Ako si vybrať trávne osivo, ktoré naplní vaše očakávania? | landart.sk

Ako si vybrať trávne osivo, ktoré naplní vaše očakávania?

Tipov, ako mať pekný trávnik, nájdeme desiatky. Dôležité je predovšetkým rozumieť špecifikám v sezónnej starostlivosti a uplatňovať ich podľa konkrétnej výsadby trávnika. Inak namiesto radostí z krásnej zelenej, voňavej plochy príjemnej na dotyk sa budete zamýšľať, kde vznikol problém. V tomto článku vám predstavíme, ako si vybrať vhodný typ trávnika a čo je nutné na to, aby prosperoval.

Na tieto otázky si pri výbere trávnika musíte bezpochyby zodpovedať

  • Kde plánujete trávnik umiestniť?
  • Aké sú vaše priestorové možnosti?
  • S rozlohou súvisí predovšetkým cena za trávnik a potom aj jeho celoročná údržba.

Aby sa zdravo prebúdzal k životu, nevyhnutná je pravidelná závlaha trávnika. Taktiež dispozičné riešenia ovplyvňujú výber medzi nainštalovaným automatickým závlahovým systémom a manuálnou zálievkou.

Riziká spojené s trávnym osivom

Po vyklíčení je priam idylkou kráčať po tom najprirodzenejšom trávnikovom koberci. Siaty trávnik patrí cenou a funkčnými kvalitami medzi najobľúbenejšie alternatívy. Nie je žiadnym okamžitým riešením, zamerať sa musíte na predprípravu pôdy a na výber správneho trávneho osiva.

Ani len netušíte, aké zloženie trávneho osiva je tým najvhodnejším? Služby Landart odporúčajú osivá s vyšším počtom trsových tráv oproti výbežkovým. Možno predpokladať, že práve takýto trávnik bude najkrajším? S určitosťou odolnejším, no za tým sa skrýva zvýšená údržba a závlaha trávnika.

Skrz tieto podmienky vieme záujemcom o siaty trávnik zodpovedať, prečo je výhodnejšie nainštalovať automatickú závlahu. Semená tráv nemôžu preschnúť, no rovnako vás vie prekvapiť nutný dosev trávnika. Príčinou sú najmä prudké prívalové dažde. Po daždi bude teda mnoho semien tráv vyplavených a čo sa môže javiť ako ďalší problém, je burina v trávniku. Pre udržanie vysiateho trávneho osiva odstraňujeme burinu chemicky alebo ekologicky.

Kedy prvýkrát kosiť vysiaty trávnik?

V období, keď jeho steblo dosiahne výšku od 5 do 7 cm. Tým zlepšíme hustotu a podporíme prekorenenie novo rastúcich trávnych trsov. Potom treba kosiť trávnik pravidelne, minimálne raz do týždňa.

Krásny trávnik stojí veľa úsilia. Dovoľte nám ušetriť vám starosti s jeho údržbou. Služby pre trávnikové plochy zahrňujú kosenie, likvidáciu odpadu, rôzne spôsoby ošetrovania, hnojenia a ich regeneráciu. 
Zistite viac o službe Údržba zelene

kosený trávnik

Lúčna zmes - trávnik spojený s prírodou

Perfektným riešením pre milovníkov kvitnúcej zelene je lúčna zmes osiva alebo trávnik ako podklad pre okrasné kríky. Vôbec však neplatí, že o kvitnúcu lúku sa netreba pravidelne starať. Nejde o žiadnu neupravenú plochu. Na zaburinených, neupravených miestach tento trávnik zakladáme, ale ďalej hľadáme riešenia, ako si vybrať najkrajšiu lúčnu zmes a túto nádheru umiestniť napr. v ovocných sadoch. Na kvitnúcej lúke kosíme trávnik dva-trikrát do roka. Nevyžaduje si ani pravidelnú zálievku.


kvitnúca lúka lúčna zmes

Ako založiť trávnik?

Trávnik medzi trvalkovými záhonmi a kvitnúcimi kríkmi taktiež nepotrebuje náročnú údržbu, len musíte zvážiť, ako spevniť plochu na trávnik. Krásny trávnik vytvoríte priepustným materiálom, mlatom a aj na estetických kvalitách mu pridá jemnučký sivý štrk. Chcete plochu spevňovať veľkoformátovou betónovou dlažbou? Odporúčame doplniť ju o nenáročnú zeleň, aby nevymizol dojem nespútanej džungle.

Máte záujem o trávnikové koberce?

Pre nedočkavejších sú práve trávne koberce najlepším riešením. S čím sú už podstatne väčšie starosti je svojpomocné založenie trávnika.

Pozor

Aj kobercový trávnik možno poškodiť či obmedziť ho v zdravom vývine. Predovšetkým uprednostňujeme starostlivosť pomocou automatického závlahového systému. Zálievku vykonávame rovnomerne a pravidelne počas celej sezóny. Odporúčame položiť siete proti krtom a kosiť pravidelne cca raz týždenne. Dosiahnete tak krásny, uhladený a najmä rovnomerný trávnik.


Vytvoriť praktickú a atraktívnu záhradu s efektívnym využitím každého kúsku nie je jednoduché. Chcete získať dizajn celej záhrady na mieru? Objednajte si návrh priestorového usporiadania trávnika a ostatných súčastí v záhrade. Landart vytvorí z vašej záhrady oázu rodinného pokoja. 

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk