Výber 3 najkrajších jedlých viackmenných drevín | landart.sk

Výber 3 najkrajších jedlých viackmenných drevín

Máte radi v záhrade dreviny, no chceli by ste z nich mať aj úžitok? Siahnite po jedlých viackmenných stromoch, ktoré prípomínajú kríky a každoročne vás obdaria jedlými bobuľkami. Z našej ponuky sme vybrali TOP 3, ktoré patria k najchutnejším a najobľúbenejším.

muchovnik jedlý strom

Viackmenné stromy, viackmene, mnohokmene, alebo multistemy sú špeciálne pestované a tvarované dreviny, ktoré sa podobajú na kry. Na rozdiel od krov sú však viackmene zospodu vetvené, vďaka čomu pôsobia otvorene, ľahko a vzdušne.

Jedlé viackmenné dreviny

Ak vás zaujali viackmene a chceli by ste z nich mať aj úžitok, pozrime sa na jedlé druhy, ktoré túto predstavu splnia.

Muchovník

Muchovník (Amelanchier) rastie v priaznivých podmienkach veľmi rýchlo. Na trhu je niekoľko rôznych druhov muchovníka, ktoré sa líšia v maximálne dosahujúcej výške dospelej dreviny.

Plody muchovníka dozrievajú v strede leta, svojou chuťou pripomínajú čučoriedky. Plody sú vhodné nielen na priamy konzum, ale aj na tepelné spracovanie.

Muchovník je odolná rastlina, ktorej pestovanie nie je náročné. Snažte sa ich posadiť na viditeľné slnečné miesta s mierne kyslým pH.

TIP : Muchovník lamarckov veľmi dobre znáša rez, vďaka čomu je ideálny aj do malých záhrad.

Muchovník amelanchier

Lieska obyčajná

Lieska obyčajná (Corylus avellana) je významná medonosná, pomerne rýchlorastúca drevina. Lieska sa považuje aj za maličký strom, ktorý kvitne medzi prvými drevinami už v apríli.

Na pestovanie liesky obyčajnej potrebujete slnečné miesto, no pri vhodných podmienkach rastie aj v polotieni. V pôde potrebuje lieska dostatočné množstvo živín a vyššiu pôdnu vlhkosť.

Niektoré druhy sú cudzoopelivé, čo znamená, že pre tvorbu plodov (orieškov) potrebujú peľ z iných odrôd kvitnúcich v takmer rovnakom čase. Ak zvažujete kúpu liesky a máte málo miesta na vysádzanie, vyberte si samoopelivú odrodu.

Lieska obyčajná plody

TIP: Ak máte staršiu liesku, ktorá už veľmi nerodí a chcete mať bohatšiu úrodu plodov, prerežte ju na konci zimy. Ker sa lepšie rozvetví, zosilnie a odvďačí sa vám zvýšenou úrodou orieškov.

Moruša biela a moruša čierna

Obe moruše, aj moruša biela (Morus alba), aj moruša čierna (Morus nigra) môžu byť v záhrade tvarované do viackmennej formy dreviny.

Pestovanie moruše

Moruše sú stredne rýchlo rastúce kry, najviac sa im darí na slnečnom stanovišti, no zvládnu aj polotieň. Plody moruše sú šťavnaté, mierne sladké až sladkokyslé, sú vhodné na priamy konzum, tepelné spracovanie a spracovanie za studena. Moruše majú aj blahodarné účinky – pomáhajú s trávením či znižovať krvný tlak.

Viackmenná moruša

TIP: Plody moruše často intenzívne zafarbia nielen ruky, ale aj chodníčky či terasy, pri ktorých sú vysadené. Vysaďte ju preto do záhona a vyhnete sa zbytočnému umývaniu spevnených povrchov.

Menej známe jedlé viackmene

Medzi ďalšie ovocné druhy, ktoré vyniknú ako viackmene patrí arónia, jedlý gaštan, dula alebo aj rakytník.

Arónia je svojím vzrastom nižšia, dorastá len do 3 metrov, čím je vhodná aj do menších záhrad.

Obľúbený je šťava – sirup z arónie, no maximálne odporúčané množstvo konzumovaného ovocia arónie je jedna polievková lyžica denne.

Jedlý gaštan je strom dorastajúci až do 10 metrov, čím je vhodnejší do väčších záhrad. Niektoré druhy sú samoopelivé, no pre väčšiu úrodu odporúčame vysadiť aspoň dva jedince.

Dula má tvrdé plody, ktoré sa nedajú jesť okamžite po odtrhnutí, no po dozretí majú veľmi sladkú chuť. Plody duly majú skvelé účinky – okrem vysokého obsahu vitamínu C vynikajú svojimi protizápalovými a antialergénnymi vlastnosťami. Stromy rodia väčšinou až v 5 rokoch po výsadbe.

Očarili vás viackmene?

Ak áno, no radi by ste vo vašej záhrade uprednostnili stálozelené rastliny alebo opadavé viackmenné dreviny, neváhajte preskúmať výber tých najkrajších kúskov.


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk