9 najkrajších opadavých viackmenných drevín | landart.sk

9 najkrajších opadavých viackmenných drevín

Osviežte vzhľad svojej záhrady a dodajte jej moderný šmrnc. Aj keď máte malú či väčšiu záhradu, okrasné stromy by v nej nemali chýbať. Na jar kvitnú, na jeseň vyrážajú dych svojimi úžasnými farbami a lákajú vtáky či hmyz. Prezradíme vám, ktorých 9 opadavých viackmenných drevín patrí ku najkrajším.

Viackmenné dreviny, viackmenné stromy, viackmene, mnohokmene, alebo multistemy (z anglického multistem = viackmeň) sú špeciálne pestované a tvarované dreviny, ktoré pripomínajú svojím tvarom vďaka viacerým kmienikom ker. Na rozdiel od krov sú však kmieniky odspodu vyvetvené, dreviny pôsobia ľahko, vzdušne a vytvárajú dostatočný tieň.

Najkrajšie opadavé viackmenné dreviny

Medzi najčastejšie vysádzané viackmenné opadavé druhy patrí muchovník (Amelanchier). Ani zďaleka však nie je jediný. Pozrime sa spolu na ďalšie druhy viackmeňov, ktoré zaujmú na prvý pohľad.

Okrasná jabloň ‘John Downie’

Okrasná jabloň ‘John Downie’ (Malus ‘John Downie’) je veľmi obľúbený druh najmä pre veľké množstvo plodov, ktoré každoročne prináša. Začiatkom jari sa na nej objavia ružové púčiky, z ktorých kvitnú biele kvety a lákajú opeľovačov.

Malé okrasné jabĺčka sa na strome držia od jesene do konca zimy, čím v záhrade vytvoria jedinečný efekt. Malé jabĺčka slúžia aj ako potrava pre vtáky.

TIP: Táto okrasná jabloň je svojím nižším vzrastom ideálna do malých záhrad. V 20. rokoch dorastá zhruba do rozmeru 5x3 metra, navyše rez znáša veľmi dobre.

Čerešňa tibetská

Čerešňa tibetská (Prunus serrula) je okrasná čerešna, ktorá zaujme najmä ohromnou farbou kmeňa. Bronzovo-mahagónová kôra je po odlúpení borky (vrchnej časti kôry) lesklá.

Na jar kvitne nenápadnými bielymi kvetmi, v jeseni prefarbí svoje listy do žlto-oranžových farieb.

Čerešňa tibetská znáša veľmi dobre mestské znečistenie.

TIP: Svojím vzrastom je okrasná čerešňa vhodná aj do menších záhrad. V 20. rokoch dorastá zhruba do rozmeru 5x4 metrov, no znáša aj regulovanie rezom.

Breza himalájska ‘Doorenbos’

Breza himalájska ‘Doorenbos’ (Betula utilis jacquemontii ‘Doorenbos’) je populárna vďaka jedinečnej farbe svojej kôry, ktorá sa odlupuje v úzkych tenkých pásikoch.

Biela kôra kmeňa a konárov krásne vyznie aj v kombinácii s nekvitnúcimi rastlinami. Brezy sú nenáročné, opadavé, plytko koreniace stromy, ktoré sa v jeseni prefarbia do žlta.

TIP: Viackmenná forma brezy ‘Doorenbos’ dorastá v 20. rokoch zhruba do rozmeru 6x5 metrov, svojím vzrastom je preto vhodná skôr do väčších záhrad.

Javor červený ‘October Glory’

Okrasný javor červený ‘October Glory’ (Acer rubrum ‘October Glory’) je opadavý listnatý strom s nádherným jesenným vyfarbením listov. Pestovanie a starostlivosť nie je náročná.

Okrasný javor má počas roka tmavozelené listy s jemne modrastým odtieňom na jar a v lete. V jari kvitne červenými drobnými kvetmi, ktoré sa premenia na zelené okrídlené plody. Rozmnožovanie javora červeného prebieha semenami a odrezkami. Jeho cena sa pohybuje v desiatkach eur.

Javor ‘October Glory’ rastie stredne rýchlo a veľmi husto.

TIP: Viackmeň javora ‘October Glory’je svojím vzrastom vhodný do väčších záhrad. V 20. rokoch dorastá zhruba do rozmeru 7x4 metrov.

Katalpa bignóniovitá

Katalpa (Catalpa bignonioides) kvitne na jar veľkými bielymi unikátnymi kvetmi, ktoré svojím tvarom pripomínajú zvončeky. Cena katalpy bignóniovitej sa pohybuje v desiatkach eur.

Po odkvitnutí katalpa vytvorí dlhé struky so semenami, ktoré zdobia strom až do zimy. Sýtozelené listy sú zospodu chlpaté a pomerne veľké, dorastajú do rozmerov až 30x25cm. Katalpa je hlboko koreniaci druh,vo vyššom veku je náchylná na rozlamovanie, preto je vhodné vysadiť ju na chránené stanovisko.

Veľmi dobre znáša mestské znečistenie.

TIP: Viackmeň katalpy je svojím vzrastom vhodný do väčších záhrad. V 20. rokoch dorastá zhruba do rozmeru 8x5 metrov.

Menej známe viackmene

Heptakódium jazmínovité

Heptakódium (Heptacodium miconioides) má krásne tmavozelené listy, od jari do konca leta kvitne malými bielo-ružovými aromatickými kvetmi.

Kôra heptakódia je krémovej farby a odlupuje sa v tenkých pásikoch. Je medonosné a vhodné do malých záhrad.

Parócia perzská

Parócia (Parrotia persica) je stredne rýchlo rastúci atraktívny strom. Starším jedincom sa odlupuje kôra a vyvára podobnú mozaiku ako platan s odtieňmi strieborno šedej, škoricovej a zelenej farby.

Listy sa koncom leta vyfarbujú od žltej, lososovej až do karmínovo-červenej farby. Je vhodná aj do menších záhrad.

Jarabina vtáčia

Jarabina (Sorbus aucuparia) je pomaly rastúca drevina. V jari kvitne bielymi kvetmi, v jeseni je obsypaná oranžovo-červenými plodmi, ktoré slúžia ako potrava pre vtáky. Viackmenná jarabina dorastá do rozmeru 7x6 metrov.

Hamamel prostredný

Hamamel (Hamamelis x intermedia) je stredne rýchlo rastúci ker, ktorý zaujme svojím neskorým zimným kvitnutím. Hamamel kvitne od januára do marca atypickými kvetmi. V záhrade ho umiestnite na slnečné alebo polotienisté stanovisko a doprajte mu rašelinu. Veľmi dobre znáša rez, čím je vhodný do malých i veľkých záhrad.



landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk