​ Najlepšie medonosné rastliny a kvety pre včely | landart.sk

​ Najlepšie medonosné rastliny a kvety pre včely

Včely, najdôležitejšie stvorenia tejto planéty, dávajú život všetkému naokolo. V dnešnej dobe je nutné tieto maličké stvorenia chrániť a podporovať. Pomôcť im viete aj vy. Pripravte pre včely kvety, trvalky či iné medonosné rastliny a premeňte svoju záhradu na miesto, do ktorého sa vráti život.

medonosné rastliny pre včely

V dnešnej dobe nemusíte dlho rozmýšľať nad tým, čo odpudzuje včely. Škodia im najmä insekticídy, ktoré poľnohospodári používajú pri pestovaní plodín. Kvôli nim prichádzame o dôležitý hmyz, bez ktorého si fungovanie života všetkých rastlín, či nás, nevieme ani predstaviť.

Prečo by sme mali včely chrániť ?

Aj vo vašich záhradách sa možno využívajú rôzne pesticídy, ktoré vo veľkých množstvách nielenže ohrozujú život včely, ale ju aj zo záhrady odpudia. Klimatické zmeny včelám takisto neprospievajú. Ich záchranu berte ako investíciu do našej „zelenej“ budúcnosti.

Vedeli ste, že med včiel v mestskom prostredí je kvalitnejší ako ten, ktorý sa zbiera na okolitých lúkach či poľnohospodársky udržiavaných plochách? Okolité plochy sú často udržiavané poľnohospodármi a postreky, ktoré sa často aplikujú, nielenže znižujú kvalitu lúčneho medu, no majú aj veľký vplyv na rozmanitosť a množstvo opeľovačov.

Život bez včiel

Ak by všetky včely na svete uhynuli, ľuďom by ostali asi len 4 roky života.

  • Prišli by sme o dôležitý zdroj živín – ak nebudú rastliny opelené, nezarodia plody.
  • Prišli by sme o väčšinu ovocia a zeleniny - čo by viedlo k nedostatku potrebných živín pre náš organizmus. Naše telo by sa bez včiel muselo uskromniť len s obilím, zemiakmi, ryžou, sójou alebo kukuricou.
  • O potravu by prišlo aj veľa iných živočíchov.
  • Menej potravín = vyššia cena.
  • Ekonomické následky – od včiel závisí približne 1,4 miliardy pracovných miest. Bez včiel by sa nedala uvariť ani káva vo vašej obľúbenej kaviarni.
  • Bez včiel by naše záhrady neboli pestré, premenlivé a vytratil by sa z nich život.

Včela na rastline Veternica

Ako včely prilákame späť do záhrad?

Výsadbou medonosných rastlín - cibuľovín, trvaliek, krov či stromov vytvoríte v záhrade plochy, ktoré podporia a prilákajú vzácny hmyz späť.

Vyberte si z rastlín, ktoré vykvitnú skoro na jar, leto či jeseň. Nájdu sa aj medonosné rastliny, ktoré sa v záhrade objavia v zime. Skrášlia záhradu, vyvýšené záhony, terasu i balkón.

Pri výsadbe kvetináčov zvoľte dostatočne veľkú nádobu - väčšiu ako je kvetináč vysádzaných rastlín, aby v nej novo vysadená rastlina dokázala prosperovať.

Vedeli ste,že nie všetky kvitnúce rastliny sú medonosné? Len máloktoré z nich svojím kvitnutím prilákajú opeľovačov.

Cibuľoviny

Cibuľoviny sú neodmysliteľnou súčasťou každého záhona. Nielenže vám vytvoria kvitnúci efekt hneď na jar, ale zároveň aj poskytnú potravu včelám, kým sa ostatné rastliny ešte len prebúdzajú k životu.

Medzi medonosné druhy patria: fialový okrasný cesnak (Allium ´Purple Sensation´), biely okrasný cesnak (Allium nigrum), krokus (Crocus). 

Trvalky

Bohaté trvalkové záhony v záhradách sú zaručene správnou cestou k záchrane včiel. Poskytujú im dostatok potravy počas celého roka. Vybrali sme pre vás postupne kvitnúce trvalky, ktoré sú pre včely veľkým lákadlom. Niektoré z nich, ako napríklad levanduľa alebo šalvia, dokážu počas sezóny zakvitnúť viackrát.

Rastliny kvitnúce na jar

Zbehovec plazivý (Ajuga reptans), tarička (Aubrieta), bergénia (Bergenia), vresovec (Erica carnea), mliečnik (Euphorbia cyparissias), pakost (Geranium), prvosienka (Primula vulgaris).

Rastliny kvitnúce počas leta

Rebríček (Achillea) agastache (Agastache), papuľka (Antirrhinum majus), orlíček (Aquilegia)trávnička (Armeria maritima), jarmanka (Astrantia major), veternica (Anemone), marulka (Calamintha nepeta), nechtík (Calendula officinalis), krásnoočko (Coreopsis), stračonôžka (Delphinium elatum), klinček (Dianthus barbatus), náprstník (Digitalis)echinacea (Echinacea), kokarda (Gailardia x grandiflora), gaura (Gaura lindheimeri), pakost (Geranium), kuklík (Geum), hebe (Hebe), helénium (Helenium), levanduľa (Lavandula angustifolia), margaréta (Leucanthemum x superbum), margaréta (Leucanthemum vulgare), kocúrnik (Nepeta), perovskia (Perovskia atriplicifolia), hadovník (Perscicaria bistorta), šalvia (Salvia), čistec (Stachys byzantina), aksamietnica (Tagetes patula), železník (Verbena bonariensis), veronika (Veronica longifolia), veronika (Veronica spicata).

Bylinky: bobkový list (Laurus nobilis), mäta (Mentha spicata), oregáno (Origanum vulgare), rozmarín (Rosmarinus officinalis), šalvia (Salvia officinalis), tymián (Thymus).

Rastliny kvitnúce na jeseň

Veternica (Anemone hupehensis), veternica (Anemone x hybrida), šalvia (Salvia), rozchodník (Hylotelephium telephium), hadovník (Persicaria amplexicaulis), rudbekia (Rudbeckia), vres (Calluna vulgaris).

Rastliny kvitnúce v zime

Čemerice (Helleborus).


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk