Kvitnúce trvalky do záhrady aj do skalky | landart.sk

Kvitnúce trvalky do záhrady aj do skalky

Pohrávate sa s myšlienkou, ako doladiť atmosféru vašej záhrady? Neodmysliteľnou súčasťou sú trvalky. Rôznorodá skupina kvitnúcich rastlín dodá každému priestoru osobité čaro. Pri správnej kombinácii druhov navyše zabezpečí kvitnutie a premenlivosť počas celého roka. Povieme vám, prečo by ste mali zasadiť trvalky aj do vašej záhrady.

Trvalky a trávy

Prečo si vybrať kvitnúce trvalky?

Trvalkovým záhonom vdýchnete svojej záhrade život. Oko poteší pestrými farbami a rozvonia každý kút. Ak vysadíte aj medonosné druhy, vytvoríte záhon, ktorý bude tvoriť trvalky pre včely a drobný hmyz. Rozšírite tak biodiverzitu.

Nízka údržba

Pojmom trvalky označujeme rastliny, ktoré prežijú na stanovišti aspoň dva roky. Vo väčšine prípadov je ich životnosť dlhšia, dokonca 5-7 rokov.

Väčšina z nich nemá vysoké nároky na pestovanie, preto viete zvolením správnych druhov trvaliek znížiť údržbu záhrady.

Ekonomické riešenie

Výsadba trvaliek je viac-menej jednorázová investícia. Mnohé najkrajšie kvitnúce trvalky sa postupom času samé rozšíria semenami (železník - Verbena bonariensis), odrezkami (rozchodník - Sedum) alebo ich vieme rozdeliť manuálne delením trsov (echinacea- Echinacea) a presadiť na iné miesto.

Trvalková výsadba je finančne menej náročná ako výsadba letničiek, ktoré sa musia vysádzať každoročne.

Chodník v trvalkovej výsadbe

Ekologické riešenie

To, že trvalky vysádzame v jednodruhových alebo zmiešaných skupinách, má tiež svoj význam. Čím je plocha trvalkového záhona väčšia, tým je väčšia plocha koreňového systému, ktorý pomáha spevňovať pôdu a zachytáva vodu v pôde.

Aj týmto spôsobom sa zlepšuje mikroklíma prostredia, čo znamená, že počas horúcich letných dní budete mať na záhrade o pár stupňov chladnejšie ako v rozpálenom meste.

Premenlivosť

Záhrada, v ktorej nie je žiadna výsadba kvetov, iba zelený trávnik, časom každého majiteľa omrzí. Ako vybrať správny trávnik nájdete v našom blogu Ako vybrať trávne osivo, ktoré naplní vaše očakávania?.

Trvalky - kvety do záhrady - zabezpečia svojím postupným kvitnutím premenlivosť v záhrade počas celého roka, dokonca aj v zime. Váš výhľad z okna bude vďaka trvalkovým záhonom ohromný a v každom ročnom období iný.

Inšpirujte sa niektorými obľúbenými kombináciami trvaliek a okrasných tráv, ktoré nájdete v našom blogu Ako kombinovať trvalky a okrasné trávy? a dajte svojej záhrade nový šmrnc.

Trvalkové záhony s trávami

Ako si vybrať trvalky?

Aby boli trvalky vitálne a zdravé, musíme ich výber prispôsobiť novému stanovišťu a svetelným podmienkam v záhrade.

Výber podľa svetla v záhrade

Podľa svetelných podmienok v záhrade poznáme trvalky vhodné na slnko, do polotieňa a do tieňa. Dbajte na výber správneho stanovišťa.

Vedeli ste, že?

Pokiaľ vysadíme rastlinu na nevyhovujúce stanovište, môže byť podstatne nižšia, redšia, bude menej kvitnúť prípadne sa kvitnutie ani neobjaví, nebude atraktívna a bude náchylná na výskyt škodcov a chorôb.

Závlaha v záhonoch

V záhonoch, v ktorých máme kvapkovú závlahu, rastú trvalky rýchlejšie ako v záhonoch bez závlahy. Tento fakt sa nevzťahuje iba na suchomilné druhy trvaliek, ktorým by mohol pravidelný prídel vody uškodiť.

Viete, ako si vybrať vhodný typ závlahy pre vašu záhradu?

Kľúčom k stálo kvitnúcej záhrade je kombinácia

Ak chcete, aby vaša záhrada prekvitala čo najdlhšie, nepotrebujete dlho kvitnúce trvalky. Postačí vám kombinácia správnych druhov.

Napíšeme si zoznam rastlín, ktoré budú v danom záhone vysadené. Pre zjednodušenie si môžeme rastliny v zozname napísať v poradí kvitnutia podľa ročného obdobia. V jari kvitnú hlavne cibuľoviny, z trvaliek stálozelené čemerice.

JARRastlinaDoba kvitnutiaFarbaVýška
Čemerica ´ Double Ellen Picotee ´II-IVružová40 cm
Narcis´ Poeticus recurvus pheasant eye ´IVbiela40 cm
Tulipán´ Gorilla´IV-Vbordová50-60 cm

Tabuľka:Zoznam rastlín v záhone - s dobou kvitnutia

TIP: Cibuľoviny nesadíme na okraj záhona, ale ďalej. Dôvodom sú žltnúce listy po odkvitnutí, ktoré sa v strednej alebo zadnej časti záhona ľahšie schovajú pod rašiacimi listami trvaliek.

Letné trvalky

Podobne budeme pokračovať pridaním trvaliek, ktoré kvitnú v lete. Do zoznamu postupne pridávame rastliny tak, aby sme mali pokrytú čo najdlhšiu dobu kvitnutia.

Počet rôznych druhov trvaliek a tráv však prispôsobíme veľkosti záhona. V prípade, že by sme zvolili veľké množstvo rôznych druhov, by záhon vyzeral chaoticky a rušivo. V záhone by sa mal každý druh objaviť na niekoľkých miestach, teda správna výsadba je založená na opakovaní.

TIP: Výška rastlín je dôležitá vlastnosť, na ktorú musíme pri výsadbe myslieť. V prednej časti záhona viac vyznejú nižšie rastliny, vyššie umiestňujeme do zadnej časti. Dodržaním tejto rady bude záhon harmonický.

Jesenné a zimné trvalky

V jeseni v záhonoch zakvitnú okrasné trávy, ktoré budú dominantné počas celej zimnej sezóny. Okrasné trávy pred zimou podľa potreby zviažeme alebo necháme nezviazané, ich rez vykonávame až v jari. V zime sa okrem okrasných tráv v záhrade osvedčia trvalky ako napríklad pôdopokryvná pachysandra, vďaka ktorej bude záhrada zelená. Pestrofarebné heuchery si ponechávajú svoje farebné listy aj počas zimy.

O zimné kvitnutie sa postará čemerica (Helleborus), ktorá kvitne podľa zvoleného druhu od decembra do apríla.

Údržba

Buriny

Pred samotnou výsadbou akéhokoľvek záhona musí byť novo vysadená plocha zbavená všetkých burín.

V rámci údržby odburiňujeme záhon najmä v prvom roku po výsadbe, neskôr sa rastliny pri dodržaní správneho sponu rozrastú natoľko, že buriny nebudú mať v záhone priestor na rozrastanie.

Rez

Väčšina trvaliek má jedno obdobie kvitnutia, po ktorom dozrejú semená a rastlina sa zatiahne. Existuje niekoľko rôznych druhov rezov, ktorými môžeme predĺžiť dobu kvitnutia (a získame dlho kvitnúce trvalky), upraviť tvar rastliny alebo zabrániť samovýsevu.

Rez pred začiatkom kvitnutia

Rez, ktorý vykonáme pred dobou kvitnutia, nám pomôže upraviť tvar vysadenej trvalky. Tento rez vykonávame pri rastlinách, ktoré zvyknú vplyvom vetra poľahnúť.

Zrezaním slabých výhonov, na ktorých nie sú viditeľné kvety ani púčiky, predĺžime kvitnutie približne o 20 dní. Týmto rezom zabezpečíme rastline pevnejšie a lepšie rozkonárené výhony.

Spätný rez

Pri niektorých druhoch môžeme rezom v čase odkvitania predĺžiť kvitnutie alebo dosiahnuť jeho opakovanie.

Rastliny režeme 5-10 cm nad povrchom pôdy, pri tomto reze sú odstránené aj napadnuté listy. Po takomto reze kvitnú rastliny menšou intenzitou, no ich listová plocha je krajšia.

Medzi rastliny, ktoré po takomto reze opäť zakvitnú, patria: alchemilka (Alchemilla mollis), ježibaba (Echinops ritro),kocúrnik (Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’), šalvia (Salvia nemorosa) či gypsomilka (Gypsophila repens).

Čistiaci rez

V jeseni zo záhonov odstránime najmä vyschnuté časti trvaliek. Medzi trvalky, na ktorých vykonáme jesenný rez patrí ľaliovka(Hemerocallis), kokarda(Gaillardia), kocúrnik(Nepeta), veternica (Anemone hupehensis) či jarmanka (Astrantia major).

Tieto trvalky môžeme zrezať v jeseni alebo v jari - oba termíny sú rovnako vhodné.

Trávy a niektoré druhy trvaliek ako napríklad rudbekia (Rudbeckia fulgida), rozchodník (Sedum telephium), amsonia (Amsonia hubrichtii), astry (Aster), astilba (Astilbe), echinacea (Echinacea), gaura (Gaura), liatra (Liatris), perovskia (Perovskia) ponechávame v záhone do jari. V jeseni sa stanú útočiskom pre hibernujúce opeľovače a drobných tvorov v záhrade - ježkov. V jarnom období ich odstránime pred pučaním cibuľovín.


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk