Aké rastliny sa hodia na vegetačnú zelenú strechu? | landart.sk

Aké rastliny sa hodia na vegetačnú zelenú strechu?

Vegetačná zelená strecha

Možnosti vegetačných zelených striech sú skutočne široké. Na svojej streche môžete vysadiť stromy, svieži zelený trávnik, prípadne vytvoriť malú vodnú plochu vo forme jazierka alebo jednoduchej fontány. Aké druhy vysadiť, ak chcete minimálnu údržbu?

Výhody zelených striech nie sú len estetického charakteru. Pozrite sa, čo je vegetačná zelená strecha. Spoznajte jej benefity, ktoré prináša pre život v dome, ako aj jej globálne výhody.

Rastliny na extenzívnu zelenú strechu

Rozchodníky a trávne zmesi

Rozchodníky sú vynikajúcou variantou pre bezúdržbovú strechu plnú farieb. Vyskytujú sa v stovkách druhov a farieb. Sú obľúbené pre svoju samostatnú prosperitu a minimálnu údržbu. Vďaka nízkej hmotnosti sa často môžu aplikovať na strechy, ktoré neboli plánované na vegetačné zelené strechy. Pre ich spletitý rast a hustý korenný systém sú veľmi dobré pre šikmé zelené strechy.

Extenzívna vegetačná strecha z rozchodníka

Ak máte altánok, garáž alebo betónovú plochú strechu, ktorú by ste chceli zazelenať, Landart má pre vás návod, ako svojpomocne vybudovať zelenú strechu z rozchodníku.

Kvitnúci rozchodník lat. Sedum

Rastliny na intenzívnu zelenú strechu

Intenzívna zelená strecha si vyžaduje aj pracnejšiu starostlivosť ako je hnojenie, zavlažovanie v období dlhotrvajúceho sucha alebo prípadne rez danej dreviny. Okrem toho, že potrebujete prístup na strechu, intenzívna zelená strecha predstavuje pomerne veľké zaťaženie na konštrukciu strechy, preto nezanedbajte poriadne plánovanie. Najlepšie, ak na intenzívnu zelenú strechu myslíte už pri výstavbe domu, ktorý bude na takéto zaťaženie prispôsobený. Pridať môžete chodníčky alebo malé vodné prvky.

Ihličnaté dreviny a skalky

Vyberte si vždyzelené a neopadavé druhy ako sú borovice, z ktorých máte na výber od vzrastlých až po zakrpatené. Siahnite po pomaly rastúcich druhoch, borievkach alebo cypruštekoch, ktoré veľmi dobre znášajú sucho a vám to ušetrí čas pri starostlivosti a údržbe. Vyberajte pomaly rastúce druhy, ktoré budú na streche prosperovať dlhé roky.

Výsadba stálozelených ihličnatých drevín

Náš tip

Výsadbu vyšších druhov drevín nemusíte nevyhnutne podsypávať štrkom alebo mulčom. Ako náhradu za mulč a štrk môžete použiť plazivé ihličnany akým je napríklad plazivá borievka lat. Juniperus horizontalis ´Golden Carpet´.

Plazivá borievka lat.Juniperus horizontalis ´Golden Carpet´

Kvitnúca lúka

Ak túžite po prirodzenom vzhľade, ktorý vám bude pripomínať kvitnúcu lúku na vidieku, je pre vás vhodná trávna zmes s kvitnúcimi rastlinami. Na rozdiel od vždyzelených neopadavých druhov vynikne najmä v lete. Jej údržba je pomerne nenáročná. Zahrňuje kosenie a hnojenie raz ročne.

Intenzívna vegetačná strecha


Voľba rastlín na zelenú strechu záleží predovšetkým od nosnosti strechy. Do popredia sme vám dali nenáročné rozchodníky a stálozelené neopadavé druhy, s ktorými vás čaká minimálna údržba. Fantázii sa medze nekladú a tím Landart vám ponúka kompletný návrh a realizáciu extenzívnej, intenzívnej ale aj polointenzívnej vegetačnej zelenej strechy.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk