Zelené strechy - ekologický skvost mesta | landart.sk

Zelené strechy - ekologický skvost mesta

Zelené strechy

Postrehli ste to, že ak si postavíte dom, tak zelenú plochu a vegetačný priestor vymeníte za niekoľko desiatok m2 betónu? Na to, aby sa táto plocha vyrovnala, vznikli zelené strechy. Pohľad z vtáčej perspektívy nemusí byť len o betónových plochách, ale môže sa zelenať. Zistite ako môžete priviesť zeleň na vašu strechu. Aké možnosti realizácie sú pri zelených strechách a čo vám môžu priniesť? Vedeli ste, že strecha sa môže stať ´ďalším kútom vašej záhrady, ktorý bude kvitnúť?


Extenzívna zelená strecha

V Severnej Amerike sú zelené strechy zatiaľ nepochopené. V Európe sa však tieto technológie osvedčili. Vďačíme tomu vládnej legislatíve a finančnej podpore.

Výhody ekologických striech

V lete sa vegetačná strecha stáva živým prvkom.

  • Podporuje biodiverzitu
  • Zadržiava vodu zo zrážok, vďaka čomu znižuje namáhanie kanalizácie v časoch najvyššieho prietoku
  • Čistí odtekajúcu vodu
  • Ochladzuje priestor v záhrade
  • Kompenzuje zastavanú plochu
  • Z ovzdušia zachytáva prach
  • Ako každý rastlinný prvok, tlmí zvukové vlny, ktoré sa odrážajú od stavieb
  • Prispieva k tichosti vo vašej záhrade
  • Výrazne ovplyvňuje mikroklímu prostredia
  • Zachytáva vzdušné znečistenie, atmosférické usadeniny a filtruje škodlivé plyny
  • Môže znížiť dopyt po elektrárňach. Má potenciál znížiť množstvo CO2 a iných znečisťujúcich produktov uvoľňovaných do ovzdušia
  • Zvyšuje životnosť strechy, pretože teplotné výkyvy a UV žiarenie môže časom spôsobiť mikrotrhliny

Ušetrite s izoláciou strechy

Bonusy prináša nielen pre exteriér ale aj interiér. Je známe, že teplo uniká do chladnejšieho prostredia. Pri prehriatej streche vám teplo vráža do domu. V zime vám premrznutá strecha ochladzuje interiér. Zelená strecha vám dáva možnosť ekologickej izolácie, ktorá bude nanajvýš dobre vyzerať a prinášať rôzne benefity. V lete strecha zadrží 70 až 90% zrážok, ktoré na ňu dopadnú. V zime to je medzi 25 až 40%. V lete vám zabezpečí v dome osviežujúci chlad a v zime pomôže ušetriť náklady na vykurovanie domu.

Úžitková záhrada na streche v Dánsku

Zdroj: https://greenuptheroof.com/gallery/photos/

Vedeli ste, že…
Podľa výskumu publikovaného Kanadskou národnou radou rozsiahla zelená strecha zníži dennú potrebu energie na klimatizáciu v lete o viac ako 75%.

Rastliny na extenzívnu vegetačnú strechu

Typ rastlín použitý na vegetačnej streche môže byť skutočne rôznorodý. Záleží od nosnosti strechy a prístupu na strechu. Extenzívne zelené strechy tvorte tam, kde nechcete strácať čas s údržbou a prístup na strechu je náročný. Sú vysoko bezúdržové a vhodné pre väčšinu striech. Tvoria ich nenáročné pôdopokryvné trvalky nízkeho vzrastu, ktoré si vystačia s malým množstvom substrátu. Nepotrebujú kosiť ani hnojiť a predstavujú najnižšiu záťaž pre strechy.

Rastliny na intenzívnu vegetačnú strechu

Intenzívne zelené strechy majú väčšiu záťaž na strechu a vysádzajú sa do nich stromy, kry alebo trávnik. Najideálnejšie je myslieť na realizáciu strechy už pri výstavbe domu. Stavbu domu tak budete môcť prispôsobiť na nadmernú záťaž strechy pre plánované dreviny a nánosy zeminy.

 Pri už existujúcej stavbe, kde nebola plánovaná záťaž strechy, je väčšinou potrebná analýza statika. Prekonzultujte s nami, ktorý typ zelenej strechy si vybrať. Typ intenzívnej zelenej strechy väčšinou vyžaduje závlahový systém a podľa výberu rastlín aj požadovanú starostlivosť, akou je napríklad hnojenie.

Rozchodník vytvárajúci rastlinný koberec

Máte na pozemku kôlňu, záhradný domček, prípadne inú strechu, na ktorej by ste si chceli založiť strešnú záhradu? Alebo máte z okna výhľad na strechu garáže? Pozrite sa, na čo by ste mali prihliadať. Landart vám ponúka široké vybavenie pre realizáciu strešnej záhrady. Typ takejto výsadby môže priniesť širokú paletu farieb do vášho výhľadu.

Rozchodník ako najideálnejšia rastlina

Ak si chcete založiť jednoduchú extenzívnu strechu, je to tá najodolnejšia trvalka na slnko, ktorá je schopná dlhodobo fungovať na zelených strechách. Vydrží extrémne suchá a časom vytvára súvislý rastlinný koberec. Na svoje kvety zvoláva včely a motýle, ktorým sa budete tešiť do neskorej jesene. Existuje veľké množstvo farebných a výškových obmien týchto rastlín.

Rozchodník - ideálna trvalka na slnko na extenzívnu zelenú strechu

Sedlová strecha môže byť tiež zelená

Nielen novostavby s rovnou strechou môžu mať zelené strechy. Typická sedlová strecha patrí k starším domom, ktorá tvorí tretinu vizuálu domu. Čo tak ju zazelenať? Nehovoriac o tom, ako sa podkrovie dokáže v lete prehrievať. Ak už treba vymeniť strechu na starom dome, pouvažujte nad osadením zelenej strechy. Dáte domu nový šat, z podkrovia sa stane chladnejší priestor a dozaista inšpirujete nielen susedov. Predsa len dielo, ktoré vytvára zelená strecha je spojenie funkčnosti a vkusu.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk