Stromy do záhrady | landart.sk

Stromy do záhrady

Do každej záhrady patria stromy. Prinášajú tieň, chutné plody a štebot vtákov. Sú jednoznačne estetickým dielom záhrady, ktoré tvoria intimitu a úžitok. Rôznorodosť druhov nám umožňuje výber stromov do najrozličnejších kútov záhrady. Čo nám stromy v záhrade môžu dať?


Landart - Špaliere Hrabu obyčajného použité ako pohľadová stena s podsadbou tisov

Ako získať súkromie od susedov?

Každý túži mať v záhrade intímne prostredie. Vhodnými drevinami môžeme vytvoriť bariéru, ktorá nemusí byť nevyhnutne tvorená dvojmetrovým betónovým plotom. Verte, že sused vám poďakuje. Výhodou je aj zvuková bariéra. Prirodzene sú stromy domovom pre vtáctvo, ktoré sa postará o akustiku v záhrade naproti hlučnej ulici.

Špaliere sú dreviny rastúce pozdĺž jednej roviny. Efekt prekrytia nežiadúceho výhľadu je okamžitý, pretože rastliny sú tvarované na bambusovej konštrukcii. Vertikálne špaliere môžeme vysadiť pozdĺž plota a horizontálne špaliere môžeme použiť ako slnečníky nad posedením. Takto vytvorený slnečník nám nesfúkne vietor, v záhrade chráni pred slnkom, ale nie je ochranou pred dažďom. Výsadba týchto horizontálnych špalierov je predovšetkým vhodná tam, kde chceme zachovať krajinu prírodného vzhľadu a nestavať statické stavby ako sú altánky a inakšie prístrešky. Na takýto živý slnečník je vhodný platan.

Stĺpovité druhy stromov vytvárajú vertikálnu dominantu v záhrade, ktorá nám taktiež poslúži na zakrytie výhľadu v záhrade, napríklad susedovi do okna. Ich pomerne úzky tvar šetrí priestor v záhrade, čím sa stávajú vhodným riešením pre menšie záhrady. Z okrasné druhy patria červenolistý buk alebo hrab s efektným žltým sfarbením na jeseň.

Guľovité druhy stromov si držia svoju guľovitú formu a hodia sa ako solitérne stromy v záhrade, ktoré taktiež zabránia nevítanému pohľadu zo záhrady. Môže to byť nenáročná japonská vŕba - rýchlorastúci strom, ktorý upúta svojimi panašovanými listami celý rok, alebo jasne zelený platan s originálnou kôrou, ktorá sa odlupuje a na kmeni vytvára mozaiku.

Ako stromy v záhrade ovplyvňujú klímu?

Zeleň a špeciálne stromy nám pomáhajú kontrolovať stúpajúcu teplotu počas leta. Vedia znížiť teplotu až o 4°C. Vytvorené zákutie či posedenie pod stromami vytvorí v záhrade ďalšiu “izbu”, kde budete s radosťou tráviť čas. Svojimi koreňmi zásobujú listy vlahou a tým vytvárajú príjemnú mikroklímu. Zároveň vysadením stromov v našich záhradách podporíme biodiverzitu. Do záhrady takto prilákame vtáky, včely a prospešný hmyz. Máte problém so stojatou vodou pri prívalových dažďoch? Koreňový systém stromu sa dokáže vysporiadať s množstvom vody, ktorú dážď prinesie.

Vertikálne špaliere zabezpečujúce súkromie v záhrade pred oknami suseda

Okrasné stromy alebo Muchovník lamarckov?

Najkrajšie stromy do záhrady sú tie, ktoré plnia svoju funkciu. Bude prispievať k tomu, aby ste žili vo svojej záhrade. Myslite na to čo od daného stromu vyžadujete. Má byť čisto dekoratívny alebo aj úžitkový?

Viackmenný Muchovník lamarckov patrí medzi vysoko dekoratívne viackmenné stromy, ktoré majú vynikajúce plody pripomínajúce čučoriedky. Je vskutku nenáročný na pestovanie. Kvitne intenzívne voňajúcimi bielymi kvetmi a v jeseni bude jedným z najhlavnejších drevín, ktoré vám ukážu jeseň.

Vŕba rakytová ´Klimarnock´ je nízky, prevísajúci druh vŕby vhodný do malých záhrad. Táto vŕba raší bahniatka. Vynikajúco znáša akýkoľvek rez a typicky z ohybných vŕbových konárov, viete vytvoriť bytové dekorácie a vence.

Vŕba babylonská ´Tortuosa´ získala titul aj ako pokrútená vŕba. Patrí medzi vyššie, rýchlorastúcestromy dorastajúce 6-7 metrov, ktoré veľmi dobre znášajú rez, takže jej výšku si môžete prispôsobiť. Vynikne v skupinovej výsadbe, kde nám cez leto zazelení plochu a cez zimu poskytne jedinečnú sústavu kučeravých konárov.

Príbuzná tejto vŕbe je svojou skladbou Lieska obyčajná ´Concorta´, ktorá má pomalší rast a jej pokrútené konáre dekorujú jahňady.

Stĺpovité ovocné stromy

Marhule, čerešne, slivky alebo jablká? Ovocné stromy prinášajú úžitok v stĺpovitých odrodách aj v špalieroch, ktoré šetria miesto v záhrade. Pestovanie ovocných drevín je v našom kraji tradíciou, ktorou rozhodne nepohrdnú deti ani dospelí. Správnou starostlivosťou o stromy a inú zeleň môžete váš sen o sviežej, úrodnej a zdravej záhrade naplniť. Landart vám ponúka substráty a hnojivá pomocou ktorých zabezpečíte tie najpriaznivejšie podmienky.

Ovocný strom špalier jabloň

Výber stromu do záhrady

Predovšetkým hľaďte na to, aký veľký bude daný strom v dospelosti a ako jeho veľkosť ovplyvní daný priestor. Takto sa vyhnete nepríjemným starostiam ako prerastaniu konárov do strechy, zatienenie okna alebo zatienenie bazénu. Prosperujúci strom bude tam, kde má dobré podmienky. Uvažujte, či priestor splňuje svetelné nároky stromu.

Tím Landart vám ponúka návrhy a realizácie záhrad, kde zohľadňujú všetky faktory daného priestoru pre dokonalý súlad. 

Skúsenosti s výsadbou stromov v malej záhrade

Stromy sú riešením, ako si spríjemniť prostredie v našej záhrade. Vysadenie stromu na správne miesto zabezpečí zdravý rast. Nemusíme byť obmedzovaní ani veľkosťou záhrady. Máte malú záhradu? Neznamená to, že sa musíme striktne držať myšlienky na trávnik. Zoberme si napríklad radovú výstavbu v predmestskom prostredí. Nie je tam priestor pre záhradný domček, kam by sme uskladnili kosačku, prevzdušňovač trávnika a iné dôležité prvky, ktoré potrebujeme na údržbu trávnej plochy. Najvhodnejšou variantou je upustiť od trávnej plochy a dopriať si priestor aj na záhon či špalierové stromy, ktoré sú ako stvorené pre menšie záhrady.

Užite si čas vo svojej záhrade

Benefity listnatých stromov sú nezameniteľné z estetického aj psychologického hľadiska. Nebojte sa listnatých stromov a odpadu vo forme opadaného lístia. Lístie pohodlne upracete záhradným vysávačom. Ak ste majiteľom kompostéru, lístie môžete uložiť tam. Práve kompost z listov, tzv. listovka je úžasný mulč do záhonu, či už okrasného alebo úžitkového. Pri správnom výbere stromu do vašej záhrady sa nebudete musieť báť ani budúcnosti - či vám strom nezaberie príliš veľa miesta. Zamyslime sa teda, koľko benefitov nám môžu stromy dať. Tieň, plody, vône, farby a štebot vtákov…

Túžite po živom plote namiesto stromov s predĺženým kmeňom? Prečítajte si, ako sa starať o živý plot. Ak sa nestíhate starať o záhradu, prečítajte si overené tipy, ako minimalizovať údržbu v záhrade

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk