zakorení. Takto vysadenú brezu zamulčujeme a tým znížime množstvo výparov z pôdy.

TIP: Ak sa neponáhľame, môžeme vysadiť brezu až v jeseni, kedy jej nadzemná časť neporastie, no koreňový systém svoj rast vďaka teplej pôde na určitý čas zintenzívni.

Mladé vysadené brezy kontrolujeme a pravidelne zalievame. Na zálievku nezabúdame ani v miernych zimách a bezmrazých obdobiach - ich koreňový systém nesmie preschnúť.

Priebežne kontrolujeme kotvenie, ktoré podľa potreby povoľujeme, aby nevrástlo do stromu.

Betula pendula - breza previslá

Pravidelná starostlivosť o brezu (zalievanie, hnojenie, zastrihávanie, ochrana proti škodcom a chorobám)

Zálievka závisí od rôznych faktorov ako sú pôdny typ, teplota vzduchu a pôdy, množstvo zrážok či prítomnosť mulčovacieho materiálu. Kým sa breza úplne nezakorení, zalievame tak, aby pôda nikdy úplne nepreschla. Je lepšie zalievať jeden-dvakrát za týždeň výdatne, ako často v malých množstvách.

Breze môžeme pridať hnojivo už pri výsadbe. Buď do pôdy zapracujeme kompost, alebo môžeme pridať do výsadbovej jamy peletované organické hnojivo. Živiny v pôde ovplyvňujú rýchlosť rastu a celkovú výšku stromu. Dobre zakorenená breza nie je náročná z hľadiska výživy, preto ju nie je nutné prihnojovať.

Rez brezy sa neodporúča, robí sa len vtedy, ak je to nevyhnutné. Ak sú staré konáre vyschnuté alebo poškodené, odstránime ich v obdobíod konca leta do polovice zimy. Počas vegetačného obdobia, zhruba od januára do júla, brezy nerežeme kvôli intenzívnemu prúdeniu miazgy.

Brezy trpia ochorením len zriedkavo. Na listoch sa môžu objaviť oranžové ložiská spór hrdzí, okrúhle tmavé škvrny na listoch a kvetoch či skučeravené tmavé listy. Tieto symptómy spôsobuje hubové ochorenie, ktoré nepredstavuje pre pestovanie briez nebezpečenstvo.

Ak na breze spozorujeme nosánika- kovovolesklého chrobáka zelenej alebo modrej farby, siahneme po prípravku na ochranu proti obaľovačom, ktorý aplikujeme na konci mája. Samičky nosánika zvinú listy do rúrky a vkladajú do nich vajíčka. Larvy sa živia listovými pletivami, neskôr sa zakuklia a v jeseni sa z nich vyliahnú chrobáky, ktoré v úkrytoch v strome prezimujú.

Využitie brezy v záhrade ako estetický prvok a ochrana pred vetrom

Breza je vďaka svojej farebnej borke atraktívna počas celého roka, nielen v zime. Jej krásu môžeme podporiť tmavou výsadbou v pozadí. Vysadiť ju môžeme ako solitér, skupinku či vo forme dychberúceho viackmeňa.

TIP: Nasvietením viackmennej brezy dostane záhrada jedinečnú atmosféru aj vo večerných hodinách. Ak nechcete použiť reflektor, skúste svetelnú reťaz.

Breza dobre znáša výsadbu vo veternom prostredí. Často sa používa vo vetrolamoch v otvorenej krajine spolu s ďalšími odolnými druhmi. Ak je záhrada príliš veterná, je dobré odsledovať najčastejšie prúdenie silných vetrov a vysadiť brezu v mieste, kde prúdenie usmerní alebo aspoň rozptýli.

Najkrajšie brezy do záhrad

Breza himalájska ‘Doorenbos’ (Betula utilis ‘Doorenbos’)

Ide o stredne veľký strom brezy, ktorý dorastá do výšky 8-10 metrov, šírka koruny dorastá do 4-6 metrov. Koruna starého stromu má oválny tvar. Kmeň aj vetvy sú v mladosti krémové, vekom však zblednú do snehovobielych tónov. Kvitne v apríli pred olistením.

Pomerne veľké listy - 2 až 3krát také veľké ako u bežného druhu - sú oproti vetvám kontrastne tmavozelené, v jeseni sa prefarbia do žlta. Breza reaguje citlivo na zasolenie. Zo sadovníckeho hľadiska ide o veľmi cenný strom.

Breza biela ‘Youngii’ (Betula pendula ‘Youngii’)

Táto breza je doširoka rozložitý strom vhodný aj do menších záhrad. Narastá do výšky 4-6 metrov a šírky 2-3 metrov. Koruna je previslá, breza nemá priebežný terminálny výhon. Výška tejto brezy je závislá na výške štepeného kultivaru na podnož.

Listy sú trojuholníkové, lesklé tmavozelené, na rube svetlejšie. V jeseni sa prefarbia do žltohneda. Kvitne v apríli pred olistením, počas kvitnutia je silne alergénna.

Ak nie je breza biela vysadená na plne osvetlenom mieste, začne presychať.

Breza previsnutá ‘Purpurea’ (Betula pendula ‘Purpurea’)

Breza čierna je menší strom, ktorý dorastá do výšky 4-6 metrov a šírky 2-3 metrov. Na voľných priestranstvách, kde má viac miesta na korene, môže dorásť do dvojnásobnej výšky. Rast previslej brezy je pomalší, jej koruna má užší tvar ako základný druh. Kôra tejto brezy je svetlošedá, miestami môže mať vínové odtiene.

Tak ako ostatné brezy, kvitne aj previsnutá breza v apríli pred olistením. Rašiace lístky majú vínovo červenú farbu s bronzovými odtieňmi, v lete sú tmavo purpurové a v jeseni sa prefarbia do bronzovozelených farebných tónov. Behom najteplejších týždňov leta môžu svoj vínový odtieň mierne stratiť a odhaliť zelený základ.

Ak je breza previsnutá vysadená na mierne zatienenom mieste, začne jej rednúť koruna.

Breza čierna (Betula nigra)

Breza čierna je stredne vysoký strom, ktorý dorastá do výšky 10-15 metrov a šírky 10-15 metrov. Hnedočervená borka je atraktívna svojím silným odlupovaním. Kvitne v apríli pred olistením. Produkuje alergénny peľ menšej intenzity ako ostatné druhy

.Listy brezy čiernej sú kosoštvorcovo vajcovité, tmavozelené, na rube šedé, v jeseni sa prefarbia do žlta. Tento druh brezy často vytvára viac kmeňov.

Ak by bola breza čierna vysadená na suchom mieste, znížila by sa jej životnosť.


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk