Kvitnúci ker do každej záhrady: Vypestujte si hortenziu | landart.sk

Kvitnúci ker do každej záhrady: Vypestujte si hortenziu

Hľadáte rastlinku, ktorú môžete vysadiť na akékoľvek miesto v záhrade? Dlhokvitnúce hortenzie sú ideálnou možnosťou. Ak si myslíte, že pestovanie hortenzie je náročné, presvedčíme vás o opaku. Ukážeme vám našich obľúbencov, rôzne druhy hortenzií, ktoré často používame pri našich realizáciách a povieme vám, ako sa o nich starať.

Hortenzia metlinatá Lime Light

Hortenzie milujú vodu, vzdušnú a na živiny bohatú pôdu. Niektoré z nich vyžadujú aj kyslejšie prostredie, no dajú sa vysadiť kdekoľvek v záhrade.

Podľa svetelných nárokov ich delíme na hortenzie do tieňa, polotieňa i na priame slnko. Niektoré z nich môžete po odstrihnutí využiť aj ako krásnu dlhotrvácu dekoráciu do interiéru či sušených kytíc.

Ideálne miesto na pestovanie hortenzie

Miesto pre vašu hortenziu sa nájde v záhrade vždy. Hortenzie patria nielen do vidieckej, ale aj modernej záhrady. Zvážte však, koľko svetla budú mať na danom mieste.

Využite tmavý kút

Ak máte v záhrade tmavý kút, ktorý si žiada trochu farby, zasaďte doň hortenzie kalinolisté (Hydrangea macrophylla). Pestovanie hortenzie kalinolistej závisí od pôdy.

Kým biele, ružové a červené hortenzie kalinolisté obľubujú skôr kyslejšiu pôdu s nižším pH, modrá hortenzia je náchylná na kyslosť pôdy a vyžaduje neutrálnejšiu pôdu s pH okolo 7.

Tmavé miesto môžete vyplniť aj popínavou hortenziou (Hydrangea anomala subsp. petiolaris), ktorá kvitne na bielo a dorastá do výšky 5 m. Je to vitálne rastúca rastlina s peknými tvarovanými listami. Ideálne sa jej bude dariť na polotieni až tieni s kyslou pôdou.

Hortenzia kalinolistá modrá

Hortenzia kalinolistá 
TIP: pH pôdy ovplyvníte aj hnojivom na hortenzie, ktoré napomáha k vyfarbovaniu kvetov.

Hortenzia ocení aj polotieň

Na miesta, kde slnko príliš dlho nesvieti – polotienisté – vysaďte úžasnú hortenziu metlinatú kultivar ´Vanille Fraise´ (Hydrangea paniculata ´Vanille Fraise´), ktorá znesie menšie zatienenie, avšak nie viac ako 3 hodiny denne. Má kónické kvety kvitnúce neskoro v lete, keď už väčšina krov odkvitá.

Hortenzia stromčekovitá - biela alebo ružová (Hydrangea arborescens ´Annabelle´ / ´Pink Annabelle´) - má nádherné veľké kvety s dlhotrvajúcim efektom. Pri odkvitnutí jej hlávky viete usušiť a použiť do dekorácií.

Hortenzia stromčekovitá Pink Annabelle 

Oživte slnečné miesta

Na slnko odporúčame pestovanie hortenzie metlinatej (Hydrangea paniculata) s rôznymi kultivarmi – do 1 m alebo viac.

Vedeli ste, že najlepším kultivarom aj podľa britskej Kráľovskej záhradníckej spoločnosti je ´Limelight´ s veľkými kónickými kvetmi limetkovo zelenej farby? Kvitne od júla do skorého októbra, kde sa prefarbuje do ružovo-biela, až celkom odkvitne. Rastlina dorastá do metra až 1,5 m a je vhodná do kvitnúcich živých plotov.

Z vyšších hortenzií sem radíme aj kultivar ´Little Lime´ dorastajúci do 1,2 m. Má menšie svetlozelené a na konci leta ružové kónické kvety. Hortenzia prežije aj v kvetináči.

Menšia hortenzia na slnko je kultivar ´Bobo´ dorastajúci do 1 m. Kónické kvety menia farbu počas kvitnutia od bielej, cez svetlo limetkovú, bielozelenú až po ružovkastú. Drží si svoj vzpriamený tvar. Tieto 3 kultivary nie sú medonosné.

Ak vás však zaujíma, aby mal z vašej výsadby prospech aj hmyz, hortenzia ´Candlelight´ nemá sterilné kvety. Počas sezóny je 1,5 m vysoká, husto kvitne na pevných výhonoch - najskôr bielo krémovo a neskôr sa sfarbuje do tónov ružovej farby. Je vhodná aj do živých plotov.

Hortenzia metlinatá Vanilla Fraise

Hortenzia metlinatá Vanilla Fraise


 

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk