Ako si vybrať najkrajšie okrasné kríky do záhrady? | landart.sk

Ako si vybrať najkrajšie okrasné kríky do záhrady?

Kvitnúce kry

Všimli sme si, že hortenzie sú posledné sezóny korunované za kráľovné záhrad. Aj v našom ateliéry to cítime rovnako, ale nezabúdame ani na kvality ostatných kvitnúcich krov, ktoré nám osobne berú dych svojou výnimočnosťou. V tomto článku vám chceme priblížiť naše naj kríky, ktoré s obľubou kombinujeme v trvalkových záhonoch. Aké sú najkrajšie okrasné kríky, ktoré sa hodia do každej záhrady?

Najobľúbenejšie okrasné kríky

1. Budleja (Buddleia)

Krásny ozdobný krík u nás známy ako motýlí ker by nemal chýbať vo vašej záhrade. Má rozvoniavajúce veľké kvety, ktoré pripomínajú orgován a sú zdrojom nektáru pre motýle.

Patrí medzi kríky kvitnúce v lete na slnečnom stanovisku a viete tento krík kúpiť aj v menších veľkostiach, ktoré sa pestujú aj v kvetináčoch. Výšku v dospelosti sa líši podľa kultivaru. Pri klasických odrodách dosahuje výšku 2 – 4 m. Údržba tohto kríku je veľmi jednoduchá. Väčšina budlejí kvitne na konároch, ktoré narástli skoro na jar, čo znamená že ich môžeme rezať skoro na jar (B. davidii, B. x weyeriana, B. fallowiana, B. salviifolia a B. crispa). Ostatné budleje kvitnú na jednoročných konároch a tieto režeme po kvitnutí, teda začiatkom leta alebo v strede (napr.: B. alternifolia, B. colvilei).

Budleja kvitnúca

Prečo práve Budleja?

Je to veľmi nenáročný ker, ktorý je vzdušný a nevytvára hustú hmotu pri správnom prerezávaní. Jej kopijovité kvety rozvoňajú každé letné popoludnie. Radosť z rôznorodosti motýľov, ktoré zavítajú na vašu záhradu, bude nevyčísliteľná.

2. Krásnoplod (Callicarpa)

Krásnoplod nás vždy odzbrojí svojimi nezvyčajnými fialovými bobuľami v zimnom období, keď väčšina rastlín má už svoje najkrajšie obdobie za sebou. Kvitne neskoršie v lete jemnými ružovými kvetmi, ktoré vynikajú na zelených listoch.

Tento ker – Callicarpa – navyše krásne sfarbuje na jeseň do zlatistých farieb a v kombinácii so spomínanými bobuľami je to pastva pre oči. Preferuje stanovisko aj na slnku aj v polotieni s dostatkom vlahy. Krík je mrazuvzdorný a v dospelosti dorastá do cca 2,5 m (závisí od zvoleného kultivaru). Nie je náročný na pôdu a darí sa mu aj v ťažších pôdach.

Calliacarpa detail na plody

3. Škumpa (Cotinus)

Škumpa vlasatá je obľúbená vďaka svojej škále farebnosti, no najmä vďaka svojím zaujímavým kvetom, ktoré pripomínajú obláčik alebo dym. Vo svete je známa ako ‚smoke bush‘, teda dymový krík, pretože počas kvitnutia pôsobí ako zahalená v dyme. Pri škumpe je dobré si dávať pozor na stanovisko – ak škumpu umiestnime na tienisté stanovisko, je možné že nebude mať tú správnu farbu listov a nebude bohato kvitnúť, ako to má vo zvyku. Môže mať tiež problém s chudobnými pôdami a tiež aj s preliatím.

Naším obľúbeným kultivarom je Cotinus coggygria‚ Royal Purple pre svoj bordový vzhľad a Cotinus coggygria‚ Young Lady zaujme zeleným olistením a ružovými kvetmi.

Cotinus škumpa

4. Trojpuk (Deutzia)

Ak hľadáte ker, ktorý bude kvitnúť v nezaujímavom kúte záhrady,trojpuk je krík práve pre vás. Tento krík je veľmi nenáročný, je nižšieho vzrastu s atraktívnymi plnými kvetmi prevažne ružovej alebo bielej farby. Kvitne bohato, voňavou záplavou kvetov a na jeseň sa sfarbuje do červenej farby. Podľa kultivaru vyberáme aj stanovisko, no zväčša trojpuku vyhovuje slnečné stanovisko ale bude sa mu dariť aj v polotieni. Krík režeme pravidelne po odkvitnutí a chránime ho pred mrazmi.

5. Kolkvícia (Kolkwitzia)

Bujne rastúci opadavý ker, kvitnúci na prelome jari a leta. Je neprehliadnuteľný. Obsypaný zvončekovitými kvetmi bielej a ružovej farby na seba púta pozornosť už zďaleka. V jesennom období si ho všimnete pre zaujímavé listy sfarbujúce sa do červenej, ružovej a oranžovej. Veľkou výhodou kolkvície je, že zvláda chladnejšie lokality. Najviac sa tomuto kríku bude dariť na slnku s dostatkom vlahy. Pravidelným orezom dosiahneme kompaktnosť a samozrejme bohatšie kvitnutie.

6. Tavoľa (Physocarpus)

Tavole sú väčšie kry (2-3 m podľa kultivaru), ktoré zaujmú tvarom, farbou listov a jemným kvetenstvom. Má všestranné využitie. Pri výraznejších farbách používame tavole ako solitéry v okrasných záhonoch. V niektorých prípadoch sa sadia aj do žívých plotov. Sú veľmi nenáročné na údržbu a pôdu. Základný druh sa dokonca s obľubou vysádza do podmáčaných častí záhrad. Najkrajšie sfarbenie a kvitnutie dosiahneme, ak ju posadíme na priame slnko.

Vedeli ste, že?

Tavole sa nestrihajú tak často ako ostatné kríky. Svoj tvar a hustotu si prirodzene udržuje. Väčšinou ide iba o estetický rez.


7. Tavoľník (Spirea)

Tavoľníky sú najčastejšie používané okrasné kry u nás nielen vo verejných záhradách. Kvitne cez leto na koncoch vrcholoch konárikov. Ak si dáte námahu a počas kvitnutia budete odstraňovať odkvitnuté kvety, jeho kvitnutie sa predĺži až do septembra. Zväčša dorastá do 1 – 1,5m, avšak najčastejšie sa tento krík zostriháva, aby sa zhustil a udržoval sa tak jeho tvar. Listy sú kopijovité a pílkaté po okrajoch.

Najkrajšie kvitnutie dosiahnete, ak tavoľníky posadíte na slnko, prípadne do polotieňa. Častou chybou je, že sa posadia do tieňa a tým sa jeho tvar mení a tiež nezakvitne tak, ako by mal.

8. Kalina (Viburnum)

Všestranná kalina sa ľahko pestuje a je veľa druhov, z ktorých sa dá vybrať podľa požiadaviek. Poznáme kaliny vysoké, malé, stálozelené, kvitnúce v zime, na jar alebo cez leto. Kvitne omamne voňajúcimi bielymi alebo ružovými kvetmi, ktoré sa po odkvete menia na okrasné bobule rôznych farieb. Podľa kultivaru vieme kaliny sadiť na slnko a aj do polotieňa. Majú zaujímavé listy kopijovitého tvaru. Pri starších kríkoch vieme vyvetviť spodnú časť a tvarovať ho ako viackmenný polostrom.

Kalina skorá, kultivar ‚Dawn‘ je krásny ker kvitnúci počas zimy s príjemnou vôňou. Tento druh je vhodný aj na rez do vázy.

Vibunurm - kalina

9. Vajgela (Weigela)

Obľúbený krík, ktorý je nenáročný na pestovanie, často používaný ako pozadie v kombinácii so stálozelenými krami pre neskoršie kvitnúce rastliny. Vajgela kvitne v neskorej jari do skorého leta. Jej trúbkovité kvety rôznych farieb – biele, ružové, červené, fialové ale aj žlté obľubujú včely. Má rozložitý tvar, dorastá do výšky a šírky 1,5 a viac metra. Vajgelu umiestňujte na slnko, prípadne polotieň, vyvarujte sa však tieňu, v ktorom sa jej páčiť nebude.

10. Baza (Sambucus)

Vysoký a dominantný ker, dosahuje výšku až 3m. Okrasná baza je plne mrazuvzdorná. Rezom ker zahusťujeme a udržiavame v požadovanej výške. Je nenáročný a rýchlo rastúci a vyhovuje mu akákoľvek pôda a stanovište. Ak však volíme sfarbené druhy inak ako do zelena, najvhodnejším stanoviskom je slnko, aby sa listy plne vyfarbili. Kvitne máj až jún bielymi až ružovými kvetmi (podľa kultivaru). Našou najobľúbenejšou je Baza čierna ‚Black Lace‘, ktorá má nádherne strihané listy a ružové kvety.

Vedeli ste, že už aj pri okrasných bazách viete kvety využiť ako pri tej klasickej? Aj kvety týchto kríkov sušíme, vyrábame z nich džem, limonády a sirupy.

Pre nás je každý krík niečím zaujímavý a výnimočný. Ak ste si predsa len nenašli to pravé pre vás, navštívte naše záhradné centrum a kolegyne vám poradia, ktorý je najvhodnejší do vašej záhrady.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk