TOP 3 najkrajšie stálozelené viackmenné dreviny | landart.sk

TOP 3 najkrajšie stálozelené viackmenné dreviny

Chcete, aby vaša záhrada žiarila zeleňou po celý rok? Obohaťte ju stálozelenými rastlinami – drevinami – ktoré svojím tvarom pripomínajú ker. Poradíme vám, ktoré tri druhy patria medzi najobľúbenejšie a najkrajšie.

Viackmenné dreviny, viackmenné stromy, viackmene, mnohokmene, alebo multistemy sú špeciálne pestované a tvarované dreviny podobné krom. Na rozdiel od krov sú však ich kmieniky odspodu vyvetvené, vďaka čomu v záhrade pôsobia otvorene, ľahko a vzdušne. Vytvárajú však príjemný a dostatočný tieň.

Stálozelené viackmenné dreviny

Stálozelené neopadavé dreviny si ponechávajú svoje listy počas celého roka, vďaka čomu sú zaujímavé aj v zime.

Červienka fraserova ‘Red Robin’

Červienka fraserova ‘Red Robin’ (Photinia fraseri ‘Red Robin’) je veľmi obľúbená stálozelená rastlina, ktorá sa často využíva na stálozelené živé ploty.

Ako viackmeň – vetvený krík, červienka zaujme najmä svojim jarným sýtočerveným vyfarbením nových prírastkov. Sýtočervená farba listov sa počas roka mení na tmavozelenú.

V lete kvitne červienka bielymi aromatickými kvetmi, z ktorých sa v jeseni vytvoria drobné červené až čierne guľaté plody. Tieto plody sú pre človeka nejedlé a v zime slúžia ako potrava pre vtáky.

Photinia multikmeň

TIP:Tento kultivar červienky je svojím nižším vzrastom ideálny aj do menších záhrad. Dorastá zhruba do rozmeru 4x3 metra.

Vavrínovec lekársky

Vavrínovec lekársky (Prunus laurocerasus) je jeden z mála stálozelených druhov, ktorému sa darí aj na zatienenom mieste.

Vavrínovce kvitnú nápadnými bielymi kvetmi, ich plody sú veľké tmavofialové až čierne bobule, ktoré slúžia ako potrava pre vtáky, no pre človeka sú nejedlé. Vavrínovec rastie stredne rýchlo a znesie aj sadenie do nádob.

Niektoré druhy vavrínovcov sa hodia aj ako živé ploty, pričom ich pestovanie si vyžaduje zeminu bohatú na živiny, mierne kyslé pH a pravidelnú zálievku.

Ak sa pýtate, kedy strihať vavrínovec, urobte tak kedykoľvek počas vegetačného obdobia. Ideálne je zastrihávať jednotlivé konáriky pomocou bežných záhradníckych nožníc.

TIP: Vavrínovec je odolný voči znečisteniu, preto je ideálny aj do mestského prostredia.

Kalina vrásčitolistá

Kalina vrásčitolistá (Viburnum rhytidophyllum) je stredne rýchlo rastúci stálozelený ker, ktorému sa darí aj na zatienenom mieste. Kalina má veľké lesklé listy, ktoré sú na spodnej strane mierne chlpaté.

Kvitne od apríla bielymi voňavými kvetmi, ktoré sa zmenia na červené plody. Rastie aj v ťažkých ílovitých pôdach.

TIP: Ak máte citlivú pokožku pri strihaní kaliny použite rukavice. Jemné chĺpky na spodnej strane listov môžu vyvolať mierne podráždenie a začervenanie kože.

Zapáčili sa vám viackmenné dreviny?

Ak hľadáte opadavé viackmenné rastliny alebo dreviny, ktoré sú jedlé, neváhajte si prezrieť náš výber tých najkrajších.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk