Ako postupovať pri tvorbe vegetačnej zelenej strechy? | landart.sk

Ako postupovať pri tvorbe vegetačnej zelenej strechy?

Vegetačná strecha

Zelená strecha garáže, altánku či domu. Extenzívny typ vegetačnej strechy s použitím rozchodníka predstavuje najmenšie zaťaženie statiky nosnej konštrukcie a tak ho môžeme vytvoriť aj na už existujúcu strechu. A ako na to?

Rozchodník- Sedum použitý na extenzívnej vegetačnej streche

Ak sa rozhodujete, či do vegetačnej zelenej strechy investovať, pozrite sa aké výhody vegetačná strecha prináša a aké typy existujú.

Strešný plášť - extenzívna zelená strecha

  • Zelená strecha slúži predovšetkým na ochranu strešnej konštrukcie a izolačných vrstiev pred škodlivým UV žiarením. Touto ochranou predlžuje životnosť strechy.
  • Extenzívna zelená strecha je najjednoduchší typ vegetačnej zelenej strechy. Nepotrebuje kontinuálnu údržbu, to znamená, že funguje samostatne.
  • Jej vegetačnú časť (rastliny) tvoria rozchodníky. Tie zvládajú dlhotrvajúce suchá, majú úžasnú regeneračnú schopnosť a vyskytujú sa v širokej palete farieb.

Zelená strecha v jesennom období

Postup ako vytvoriť extenzívnu zelenú strechu

Rokmi sa vytvoril systém vrstiev, ktorý zabezpečí správne fungovanie vegetácie a ochranu strechy. Ak vám ide o kvalitu, odporúčame dodržať všetky body z postupu. Landart ponúka vybavenie na tvorbu zelenej strechy ako aj jej realizáciu.

Pozor

Každá strecha, ktorá nebola dimenzovaná na zaťaženie, potrebuje statické zhodnotenie stavu strechy. Hmotnosť extenzívnej zelenej strechy začína od 80 kg/m2 - 150 kg/m2 v plnom nasýtení vodou.

Materiál na inštaláciu zelenej strechy

Hydroizolácia

Použiť môžete penetračné nátery s kombináciou hydroizolačných náterov, asfaltové pásy alebo hydroizolačné zvárané fólie. V praxi sa osvedčili najmä asfaltové pásy.

Ochranná vrstva

Slúži ako ochrana medzi hydroizoláciou a drenážnou vrstvou.

Drenážno-akumulačná vrstva

Táto vrstva pripomína nopovú fóliu s odtokovými kanálikmi. Spomaľuje prietok stekajúcej vody a časť vody uchováva pre rastliny počas suchých dní.

Separačná vrstva

Chráni drenážno-akumulačnú vrstvu pred upchatím substrátu. V prípadoch, kde sa geotextília nepoužila, substrát upchal odtokové kanáliky drenážno-akumulačnej vrstvy a to znemožnilo správne fungovanie strechy.

Okrajové profily

Ak strecha nemá vyvýšený okraj, použite okrajové profily, ktorými vytvoríte okraje strechy.

Substrát

Použite len špeciálny substrát na zelené strechy.

Špeciálna vegetácia

Predstavuje rastliny nazývané rozchodníky. Existujú aj pripravené koberce z rozchodníka, ktorých aplikácia je rýchla, jednoduchá a efekt zelenej strechy je okamžitý. Môžete použiť aj výsadbu tkv. štuplov - malé rastlinky rozchodníkov v multiplátach alebo bylinno- trávovú zmes.

Realizácia od Landart

Najdôležitejšie body

Pri samostatnej realizácií zelenej strechy berte do úvahy, čo je nevyhnutné a čo už daná strecha obsahuje.

V prípade, že strecha už má kompletnú hydroizoláciu, nepotrebujete ju znova opakovať. Stačí ak strechu skontrolujete a spravíte iskrovú skúšku, pokiaľ je to možné.

Nezabudnite na statický posudok strechy. Extenzívne zelené strechy zvládne väčšina konštrukcií, ktoré neboli dimenzované na zaťaženie. Práve preto sme pre vás vybrali tento typ zelenej vegetačnej strechy a veríme, že s našimi radami budete schopný si vytvoriť vlastnú extenzívnu zelenú strechu.

Extenzívna zelená strecha postup - plochá strecha z betónu

“Nasťahovali sme sa do klasickej novostavby s plochou strechou a chceli by sme zelenú strechu.”

Ak ste si overili statickým posudkom nosnosť strechy a viete, že vaša strecha znesie váhu zelenej vegetačnej strechy, môžete sa do toho pustiť.

  1. Skontrolujte, že strecha je vyspádovaná dobre a na žiadnom mieste nestojí po daždi voda. Všetka voda musí odtekať do otvorových výpustí, či chrličov.
  2. Celú strechu dôkladne vyčistite od nečistôt.
  3. Natiahnite geotextíliu. Ak strecha nemá betónový vyvýšený okraj, použite okrajové profily s ktorými vyskladáte rám strechy.
  4. Na geotextíliu pokladajte drenážno-akumulačnú vrstvu, ktorá je podkladovou vrstvou pre substrát.
  5. Drenážno-akumulačnú vrstvu prikryte geotextíliou. Tento krok, tak ako všetky kroky, je významný k správnemu odtoku vody zo strechy.
  6. Substrát naneste na strechu. Pomocou hrablí ho môžete vyrovnať a potiahnuť na okraje strechy. Nezabudnite na poriadnu zálievku a substrát dostatočne navlhčite ešte pred osadením vegetácie.
  7. Vegetáciu (rozchodník) môžete zakúpiť ako hotový koberec. Takýto hotový koberec len položíte na substrát. V prípade, že zvolíte sadenice rozchodníku, saďte ich vo vzdialenosti 15- 20 cm. Počas dvoch rokov sa rozrastú po celej streche.
  8. Dostatočná zálievka aspoň 3 týždne po výsadbe. Strecha po výsadbe by nikdy nemal úplne preschnúť.

Náš tip

Najideálnejší termín na tvorbu zelenej strechy je jar, keď slnko ešte nie je v plnej sile.

Výsadba rozchodníkov na zelenej streche v potrebnej vzdialenosti

Šikmá zelená strecha

Chcete zazelenať starú sedlovú strechu? Tento typ strechy sa líši od klasických rovných, betónových striech moderných domov. Preto na šikmej streche potrebujete uplatniť prvky, ktoré vám zelenú vegetačnú strechu v sklone udržia. Povolený sklon je maximálne 15- 50 stupňov.

Vegetačná doska na zachytávanie substrátu od Landartu

Landart pre vás zabezpečuje výber stabilizačných prvkov pre stavbu šikmej zelenej strechy od geomreží, cez geocell, až po vegetačné dosky,alebo bunky ,ktoré chránia vegetáciu pred zosuvom.

A pamätajte, ak už sa pustíte do výstavby zelenej vegetačnej strechy, dbajte na dobrú hydroizolaciu a odtok vody, ktorý má ústiť do jedného bodu správnym vyspádovaním strechy. 

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk