Ako na úspešné vrúbľovanie stromov? | landart.sk

Ako na úspešné vrúbľovanie stromov?

Vrúbľovanie alebo štepenie stromov je stará poľnohospodárska technika, ktorá sa využíva dodnes. Ide o jednu z najúčinnejších techník, pomocou ktorej sa dajú zachrániť a rozmnožovať staré a krajové odrody. Táto technika spočíva v tom, že výhonky ovocného stromu navrúbľujeme na podpník alebo konár iného ovocného stromu. Pomocou tejto metódy si vieme vytvoriť ovocnú škôlku s viacerými odrodami na jednom stromčeku, vieme napríklad navrúbľovať aj marhuľu do stromu slivky. Vždy ale platí, že rastliny majú byť z jedného rodu, teda ku kôstkoviciam pôjdu len kôstkovice, k malviciam sa prijmú len malvice. Vrúbľovanie je účinnejšie a efektívnejšie ako rozmnožovanie semenami.

Ako na vrúbľovanie?

Podľa ročného obdobia poznáme vrúbľovanie predjarné, jarné a letné. Najlepšie výsledky spravidla dosiahneme predjarným a jarným vrúbľovaním vo februári až máji.

Dôležitým aspektom je dostatočná teplota. Sneh, dážď alebo vietor majú pri vrúbľovaní nepriaznivé účinky na ujatie výhonkov.

Odobratie vhodných vrúbľov

Už v decembri, ale najneskôr začiatkom januára, musíme zo zdravého, mladého a rodiaceho stromu odobrať vrúble. Používajú sa jednoročné vyzreté a vitálne výhonky s dostatočným množstvom vyvinutých púčikov. Ideálne je rezať zo stredných častí výhonkov. Tam je kvalita púčikov najvyššia. Výhonky berieme najlepšie z južnej alebo východnej či zo západnej strany, dostatočne osvetlenej. Vždy berieme vrúble len z vonkajšej časti koruny, nie z vnútornej. Výhonky vieme odrezať obyčajnými záhradnými nožnicami. Ideálna dĺžka vrúbľov je 30 cm.

Odobraté vrúble potom zabalíme do igelitových vrecúšok a skladujeme v chladničke pri teplote približne 4°C. Pravidelne kontrolujeme, či neschnú alebo sa na nich nevytvára pleseň, čo by ich znehodnotilo. Pre prirodzenejšie skladovanie môžeme zvoliť uloženie odrezkov do pôdy pri severnej stene domu a dôkladne prekryjeme čečinou. Aj pri tomto type uskladnenia platí, že vrúble pravidelne kontrolujeme.

Vruble ovocných stromov

Proces vrúbľovania

Existuje viacero druhov štepenia stromov, ktoré sa líšia podľa toho, či vrúbľujeme v čase vegetačného pokoja alebo počas sezóny, keď v stromoch prúdi miazga.

V každom prípade ale budeme okrem vrúbľov potrebovať štepársky vosk, kliešte na strihanie konárov, štepársku pásku, štepársky nožík a paličku na rozotretie vosku.

Vrúbľovanie kopuláciou

Vrúbľovanie kopuláciou patrí k jednoduchším technikám štepenia ovocných stromov, ktorú by mali zvládnuť aj menej skúsení záhradkári. Tento spôsob štepenia je vhodné vykonávať počas obdobia oddychu stromu. Vrúbeľ sa pripája k podpníku klíčnej rastliny, pričom oba majú približne rovnakú hrúbku.

Na klíčnej rastline i na vrúbli si na ich koncoch urobíme šikmý rez dlhý aspoň 6 cm. Rezy by mali byť urobené tak, aby obe časti do seba čo najpresnejšie zapadli a dobre sa spojili. Vrúbeľ a podpník je potom potrebné spojiť a upevniť napríklad štepárskou páskou. Všetky miesta rezu ošetríme štepárskym voskom. Vrúbeľ by mal obsahovať tri až štyri zdravé púčiky. V prípade, že na jar začne vrúbeľ pučať, vrúbľovanie bolo úspešné.

https://youtu.be/RFUfpHoauhM

Vrúbľovanie za kôru

Tento spôsob štepenia sa používa najmä v prípade, že potrebujeme omladiť ovocné stromy, ktoré prestali dostatočne rodiť. Vrúbľovanie za kôru sa vykonáva na začiatku a počas kvitnutia stromov, keď prúdi miazga.

Výhonky s tromi až štyrmi púčikmi si z jednej strany zarežeme 4 - 5 cm dlhým a hladkým rezom. Čerstvé okraje podpníka zrežeme štepárskym nožom. V dĺžke 5 cm urobíme jeden zárez za kôru, oproti nemu druhý. Dva vrúble zasunieme do kôry a poriadne ich upevníme štepárskou páskou. Napokon prevrúbľované miesta dôkladne zatrieme štepárskym voskom. Predídeme tak vyschnutiu.

Vrúbľovanie na koziu nôžku

Tento spôsob štepenia ovocných stromov je vhodný skôr pre skúsenejších ovocinárov. Princíp tohto typu štepenia je v podstate rovnaký ako vrúbľovanie kopuláciou, avšak vrúbeľ je menší ako podpník a umiestňuje sa do boku podpníka, preto sa tomuto štepeniu hovorí aj “štepenie do boku.” Najvhodnejšie obdobie pre tento typ vrúbľovania je v zime, kedy rastlina oddychuje.

Pri štepení na koziu nôžku je potrebné vyrezať do boku podpníka trojuholník dvoma šikmými zárezmi a vylúpnuť ho. Vrúbeľ treba na konci šikmo zrezať z dvoch strán tak, aby sa vytvoril hrot a aby sadol do trojuholníkového zárezu. Potom ho štepárskou páskou upevníme k podpníku a zavrúbľované časti potrieme štepárskym voskom.

Vrubľovanie

Vrúbľovanie do rázštepu

Ide o asi najstarší známy spôsob vrúbľovania, ktorý je vhodný pre staršie nerodiace stromy. Toto štepenie je vhodné pre stromy jablone a hrušky, ale možno ho využiť aj pri ríbezliach a egrešoch.

Pri tomto spôsobe sa podpník jemne rozštiepi do klina pomocou sekery a kladiva. Dva vrúble si šikmo zrežeme na jednom konci z oboch strán do hrotu. Takto pripravené vrúble zastokneme do podpníka, jeden na jednu stranu klinu, druhý na opačnú. Na záver oblepíme štepárskou páskou a zavrúbľované časti ošetríme štepárskym voskom.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk