Ako kompostovať a prečo je kompost dôležitý pre záhradu? | landart.sk

Ako kompostovať a prečo je kompost dôležitý pre záhradu?

Kompostovanie je skvelý spôsob ako z odpadu vyťažiť čo najviac. Okrem zbavenia sa nepotrebného zeleného materiálu, ktorý vznikol v záhrade pri údržbe, viete kompostovaním vyrobiť organickú hmotu a opätovne ju v záhrade použiť. Vedeli ste však, že kompost je v záhrade prospešný?

Kompostovanie znamená konvertovanie odpadu zo záhrady alebo z kuchyne na organickú hmotu, ktorá slúži na zvýšenie úrodnosti pôdy, pomáha zadržiavať vodu v pôde a priamo podporuje rast rastlín. Ide o biochemický proces, pri ktorom sú prírodné zvyšky rozkladané baktériami a inými pôdnymi organizmami na jemný štruktúrovaný materiál.

Pridaním výsledného produktu (kompostu) do pôdy dochádza k:

  • zvýšeniu podielu humusu v pôde,
  • zlepšeniu štruktúry a textúry pôdy,
  • prevzdušneniu ťažkej ílovitej pôdy,
  • uľahčeniu spracovania pôdy,
  • udržaniu vlahy v ľahkej pôde.

Čo obsahuje správny kompost?

Základom úspechu je správna zmes drevnatých hnedých častíc (bohatých na uhlík) a zelených častíc (bohatých na dusík).

Čo môžete pridať:

  • Odpad bohatý na uhlík – odstrihnuté konáre, štiepku, papier, kartón, slamu
  • Odpad bohatý na dusík – zelený listový odpad, trávu, surové zeleninové zvyšky z kuchyne
  • Citrusy, ihličnany vrátane tisu, orechy- môžu byť použité všetky časti, ich toxicita sa počas procesu stratí
  • Malé množstvá jesenného lístia
  • Zvieracie exkrementy bylinožravcov alebo vtákov

Čo nesmiete pridať:

  • Rastlinný materiál napadnutý chorobami a škodcami
  • Trváce buriny so semenami, ktoré nebudú zničené ani pri zvýšenej teplote kompostovania
  • Papiere pokryté vrstvou plastovej fólie
  • Mäso, ryby a varené zvyšky jedál
  • Exkrementy psa alebo mačky

Ako udržiavať zdravý kompost

Akákoľvek kopa organického materiálu časom vyprodukuje kompost. Uloženie rastlinného odpadu do nádoby (zakúpenej alebo vyrobenej) pomáha tento materiál izolovať a urýchli proces rozkladu. Najvhodnejšie je umiestnenie kompostéra na miesto s priepustným podložím, kde svieti slnko aspoň pár hodín denne. Otvorená spodná časť umožní prepúšťanie vody a prenikanie pôdnych organizmov. Kompostér však môže stáť aj na spevnenom podklade.

Prevzdušnenie je základnou podmienkou

Dobré prevzdušnenie je základnou podmienkou pre prácu aeróbnych baktérií (vyžadujúcich kyslík), ktoré vytvoria rozkladom organických materiálov kvalitný kompost. Aj keď existujú nástroje na priame prevzdušnenie pôdy, najčastejším spôsobom je prehadzovanie.

Ide o manuálne prehodenie rastlinného materiálu pomocou záhradných vidiel, pri ktorom sa dostane do hmoty vzduch (do všetkých častí) a vplyvom premiešania sa urýchli proces rozkladu. Vynechanie tohto úkonu býva najčastejším dôvodom neúspešného výsledku.

Hmotu navlhčite

Pri zakladaní kompostoviska odporúčame kopu hmoty navlhčiť. Ak je rastlinný materiál aj napriek navlhčeniu príliš suchý, je dobré použiť urýchľovač kompostu.

Zakrytie kompostéra vrchnákom zabráni prieniku nadbytočnej dažďovej vody. Prebytočné množstvo vody môže kompost zavodniť a výrazne zredukovať vzduchové priestory, čím sa naruší štruktúra materiálu – dochádza k uduseniu a spomaleniu kompostovania.

Správny pomer odpadu je kľúčom úspechu

Ideálne je naplniť celý kompostér naraz. Veľký objem rastlinnej hmoty zabezpečí vyššiu teplotu a spolu s objemom vzduchu vytvorí vhodné aeróbne podmienky pre aktivitu mikroorganizmov.

V záhrade však vzniká odpad postupne, navyše sa líši aj počas sezóny – v lete máme veľa zeleného dusíkatého odpadu a v jeseni prevláda drevnatý materiál.

Správny pomer uhlíkatého a dusíkatého odpadu je kľúčom k rýchlemu a správnemu kompostu. Odporúča sa kombinácia 25% až 50% mäkkej zelenej dusíkatej hmoty.

Niečo nie je v poriadku…

Ak je kompost nepríjemne zapáchajúci, slizký a mokrý – naznačuje to nedostatok vzduchu a prebytok vody. Zakryte ho a pridajte viac hnedej hmoty – drevenú štiepku alebo papier. Kompost nikdy nesmrdí!

Výsledný produkt

Dobre zhotovený kompost, aspoň raz prevzdušnený, je schopný na určitý čas výrazne zvýšiť svoju teplotu. V domácom prostredí však nevytvorí také vysoké teploty ako veľké kompostoviská, preto nie je úplne zbavený semien rastlín alebo iných častíc, no stále je nenahraditeľnou zložkou pre vylepšenie vlastností pôdy.

Aj keď výsledný produkt neobsahuje veľké množstvo prvkov N, P a K, ide o pomaly rozkladajúce sa hnojivo. Jeho najväčším prínosom nie je iba zlepšenie štruktúry pôdy, ale ako zdroj humusu na seba viaže aj výživové prvky, ktoré ďalej sprístupňuje rastlinám.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk