Ako vytvoriť bezúdržbovú záhradu? | landart.sk

Ako vytvoriť bezúdržbovú záhradu?

Žiadna alebo nízka údržba záhrady je veľmi obľúbená požiadavka mnohých majiteľov záhrad, či už z dôvodu nedostatku času alebo štýlu života. Žiadna záhrada nefunguje bez práce, je však na výber niekoľko možností, ktoré vedia údržbu výrazne obmedziť. Zistite, ako si vytvoríte bezúdržbovú záhradu.

bezúdržbová záhrada

Časovo náročné práce v záhrade, ako strihanie stromov do rôznych tvarov, udržovanie dokonalého trávnika či pestovanie kvetov v kvetináči, je dobre pred zakladaním záhrady zvážiť. Dobre si rozmyslite, koľko času ste jej schopní venovať.

Návrh bezúdržbovej záhrady podľa seba

Určite si, ktoré vecí sú pre vás v záhrade prvoradé a neviete si bez nich tento priestor predstaviť.

Vyvýšený záhon

Ak napríklad máte radi pestovanie zeleniny, vhodným riešením je vytvorenie vyvýšeného záhona. Starostlivosť o zeleninu v ňom je jednoduchšia a vie svojím výnosom veľakrát príjemne prekvapiť.

Vyvýšený záhon umiestnite tak, aby bol pre vás vždy rýchlo dostupný. Nekonečné chodenie na koniec záhrady vás môže veľmi rýchlo prestať baviť. Premyslite si, koľko zeleniny ste schopní spotrebovať a koľko dokáže každá rastlina vyprodukovať.

Pestovanie v kvetináčoch

Ak chcete pestovať letničky v kvetináčoch, je dobré vedieť, že sú náročné na závlahu a bude nutné ich často zalievať. Myslite na to už pri inštalovaní vody v záhrade, aby ste sa ušetrili namáhavého nosenia vody v krhle alebo prenášanie hadíc.

Pokiaľ chcete mať polievanie bezstarostné, pouvažujte nad automatickou závlahou, ktorá je schopná ušetriť veľa času a priniesť úrodu.

kvety v kvetináčoch v záhrade bez údržby

Výber rastlín

Ani medzi rastlinami neexistuje taká, ktorá by bola bez údržbová, je však veľa stálozelených rastlín, ktoré časom prestanú vyžadovať neustálu starostlivosť. Pri výbere si overte konečnú výšku a šírku, inak budete nútení často zasahovať rezom.

Trávnik

Nechajte trávu v bezúdržbovej záhrade rásť. Skúste nekosiť celý trávnik na nízky koberec, pokoste iba miesta v blízkosti domu, terasy alebo chodníka. Takýto prechod vyzerá prirodzene, môžete do neho dokonca nasadiť kúsok kvitnúcej lúky.

Pokosenú trávu nezbierajte, ale nechajte padať naspäť. Znížite tým aj potrebu hnojenia, nakoľko sa časť živín vráti späť do pôdy. Niektoré kosačky sú vybavené mulčovačom a rozhodia trávu rovnomerne a nevznikne vám na záhrade neporiadok.

Ak chcete mať trávnik stále uhľadený, zadovážte si robotickú kosačku, ktorá bude za vás kosiť a aj bez vašeho dozoru.

Záhony

V trvalkových záhonoch použite mulčovaciu textíliu a mulčovaciu kôru. Takto obmedzíte rast buriny na minimum a bude nutná iba malá údržba pri jarnom alebo jesennom reze. Ak sa v mulči vyskytne burina aj tak, je veľmi jednoduché ju odstrániť.

V záhonoch použite aj viacero okrasných krov, ako napríklad hortenzie, ktoré vyžadujú rez iba 1-krát do roka.

hortenzie v bezúdržbovej záhrade

Čomu sa v záhrade bez údržby vyhnúť

  1. Pestovanie rastlín v kvetináčoch – vyžadujú veľa starostlivosti s polievaním, hnojením, presádzaním a zimovaním;
  2. pestovanie rastlín náchylných na mráz – tropické rastliny, ako oleander alebo olivovník, je nutné zazimovať v špecifických podmienkach;
  3. letničky – skvelý spôsob, ako priniesť do záhrady celosezónnu farbu, no pri nízkej starostlivosti je výsledok často sklamaním;
  4. rýchlorastúce živé ploty – takéto rastliny rýchlo dorastú do požadovanej výšky, potom ich je však nutné neustále zastrihávať.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk