Ako založiť krásnu kvetinovú lúku | landart.sk

Ako založiť krásnu kvetinovú lúku

Kvitnúce lúky sú na rozdiel od obyčajného trávnika premenlivé a plné života. Výsev kvetinovej lúky do záhrady priláka motýle, včely a iné opeľovače. Práve preto je ideálne vysiať lúku aj k ovocným sadom, kde budete mať vďaka opeľovačom bohatšiu úrodu. V tomto článku sme zhrnuli pár rád, ako postupovať pri založení kvetnatej lúky.

Postup pri založení kvetnatej lúky

  1. Zmes kvitnúcej lúky zakladáme do čistej pôdy. Semená lúčnych rastlín nemôžeme vysievať do založeného trávnika.
  2. Osivá kvetnatých lúk nemiešame s bežným travným osivom.
  3. Pôdu pre výsev lúky pripravíme ako pre trávnik, ale nehnojíme a nepoužívame herbicídy. Jemné lúčne kvety nemajú radi výživné pôdy, preto lúku nikdy nehnojíme.
  4. Výsevok kvetnatej lúky je 1-2 gramy na 1 m². Hĺbka siatia je plytká, stačí vysiať do 0,5 cm.
  5. Najvhodnejší čas na výsev kvetnatej lúky je jar a neskorá jeseň, no môžeme vysievať počas celého roka.

Kosenie kvetinovej lúky

Lúku kosíme kosačkou alebo kosou vo výške približne 4-5 cm nad terénom.Je dôležité nechať semená vyklíčiť a nekosiť lúku hneď na začiatku sezóny!

  • Prvý rok po výseve rastú hlavne korienky lúčnych rastlín a nad zemou sa objaví burina. Aby sa klíčiace rastliny nezadusili, kosíme lúku vo výške 20 cm.
  • Druhý rok po výseve lúka kvitne. Kvitnúcu lúku kosíme 2- až 3-krát ročne, aby sa porast zahustil. Prvé kosenie vykonáme po odkvite margarétok
  • V ďalších rokoch kosíme 1- až 3-krát ročne.
TIP: Čím viac kvetov v lúke dozrie, tým je vyššia šanca na ich samovýsev, ktorý zabezpečí bohatšie kvitnutie v nasledujúcom roku.

Vedeli ste že?

Motýlie lúky sa kosia len raz za rok. Vo vegetačnom období sa navyše nesmie pokosiť celá lúka naraz. Motýlie lúky sa kosia v pásoch, alebo sa ponechajú nevykosené “ostrovčeky” , v ktorých ostane dostatok potravy, priestor pre rozmnožovanie a úkryt na prezimovanie.

TIP: Vytvorte v lúke kľukatý romantický chodník, ktorým sa môžete prechádzať uprostred trávy a rozkvitnutých kvetov 

Výber druhov podľa typu pôdy

Vo vlhkých hlinitých pôdach zvoľte zmes kvetinovej lúky s druhmi, ako sú prvosienky, narcisy, kosatce, jesienky, korunovky či pakosty.

Kvitnúca lúka vlhkomilná

Na suchých stanovištiach sa bude viac dariť osivám - margarétam, nevädziam a makom. Kvitnúce lúky menia svoje zloženie každý rok.

Kvinúca lúka margaréty nevädze

1 kg osiva kvetnatej lúky vám vystačí na 70-100 m² záhrady.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk